03 Temmuz 2017 09:59

İsveç devleti Vahhabilik eğitimini finanse ediyor

İsveç devletinin, Suudi Arabistan’daki Medine Üniversitesinde İslami eğitim görev İsveçli 71 öğrenciyi finanse ettiği iddia ediliyor.

Paylaş

İsveç’in yüksek tirajlı gazetelerinden Dagens Nyheter, İsveç devletinin, Suudi Arabistan’daki Medine Üniversitesinde İslami eğitim görev İsveçli 71 öğrenciyi finanse ettiğini açıkladı.

Gazetenin incelediği istatistikler 71 İsveç vatandaşının 2000’li yıllarda Suudi Arabistan’da eğitim görmek için Eğitim Bakanlığına bağlı bir kurum olan Merkezi Eğitim Destek Kurumundan (CSN) burs aldığını ve bunlardan 61’nin din eğitimi gördüklerini ortaya koydu. Son 6 ay içinde de 20 kişi Suudi Arabistan’da eğitim görmek için CSN’den burs aldı.

‘VAHHABİLİĞİN YAYGINLAŞMASINA ÇALIŞIYORLAR’

Son 5 yıl içinde CSN’nin 2.5 milyon kron ödediği öğrencilerin, eğitimlerini tamamlamalarından sonra İsveç’e gelerek Vahhabiliğin yaygınlaştırılması için çalıştıkları iddia ediliyor. İslam eğitimi veren Medine Üniversitesinin 1961 yılında Suudi Kraliyet Ailesi tarafından kurulduğu ve Washington’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliğinin resmi internet sitesinde üniversitenin asli görevinin İslamı yaygınlaştırmak olduğu belirtiliyor.

Uppsala Üniversitesi İslam Teloloji ve Felsefesi Profesörü Mohammad Fazlhashemi, Medine Üniversitesinin bilimsel eğitim veren bir okul olmadığını ve misyonerler yetiştirdiğini söylüyor. Eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin “hoşgörüsüz misyonerlere” dönüştüklerini savunan Fazlhashemi, CSN’ye Medine Üniversitesine öğrenim görenlere yaptığı maddi desteği kesmesi çağrısı yaptı.

‘YASALARA UYGUN’ AÇIKLAMASI

Dagens Nyheter’in konu hakkındaki sorularını yanıtlayan CSN’nin hukuk bölümü yetkilileri, ABD’de Hıristiyanlık eğitimi görmek için Hristiyan olmaları şart koşulan öğrencilere de maddi yardımda bulunduklarını ve Medine Üniversitesinin kadın öğrencileri kabul etmemesinin maddi yardım yapma kararını etkilemeyeceğini söylediler. Yasalarda demokratik olmayan değer yargılarını savunan eğitimlere ödemelerin durdurulması gerektiğini belirten bir hüküm olmadığını öne sürdüler.

Lise ve Bilgi Geliştirme Bakanı Anna Ekström ise, CSN ile Üniversite ve Yüksek Okul Konseyi Genel Müdürlerini çağırıp konuyu kendileriyle görüşeceğini ve gerektiğinde yasalarda değişiklik yapacaklarını söyledi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak İl Genel Meclisi'nde 'Adalet' tişörtleri 

SONRAKİ HABER

Röntgencilikle gündeme gelen pansiyon ruhsatsız çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa