03 Temmuz 2017 09:08

Gazetecilerin haziran raporu: 4 tutuklama, 5 gözaltı

Haziran’da 5 gazeteci gözaltına alındı, 4 gazeteci tutuklandı, 24 gazeteci hakkında dava açıldı ve 10 gazeteci ceza aldı. 

Paylaş

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Haziran ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde düzenlediği toplantıyla açıkladı. Toplantıya, ellerinde “Gazetecilere özgürlük”, “Gazetecilik suç değildir” yazılı döviz taşıyan çok sayıda gazeteci de katıldı. 

Toplantıda konuşan İnisiyatif Sözcüsü Hakkı Boltan, bölge kentleri başta olmak üzere tüm Türkiye’de gazetecilere yönelik yoğun hak ihlallerinin yaşandığını söyledi. “Her ay daha ileri düzeyde yaşanan hak ihlalleri ile rapor hazırlıyoruz” diyen Boltan, gazetecilere yönelik yoğun bir keyfi uygulama ve baskının yaşandığına dikkat çekti. 

‘TAM BİR SAVAŞ POLİTİKASI UYGULANIYOR’

Boltan’ın ardından gazeteci Aysel Işık raporu okudu. Konuya dair olumlu gelişmelerle rapor hazırlamak istediklerini belirten Işık, “Ancak bu raporumuzda da gözaltılar, cezalar, engeller, baskılar artarak devam etmiştir. Öyle ki hükümet gazetecilere yönelik baskı ve cezalandırma politikasını tam bir savaş politikası şeklinde gazetecilere karşı uygulamaya devam etmiştir” dedi. 

'9 GAZETECİYE 33 YIL HAPİS'

Gazeteciler hakkında müebbet hapis cezalarına varan ceza istemleri ile iddianame hazırlandığına dikkat çeken Işık, şöyle devam etti: “Eğer iktidar gazetecilere savaş açmasaydı, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine dair açılan davanın 45’inci duruşmasını bu ay içerisinde görmeyecektik. Yerine bitirilmiş ve suçluları cezalandırılmış bir mahkeme sonucuna tanıklık etmiş olacaktık. Savaş politikasıdır ki, bu ay içinde 9 gazeteciyi 33 yıl 9 ay 37 gün hapis cezası ile cezalandırdı. Bu anlayışı çok bariz bir şekilde ifade eden diğer bir örnek de Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesindeki evlerine 31 Mayıs günü düzenlenen baskınla gözaltına alınan Gazeteci Zekeriya Güzüpek ve Mehmet Ali Ertaş’tır. Güzüpek ve Ertaş'ın evleri basıldı, 7 gün gözaltında tutulduktan sonra savcılığa sevk edildiler. Savcı, evleri basılan ve 7 gün gözaltında tutulan gazeteci Ertaş ve Güzüpek’i 3'er dakika odasında tuttu ve serbest bıraktı.” 

Işık, Haziran ayı raporuyla ilgili şunları söyledi: 

* 5 gazeteci gözaltına alındı. 

* 4 gazeteci tutuklandı. 

* 24 gazeteci hakkında dava açıldı. 

* 10 gazeteci cezalandırıldı. Bunlardan 9 gazeteciye 33 yıl 9 ay 37 gün hapis cezası ve 1 gazeteciye ise 300 gün kamu alanda çalışma cezası verildi. 

* 2 gazeteci saldırıya uğradı. 

* 84 gazetecinin yargılandığı duruşmalar görüldü.

* 20 gazeteci işten çıkartıldı. 

* 1 gazeteci sınır dışı edildi. 

* 3 haber internet sitesi 8 kes BTK tarafından engellendi

* Çok sayıda internet sitesi MEB tarafından sansürlendi.

* Türkiye'de olmamakla beraber dünyada 3 gazeteci öldürüldü ve 2 gazeteci yaralandı. 

‘BİR GAZETECİ CEHENNEMİ’

Işık, son olarak şunları söyledi: "Gözaltında ve zindanda bulunan gazetecilerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını istiyoruz. Bir gazeteci cehennemi olan Türkiye’den başka gazeteciler cehennemi olan Meksika ve Irak'a gidiyoruz. Bir ay önce Meksika da gazeteci Salvador Adame kaçırıldı ve 26 Haziran’da öldürüldü. Musul’da hükümet ve DAİŞ arasındaki çatışmaları takip ederken mayına basarak yaşamını yetiren Fransız Gazeteci Stephane Villeneuve ve Iraklı Gazeteci Bahtiyar Haddad için de mesleki dayanışma desteğimizi ifade ediyoruz.”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral da kısa bir konuşma yaptı. Gazetecilere yönelik baskıların her geçen gün arttığını belirten Oral, “Türkiye’de gazetecilik yapılacak en tehlikeli meslek haline gelmiştir” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Jandarma dosyası ile birleştirilen Dink davası başladı

SONRAKİ HABER

Bodrum'da çöplük yangını gökyüzünü siyaha bürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...