03 Temmuz 2017 08:41

Roma sütunları 23 yılın sonunda müzeye taşındı  

Antalya Kaleiçi'deki yerinden Mustafa Aydemir’in evinin önüne taşıdığı Roma Dönemi'ne ait 2 sütun Antalya Müzesi'ne götürüldü.

Paylaş

Antalya'da Su Altı Araştırmacısı Mustafa Aydemir'in, Roma Dönemi'ne ait granit sütunları 1994 yılında Antalya Müzesi'nden izin alarak, yeni binasının önüne dikmesi büyük tartışmalara neden olurken, sütunlar 23 yıl sonra yeniden müzeye taşındı.

Emekli Sanat Tarihi Öğretmeni Ertekin Kaya'nın sokakta gezerken tesadüfen gördüğü sütunları ilgili kurumlara şikayet etmesinin ardından gündeme gelen olay sonrası Antalya Müze Müdürlüğü ekipleri, bu sabah sütunları taşıdı. Sütunlar, Antalya Müzesi'ne götürüldü.

SÜTUNLAR MÜZEDE YERİNİ ALDI

Sütunların müze bahçesine yerleştirilmesine tanıklık eden Emekli Sanat Tarihçisi Ertekin Kaya, olayın şampiyonluğunda olmadığını söyledi. Sanat tarihçisi olarak görevini yaptığını aktaran Kaya, "Görevimi yerine getirdiğim için huzurluyum. Sütunlar yerini buldu. Fazla uzatmanın gereği kalmadı. Beni bu konuda destekleyenlere teşekkür ediyorum. Doğru olan kazandı. Sayemde toplumda kültür ve sanat aşkı başladı. O hoş bir olay. Vatandaş bana haberlerden sonra 'Şurada tarihi eser var' diye ihbar yağdırmaya başladı. Ben de onlarla siz ilgilenin diyorum" dedi.

SÜTUNLARI TAŞIYAN VATANDAŞ: TAŞINMASI YANLIŞ OLDU

Sütunların önünde bulunduğu binanın evin sahibi Mustafa Aydemir, henüz resmi bilginin kendisine ulaşmadığını söyledi. Aydemir, "Üçüncü derecede tarihi eserler dünyanın her tarafından kente yayılmış durumdadır. Antalya'da da böyledir. Bu sütun devletin resmi izniyle dikilmişti. Bu kararla devletimiz kendisiyle çelişir duruma düşmüştür. Bir şey ya doğrudur ya yanlıştır. Madem yanlıştı niçin verdiniz, madem verdiniz niçin aldınız? Böyle olmaması gerekirdi. O sütun evimizin süsü değildi, sütunlar Antalya'nındı. Taşınması yanlış oldu, yanlış bir karar bir uygulama söz konusu. Bundan dolayı üzüntü duyuyoruz" dedi. Aydemir daha önceki açıklamasında "Sütunları cebimize koymadık" demişti. 

{{325082}} 

NE OLMUŞTU?

Antalya’da Mustafa Aydemir'in 2 bin yıllık sütunları 1994 yılında Antalya Müzesi Müdürü'nün izniyle yeni taşındığı binanın önüne yerleştirdiği ortaya çıkmıştı. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram ise "Sütunlar ilgili vatandaşımız tarafından bugüne kadar çok iyi korunmuştur" demişti. Konuyla ilgili şikayetçi olan Emekli Sanat Tarihi Öğretmeni Ertekin Kaya da mücadelesinden vazgeçmeyeceğini söylemişti. (Antalya/DHA) 

ÖNCEKİ HABER

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı: Yıllık yüzde 10,9

SONRAKİ HABER

Eski belediye başkanının oğluna pompalı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...