12 Temmuz 2012 09:42

Peugeot 8 bin işçi çıkaracak

Yılın ilk çeyreğinde 700 milyon avroluk bir kayıpla Avrupa pazarında yüzde 8 küçülen ünlü Fransız otomobil üreticisi Peugeot Citroën faturayı işçilere kesti.8 bin kişiyi işten çıkarma kararı alan şirket yönetiminden yapılan açıklamada, krize karşı yeniden yapılanmaya gidileceği ve bu çer&cced

Peugeot 8 bin işçi çıkaracak
Paylaş

8 bin kişiyi işten çıkarma kararı alan şirket yönetiminden yapılan açıklamada, krize karşı yeniden yapılanmaya gidileceği ve bu çerçevede ilk etapta Paris bölgesindeki (Aulnay-sous-Bois) 3 bin işçi istihdam eden fabrikasında 2014 itibariyle üretime ara verileceği bildirildi.
Özelikle Citroën C3 serisinin üretim merkezi olarak bilinen fabrikada işten çıkarmalar için sendikalarla görüşmelerin başladığı ifade edildi. Şirketin Fransa genelinde üretimi azaltma kararı kapsamında Rennes kentindeki fabrikasında da 1400 çalışanın işten çıkarılacağı açıklandı.
Firma, geçen hafta, Avro bölgesi piyasalarında yaşadığı “derin kriz” nedeniyle ilk yarı satışlarının yüzde 13 düştüğünü duyurmuştu. Peugeot’nun yönetim kurulu başkanı Phillipe Vain durumun çok kötü olduğunu ve açıklamanın yaratacağı şokun ve üzüntünün büyüklüğünün farkında olduğunu söyledi. Vain, “Krizin derinliği ve sürekliliği yeniden yapılandırmayı gerekli kıldı ve işlerini kaybedenlere yeniden iş bulabilmeleri için destek sağlanacak” dedi.
‘SAVAŞ İLANI’
Aulnay’da çalışanların yarısına Paris’in Poissy bölgesindeki fabrikada iş verilecek.
Ancak sendikalar firmanın açıklamasını “savaş ilanı” ve “deprem” olarak niteledi. Europe 1 radyosuna konuşan Fransa Sosyal Politikalar Bakanı Marisol Touraine, kesintilerin “kabul edilemez” olduğunu söyledi.
Peugeot fabrikaları kapasite altında, potansiyellerinin ortalama yüzde 76’sını kullanarak çalışıyordu. Satışların yüzde 42’sini oluşturan küçük arabaların üretimi ise, benzer araçları üreten diğer firmalar daha düşük maliyetli piyasalarda üretim yaptığı için daha kötü durumda.
Peugeot, yılın ilk yarısı için zarar raporunu açıklayacaklarını ve 2014 yılının sonu itibariyle kâr ve zararını eşitleyeceğini söyledi.
Firma, bu yılın başında, geçen Kasım ayında 6 bin işçiyi işten çıkarmasının ardından, 1 milyar avro tasarruf yaptığını açıklamıştı.
Peugeot, bu yıl ABD firması GM ile ortaklık anlaşması yaptı. Buna göre GM Peugeot’nun hisselerinin yüzde 7’sini alarak Peugeot ailesinden sonra firmada en büyük ikinci hissedar oldu. Firma anlaşmanın etkilerinin 2014 yılına kadar hissedilmeyeceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsveç sendikaları Gül ile konuşmak istiyor

SONRAKİ HABER

Kıdemde pazarlık olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...