03 Temmuz 2017 07:31

Göbeklitepe ‘FETÖ’ gerekçesiyle 15 aydır kapalı

11 bin 500 yıllık dünyanın ilk tapınak merkezi Göbeklitepe, ‘Kazı ekip başkanı ve yüklenici firma FETÖ'cü’ diye 15 aydır ziyarete kapalı.

Paylaş

Urfa merkeze 22 kilometre uzaklıktaki Örencik Köyü yakınlarında yer alan, arkeologların insanlık tarihinin doğuşu olarak adlandırdığı, 11 bin 500 yıllık ibadet merkezi olan Göbeklitepe, 2016 Nisan ayından beri üst kapama çalışmalarından dolayı ziyarete kapalı. 

İhaleye göre çalışmaların 2016 Aralık ayında bitirilip tarihi mekanın ziyarete açılması gerekiyordu. Ancak aradan geçen 7 aya rağmen Göbeklitepe hala kapalı. Yetkililer gecikmenin sebebi olarak Urfa Müze Müdürü ve Eski Kazı Başkanı Müslüm Ercan’ın “FETÖ” soruşturması nedeniyle görevden alınması ve üst kapama çalışması ihalesini alan firma sahibinin ‘Gülen Cemaati’ davası kapsamında tutuklanmasını gösteriyor. 

Bölgedeki seyahat acenteleri de, Göbeklitepe’nin kapalı olmasından dolayı yerli ve yabancı turistlere olumsuz cevap verilmesinden rahatsız.

ÇALIŞMALAR BİR AN EVVEL BİTİRİLMELİ

Urfa Turizmi Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rahime Yaşar, son 3 yılda bölgede gelişen çatışma ortamı ve sınırda yaşanan gelişmelerin turizmi ciddi boyutlarda etkilediğini söyledi. 2017 yılının başında hareketliliğin biraz da olsa arttığını söyleyen Yaşar, Urfa’nın en önemli değeri Göbeklitepe’yi turistlere gösteremediklerini belirtti.

Üst kapama çalışmalarının 7 ay önce bitmesi gerektiğini, yetkililerin ertelemeli olarak Mayıs ayında açılacağını söylediğini belirten Yaşar, o sözün de gerçekleşmediğini, şimdi de 15 Temmuz tarihinin verildiğini kaydetti. Yaşar, tarihi mekanın en geç Ağustos sonuna kadar açılarak sezona yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Göbeklitepe'nin Urfa ve bölge için çok önemli bir değer olduğunu söyleyen Yaşar, bu önemde bir değerin en kısa zamanda ziyarete açılmasını istedi. (Urfa/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

‘Orman yangınları büyük şirketlerin ekmeğine yağ sürüyor'

SONRAKİ HABER

Anamur'daki orman yangını kısmen kontrol altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...