03 Temmuz 2017 06:54

‘Orman yangınları büyük şirketlerin ekmeğine yağ sürüyor'

Tarım Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal turizm bölgelerinde insan eliyle çıkan yangınların büyük şirketlerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi.

Paylaş

Yaz ile birlikte ‘şüpheli’ orman yangınları da başladı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün 30 Haziran günü yaptığı açıklamaya göre; 2.5 milyon hektarlık alanda yangın önleme ve müdahale için gerekli hazırlıklar tamamlandı. Ancak bu açıklamanın ardından son iki gün içerisinde Orman Genel Müdürlüğü'ne gelen yangın ihbarlarına göre Ege Bölgesi'nde yalnızca İzmir'de 9 yangın gerçekleşti. Önceki hafta İzmir'in Dikili ilçesi yolu üzerinde bulunan ormanlık alanda anız yakılması nedeniyle çıkan ve büyüyen yangının ardından, şimdi de Menderes ilçesinde insan kaynaklı olduğu belirtilen yangında 500 hektarın üzerinde ormanlık alan kül oldu. 

Ekolojik olarak iklim değişikliği ve kuraklık başta olmak üzere bir çok zarara sebep olan orman yangınlarında, yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal nedenlerin yanı sıra verilere göre insan faktörünün etkisi bir hayli büyük.

3 GÜNDE 147 ORMAN YANGINI ÇIKTI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, son 3 günde 147 yerde yangın çıktığını söyledi.  Üzmez, vatandaşların yangın faaliyetlerinde dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Orman Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgilere göre ise hala devam eden 5, kontrol altında tutulmaya çalışılan ise 11 yangın bulunuyor.

14 YILDA 31 BİN ORMAN YANGINI!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre; 1 Ocak 2003- 31 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye genelinde 31 bin 959 orman yangını meydana geldi. 112 bin 527 hektar orman alanının zarar gördüğü yangınlarda, sadece yaklaşık 74 bin alan rehabilite edilebildi. Bu yangınların birçoğunun ise ihmaller sonucu ortaya çıktığı, yüzde 90'ının da insan kaynaklı olduğu belirtildi. 

İnsan kaynaklı yangınlarda ise kontrolsüz anız yakımının ciddi yangınlara sebep olduğu görülürken, özellikle turizm alanlarında yapılaşmaya açılmak istenen alanlarda gerçekleşen kundaklamalar ile bölgede gerçekleşen askeri operasyonlar sonucu çıkan yangınların başı çektiği biliniyor.

'İNSAN KAYNAKLI YANGINLAR KAZA OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ'

Tarım Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal, insan kaynaklı yangınların "kaza" olarak nitelendirilemeyeceğini ifade ederek, turizm bölgelerinde çıkan bu yangınların büyük şirketlere ve sermayedarlara yaradığına dikkat çekti. Topal, "Ülkemizin sahip olduğu iklim özellikleri ve ormanları oluşturan ağaç çeşitliliğinin, orman yangınları yönünden büyük risk teşkil ediyor olmasına rağmen, geçmiş tarihlerde meydana gelen orman yangınlarının yüzde 95’inden fazlasının insan kaynaklı olması yaşanan yangınların kazayla olmadığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Son günlerde büyük yangınların yaşandığı İzmir, Gelibolu, Anamur ve Kaş’ta olduğu gibi imara kapalı olan orman arazilerinin yoğun olarak bulunduğu, turizm ve sanayi tesisleri için yüksek değer taşıyan bölgelerdeki yangınların, büyük sermayeli şirketlerin ekmeğine yağ sürdüğü görülmektedir" dedi.

'KONTOLSÜZ ANIZ YAKIMI CİDDİ TEHLİKE'

Her yıl sık sık gündeme gelen kontrolsüz anız yakımının ciddi tehlike yarattığını ifade eden Topal, çiftçilerin dikkatsizlikleri sonucu büyük yangınlara sebebiyet verdiğini söyledi. Topal, "Tarımsal üretimde arpa, buğday gibi samanlı bitkilerin sürülmemiş artıklarının oluşturduğu anız, bilinçsiz çiftçiler tarafından maliyeti azaltmak ve işleri kolaylaştırmak adına yakılmakta ve toprağın sahip olduğu ekosistemi bozarak toprakların kuraklaştırılmasına neden olmaktadır. Bununla kalmayıp çiftçiler, anız yakarken dikkatsizlik sonucu büyük orman yangınlarına sebep olmaktadır. Ülkemizin toprak özelliklerinin ve arazi şeklinin, yeni ormanların yetişmesi için verimsiz bir özellikte olması, ülkemizde var olan orman alanlarının korunmasının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

'ASKERİ OPERASYONLAR ORMANLAR AÇISINDAN KATLİAM'

Bölgede gelişen askeri operasyonlar sonucu çıkan yangınlara da değinen Topal, "Ayrıca geçmiş tarihlere baktığımızda özellikle Dersim, Bingöl ve Lice kırsallarında askeri operasyonlar sonrası meydana gelen büyük orman yangınlarının da ülkemizin ekolojik dengesi açısından büyük bir katliam meydana getirdiğini görmekteyiz" dedi.

'YANGINLARA DUYARSIZ KALINMAMALI'

Türkiye'nin hukuk sisteminde yangına sebep olanlara yönelik caydırıcı cezalar bulunmadığına dikkat çeken Topal, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Ormanların yaşamın varlık sebebi olduğunu belirten Topal, son olarak şunları söyledi: "Ülkemizde her yıl ortalama 2 bin yangın meydana gelmekte ve ülke ekonomisine yaklaşık 50 milyon dolar zarar meydana getirmektedir. Fakat hukuk sistemimizde yangın çıkartanlara karşı caydırıcı cezalar bulunmamaktadır. Toplumsal anlamda yapılabilecek en önemli eylem ise yangınlara karşı duyarsız kalmamak ve yeterli kamuoyu gücünü oluşturabilmek olmalıdır." (İzmir/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Altı ilde hasta, hamile ve engellilere sıcak hava izni

SONRAKİ HABER

Göbeklitepe ‘FETÖ’ gerekçesiyle 15 aydır kapalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...