12 Temmuz 2012 09:40

İsveç sendikaları Gül ile konuşmak istiyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Eylül ayında kalabalık bir işadamı kafilesiyle birlikte İsveç’e gelecek. Gül’ün programı henüz açıklanmadı ama Kraliyet Ailesi ve İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda Cumhurbaşkanının Kral Carl XVI. Gustaf, Başbakan Fredrik Reinfeldt ve İsveçli tekell

İsveç sendikaları Gül ile konuşmak istiyor
Paylaş
Murat Kuseyri

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Eylül ayında kalabalık bir işadamı kafilesiyle birlikte İsveç’e gelecek. Gül’ün programı henüz açıklanmadı ama Kraliyet Ailesi ve İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda Cumhurbaşkanının Kral Carl XVI. Gustaf, Başbakan Fredrik Reinfeldt ve İsveçli tekellerin temsilcileriyle bir araya geleceği, İsveç Parlamentosunda bir konuşma yapacağı açıklandı.
İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf’ın davetlisi olarak İsveç’e gelecek olan Gül’ün sadece devlet erkanı ve işveren örgütleriyle görüşme yapacağını açıklaması tepkilere yol açtı. İsveç Memur Sendikaları Konfederasyonu (TCO) Başkanı Eva Nordmark İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’e bir mektup yazarak Gül’ün programına İsveç sendikalarının dahil edilmesini ve yapılacak toplantıda Türkiye’deki insan ve sendikal hak ihlallerinin ele alınmasını talep etti.  
Mektupta TCO ve uluslararası emekçi örgütlerinin insan ve sendikal hak ihlallerindeki artıştan dolayı Türkiye’ye ciddi eleştirilerde bulundukları hatırlatılıyor. İsveç Hükümetinin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasını desteklediğini, ancak insan ve sendikal haklar alanında kayda değere ilerleme kaydedilmedikçe Türkiye’nin AB Üyeliğinin söz konusu edilemeyeceği vurgulanıyor.
IFS’nin yayınladığı son raporda 25 sendikacının cezaevinde bulunduğu, 100’ün üzerinde sendikacının gösterilere katıldıkları için yargılandıkları belirtilen mektupta,  25 Haziran günü 71 KESK üyesinin gözaltına alındığı operasyondan da söz ediliyor. 100’ü aşkın gazetecinin yazdıklarından dolayı cezaevinde tutulduklarına da dikkat çekiliyor.
TCO olarak Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin artmasından kaygı duyduklarını belirten TCO Başkanı Nordmark Türkiye’nin insan hakları alanında yapacağı iyileştirmelerin Avrupa Birliği Üyeliği sürecini hızlandıracağını belirtiyor. Nordmark, 71 KESK üye ve yöneticisinin gözaltına alınmasından sonra da Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak KESK’e yönelik saldırıları protesto etmiş ve gözaltındakilerin serbest bırakılmalarını istemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Annan: Yeni Suriye kararı açıklanacak

SONRAKİ HABER

Peugeot 8 bin işçi çıkaracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...