03 Temmuz 2017 01:38

On saat ayakta, tek kelime  etmeden...

İkitelli’de Aykosan Sanayi Sitesi’nde bulunan bir tekstil fabrikasında çalışan işçi çalışma şartlarını Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Tekstil işçisi
İkitelli/İstanbul

İkitelli’de Aykosan Sanayi Sitesi’nde bulunan bir tekstil fabrikasının üretim kontrol bölümünde çalışıyoruz. Yaptığımız iş otururken daha hızlı ve kolay yapılabilir, ama oturmamız kesinlikle yasak. Dayanamayıp oturduğumuzda ise patronun radarına girersek vay halimize. 

Sabah 08.30, akşam 19.00 arası mesaimiz. Fabrikada göçmen işçiler çoğunlukta, hiçbir güvenceleri olmadan çalıştırılıyorlar. Molaları çıkarırsak 10 saatten fazla ayakta duruyoruz. Sabahtan akşama kadar robot gibi sadece önümüzdeki işle ilgilenmemizi istiyorlar. Bir sorun olduğunda yanımızdaki ile konuşmak, tek kelime etmek bile  yasak. 

On saat ayakta tek kelime etmeden aynı işi yapmak saniyeleri dakika dakikaları saat halinde dönüştürüyor. On beş dakikalık iki çay molası ve 45 dakikalık öğlen paydosumuz var. 

İşyerinde çalışan arkadaşlarımızın geneli bu durumdan şikayetçi. Molalarda irili ufaklı sohbetlerde bu ağır koşulları konuşuyoruz. Çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu sohbetlerde ortak fikrimiz patronla görüşmekti. Görüşmenin neticesine göre yine hep birlikte bir şeyler yaparız diyoruz. Fikirler ortaya atıyoruz. 

Ardından bir sessizlik, başka düşünceler geliyor aklımıza. Çalışacak adamdan çok ne var? Karşı çıkmak bizi sadece işimizden eder. İyi kötü maaş alıyoruz ona rağmen borç gırtlakta. Zor geçiniyoruz, aldığımız paradan olursak nasıl geçineceğiz? Biz karışmayız diyenler oluyor. Çoğunluk bir şeyler yapmaktan yana olsa da işsiz kalma ihtimalini dile getiren bir iki ses çoğunluğun düşüncesini saniyeler içinde bastırıyor.

Borçları nasıl öderiz? Çocukların bir yığın okul masrafı var. Oysa eve çok yorgun gidiyoruz. Ne kendimize, ne de çocuklara vakit ayırmak mümkün değil. 

Aslında hepimiz biliyoruz ki biz sesimizi çıkarmadıkça yarın daha beteri ile karşılaşacağız. Sadece bir araya gelerek ses çıkarmamız, ortak taleplerimizi birlikte dile getirmemiz koşullarımızı iyileştirebilir.

ÖNCEKİ HABER

Adalet talebi ağaçla buluştu

SONRAKİ HABER

Adalet biz işçilerin ellerinde gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa