02 Temmuz 2017 13:31

Karpuz üreticisini şimdi de sıcak vurdu

Adana’da yükselen hava sıcaklığı nedeniyle rengi sararınca ekonomik değerini kaybeden karpuz tarlada kaldı.

Paylaş

Türkiye’nin yıllık 4 milyon ton civarındaki karpuz üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Adana’da üretici, bu yıl zor bir hasat dönemi geçiriyor. Kilo fiyatının tarlada 15-20 kuruşa düşmesinden dolayı sıkıntılı günler yaşayan üretici, şimdi de aşırı sıcakların neden olduğu zararla karşı karşıya kaldı. Ovanın önemli bölümünde hasat zamanı gelmiş karpuzlar, aşırı  sıcaktan sararıp, ekonomik değerini yitirdi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuzun para etmemesinden dolayı büyük sıkıntı çeken karpuz üreticisinin, hava sıcaklığındaki artış nedeniyle yeni bir sorunla karşı karşıya kaldığını söyledi. Yetişmiş, hasadı gelmiş karpuzların sıcaktan dolayı sarardığını, içinin geçtiğini belirten Doğan, “Birçok üreticimiz karpuzun üzerini sap ve gazete ile kapatarak ürününü kurtarmaya çalışıyor. Ancak, çoğu tarlada karpuz sıcaktan dolayı yanmış durumda. Artık hasat edilmemesi mümkün değil” dedi. 

ÜRETİCİNİN BORCU ERTELENSİN

Sararmış karpuzun hiçbir ekonomik değeri olmadığına dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti:

“Karpuzu yanan üreticilerimiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerine başvurarak, tarlada hasar tespiti yaptırdığı takdirde, Ziraat Bankası’na olan borçları erteleniyor. Üreticimiz zaten karpuzdan zarar etti, en azından bu şekilde borcunu erteletebilir.” Doğan, üreticinin daha fazla zarara uğramaması adına, henüz sıcaktan sararmamış karpuzların belediyeler tarafından halka dağıtılabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Seyhan Belediyesi çok güzel bir uygulama başlattı ve halka tonlarca karpuz dağıttı. Böylece hem fakir-fukara karpuz yiyerek sıcakta serinleme imkanı buldu hem de üreticiye bir nebze olsun katkı sağlanmış oldu. Bizler, üretici temsilcileri olarak, bu uygulamanın diğer belediyeler ve kurumlar tarafından da örnek alınarak, yaygınlaşmasını arzu ediyoruz.” (Adana/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dünyaca ünlü besteci Theodorakis'ten Gülmen ve Özakça mesajı

SONRAKİ HABER

Iğdır’da kayısı yüz güldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa