02 Temmuz 2017 11:28

Baba Başaran: Oğlumun hayatından Cumhurbaşkanı sorumludur

Adana'da 1994 yılından beri hasta tutuklu olan İdris Başaran'ın babası Mehmet Emin Başaran, oğlu için gerekli tedavilerin yapılmadığını belirtti.

Paylaş

Adana'da 1994 yılından bu yana cezaevinde olan İdris Başaran, cezaevinde kaldığı yıllarda yakalandığı kronik bronşit, astım, kalp ritim bozukluğu, ciğerlerde iltihap, mide mikrobik yaralar gibi hastalıklarla boğuşuyor.  Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden verilen ‘cezaevinde kalamaz” raporunun cezaevi yönetimince kaybedildiğini ileri süren baba Mehmet Emin Başaran, oğluna gerekli tedavinin yapılmadığını da söyleyerek, “Başına bir şey gelmesi halinde Adalet Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı sorumlu olacaktır” dedi.

Gözaltında 19 gün boyunca işkence gördüğü iddia edilen Başaran, 3 farklı cezaevinin ardından son olarak Bursa H Tipi Kapalı Cezaevine sevk edildi. 2006 yılında mide kanaması ve kalp krizi geçiren Başaran, aynı tarihte kısmi felç de geçirdi.

Başaran, 2011 yılında  da Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nde tek kişilik hücrede kalırken kalp krizi geçirdi. Duran kalbi elektroşokla çalıştırılan Başaran, bağırsak ve guatrdan dolayı 3 kez ameliyat geçirdi ve 2013’te de anjiyo oldu.

Başaran’ın babası Mehmet Emin Başaran, oğlunun Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ne sevk edildikten sonra Adli Tıp Kurumu’na götürülecekken türlü bahanelerle götürülmediğini kaydetti.

‘RAPORU BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE KAYBETTİLER’

Oğlunun en son 2015 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gördüğü tedavinin ardından kendisine “Cezaevinde kalamaz” raporunun verildiğini belirten baba Başaran, “Daha sonra cezaevi idaresi bir şekilde o raporu kaybettirdi. Cezaevinde bir insanın raporunun kaybolma imkanı var mıdır? Bilinçli bir şekilde bu raporu kaybettiler. Avukat raporun kaybedilmesi üzerine idare hakkında suç duyurusunda bulundu. Uluslararası kurumlara da başvuru yaptık, lakin hiçbir yer bize geri dönüş yapmadı” ifadelerini kullandı. Oğlunun Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeyken birkaç kez merdivenlerden düşüp bayıldığını da dile getiren baba Başaran, “Doktorlar tek başına kalmaması gerektiğini söylüyorlar. Çünkü bazen bayılıyor. Fakat hastanede kendine geldiğinde tedavi etmeden tekrar cezaevine geri götürüyorlar. Hiçbir tedavi yapmıyorlar. Bir ağrı kesici verip gönderiyorlar” diye tepki gösterdi.

‘OĞLUMUN SAĞLIĞI İÇİN ENDİŞELENİYORUM’

Dışarıdaki OHAL baskılarının çok daha fazlasının cezaevinde uygulandığını söyleyen baba Başaran, gardiyanların hakaretlerine maruz kaldıklarını anlattı. Tedavi için oğlunun avukatının Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptığını ifade eden baba Başaran, bakanlıktan halen olumlu ya da olumsuz bir yanıtın gelmediğini kaydetti. Oğlunun sağlığı için endişelendiğini söyleyen baba Başaran, oğlunun başına bir şey gelmesi halinde Adalet Bakanı başta olmak üzere Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın sorumlu olacağının altını çizdi. (İstanbul/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın açtığı yanık merkezinde ödünç cihazla hizmet

SONRAKİ HABER

İnşaat iskelesi çöktü, 1 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...