02 Temmuz 2017 01:47

Toplu sözleşme talepleri bekleyerek karşılanmaz

İzmir Çiğli’de bulunan Türk Metal’in örgütlü olduğu CMS fabrikası işçileri, fabrikada yapılan sözleşme anketi çalışmasından umutlu değil.

Paylaş

İzmir Çiğli’de bulunan Türk Metal’in örgütlü olduğu CMS fabrikası işçileri, fabrikada yapılan sözleşme anketi çalışmasından umutlu değil. Türk Metal’in MESS’le geçen dönem imzaladığı sözleşmeye gösterilen tepkinin ardından yaşanan işten atmaları, temsilcilerin işçilere söylediği “Beğenmeyen çalışmasın” sözlerini hatırlatan işçiler, bekleyerek taleplerin karşılanmayacağını söyledi. İşçiler, sözleşme için her bölümden seçimle belirlenerek komitenin kurulmasını, sözleşme sürecinin de bu komiteler yoluyla sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi.  

Fabrikada bir önceki dönem, 3 yıllık imzalanan ve düşük zam içiren sözleşmeye karşı yapılan eylemler sonrası, eylemlere öncülük ettiği düşünülen bütün işçiler işten çıkartıldı. İşten atmaların sendikacılarla birlikte yapıldığını düşünen işçiler, “Öyle olmasa bile çıkartılan işçiler için hiçbir şey yapmadılar. Baştemsilci, sorununu dile getiren işçilere, ‘beğenmeyen çalışmasın’ demesi bu sendikanın her zaman işveren tarafında olduğunu gösteren yaklaşımının açık ifadesidir. Şimdi bu temsilci 2 aydır görülmüyor, görevden alındığı de söyleniyor. Ancak bu dönem tıpkı anket meselesinde olduğu gibi işçilerin sorunlarını, taleplerini önemsiyor gibi görünmek için, ‘Beğenmeyen çalışmasın’ diyen baştemsilciyi geri çektiler. Bu temsilciyi yine kendileri göreve getirmişlerdi. Göstermelik yaptıkları son temsilcilik seçiminde bazı arkadaşların aday olmasını engellemişlerdi. Bizzat şube başkanının, ‘Aday olmasan iyi olur’ dediği işçi daha sonra işten atıldı” dedi.

ÜCRETLER ÇOK DÜŞÜK

Toplu sözleşme taslağı için yapılan ankete dikkat çeken işçiler, şunları söyledi: “Anketin değerlendirilmesinde ve taslağın oluşturulmasında, işçilerin seçerek oluşturduğu bir toplu sözleşme taslağı olmadıktan sonra işçi ankete yazdığı talepleri nasıl takip edecek? ‘Beğenmeyen çalışmasın’ diyen temsilcilere ya da onların çağırıp şubeye toplayacağı isimlere nasıl güvenilecek? Eski işçiler anketleri ciddiye alıp doldurmuyor. Yeni işçiler bilgilendirilmediği için, eğitim verilmediği için sendika ve toplu sözleşmeye dair hiçbir şey bilmiyor.” 

Ankette sözleşmenin kaç yıllık yapılmasını istiyorsunuz sorusuna “1 yıllık” diyen işçiler olduğunun konuşulduğunu ifade eden işçiler, “Ama ‘3 yıl olsun’ diyen var mıdır bilinmiyor. Olsaydı o da konuşulurdu” dedi. Ücret zamlarında genel olarak “Yüzde 19’un altında olmasın” denildiğini belirten işçiler, “Yüzde 30’a kadar isteyen var çünkü CMS’de ücretler çok düştü” diye konuştu. 

TİS KOMİTESİ İŞÇİLERİN SEÇİMİYLE OLUŞMALI

CMS’nin eskiden Çiğli Organize Sanayinin en iyi ücret veren işyeri olduğunu, şimdi ise örgütsüz işyerlerinden bile geriye düştüğünü dile getiren işçiler, şunları söyledi: “Geçen hafta 2 bin 150 lira ücretle işi bırakan bir arkadaşımız başka bir fabrikada 2 bin 800 lira ile işbaşı yaptı. Birçok işçi işi bırakıyor. Eski işçi neredeyse kalmadı. Fabrikanın yarısı önceki sözleşmede ve eylemlerde işyerinde olmayan yeni işçilerden oluşuyor.”

İşçiler, Türk Metal’in geçen dönemki eylemlerden, istifalardan ders aldıysa Renault’da olduğu gibi her ünitede işçilerin seçimiyle sözcüler belirleyip toplusözleşme komitesi oluşturup, taslağın hazırlanmasından imzalanmasına kadar süreci işçilerin yönetmesinin önünü açması gerektiğini dile getirdi. “Böyle olmadığı sürece başka her türlü kandırmaca hareket sonuçta daha fazla güvensizlik ve tepki toplar” diyen CMS işçileri, bütün işçilerin yine gözünün kulağının Renault’da olduğunu belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Yalnızca bir taşıyıcı olarak görüyorum kendimi’

SONRAKİ HABER

Trump Amerikalı işçilerden çabuk vazgeçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...