12 Temmuz 2012 08:57

Direnen işçiler buluştu

46 gündür İstanbul Atatürk Havalimanında direnen Türk Hava Yolları (THY) işçileri, 74 gündür Ankara TOGO ayakkabı işyerinde direnen işçileri ziyaret etti. Buluşmada duygulu anlar yaşanırken, işçiler “Yaşadığımız sıkıntı ortak, direniş de ortak. İşçiler hep birlikte olmalı, direnmeli” dedi.THY iş&c

Direnen işçiler buluştu
Paylaş
Abidin Çınar / Şiar Can Şener

THY işçileri dün CHP’yle birlikte grev yasağını Anayasa Mahkemesine taşımıştı. Öğleden sonra ise TOGO işçilerini ziyarete gelen Hava-İş üyeleri, TOGO işçilerinin mücadelesini sahiplendiklerini dile getirdi.

Deri-İş Örgütlenme Uzmanı Eren Korkmaz, TOGO işçilerinin mücadele süresince kimin dost kimin düşman olduğunu gördüklerini söyledi. Yaşadıkları süreci özetleyen Korkmaz, polislere mangal partisi veren, ayakkabı dağıtan TOGO patronunun tutumuna da dikkat çekti.

‘SİMİTÇİ GETİRSEM ÇALIŞIR’

16 yıllık TOGO İşçisi Ergin Karagöz, patronun kendileriyle alay ettiğini söyledi. Karagöz, “770 lira maaş alıyorduk ve zam istiyorduk. 45 lira zam teklifi geldi. Çocuğumuza süt alamadığımız günler oldu. Biz bu zammı kabul etmeyince, patron ‘Siz bilirsiniz, siz gitseniz ben buraya simitçi getirir çalıştırırım’ diye bizimle dalga geçti” dedi. Tuvalete gitme saati dahi olmadığını, her defasında izin aldıklarını kaydeden Karagöz, hem maaş hem sosyal haklar için örgütlendiklerini bildirdi. TOGO’nun tek kadın direnişçisi Semiha Yılmaz da, “Ben burada çaycılık, sekreterlik ve orta bölümün temizliğinden sorumluydum. Kural yoktu ve biz örgütlendik ama kazanana kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

‘AYAKKABILARIN ALTINDA EZİLİYORDUK’

Bir diğer TOGO İşçisi Ercan Kurban ise direnişe geçmeden önce işçi mücadelesinden bihaber olduklarını belirtti. Kurban, “Biz ne yalan söyleyelim daha önce at gözlükleriyle bakıyormuşuz. TEKEL işçileri Ankara’da direnmiş bizim haberimiz yoktu. Ama örgütlendikten sonra haklarımızı savunmaya, diğer işçilerle buluşmaya başladık. TOGO’yu TOGO yapan bizleriz. Ama biz ayakkabıların altında eziliyorduk. Size de bir gecede grev yasağı getiren aynı anlayış” dedi.

‘KASAPLIK ET MUAMELESİ GÖRDÜK’

THY İşçisi Efem Çaycı ise, sosyal ve özlük hakları için direndiklerini altını çizdi. Çaycı, “Bize kasaplık et muamelesi yaptılar, örneğin bir arkadaşımız tartıda yarım kilo az geldi diye işten atıldı. 40 yıllık pilotlar İngilizce sınavına sokuldu, İngilizce bilmiyor denerek işten atıldı. İş yoğunluğundan birçok arkadaşımız hasta oldu, oluyor. Tüm bunlar bizi 29 Mayıs eylemine götürdü” diye konuştu.

‘İĞNE BATANA KADAR SUSMAYALIM’

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ise TOGO işçilerinin TOGO ayakkabı firmasını, THY işçilerinin ise THY’yi marka yaptığını vurguladı. Ayçin, “Ama suçun büyüğü yine de bizde. Bugün bir araya geldik ama direnişe geçmesek birbirimizden haberimiz olacak mıydı? Benzer sorunlar yaşadığımızı kim bilecekti? İğne kendimize batana kadar sessiz kalıp, iğne canımızı acıtınca sesimiz çıkıyor. İğne bize batınca değil, yanımızdakine batınca ayağa kalkmalıyız” dedi. Ziyaret sonrası birbirine sarılan ve duygulu anlar yaşayan işçiler, direnişleri kazanımla sonuçlanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Gazeteciler Sendikası 60 yaşında

SONRAKİ HABER

Çocuğu 'sınır' mayını öldürdü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...