12 Temmuz 2012 08:51

Türkiye Gazeteciler Sendikası 60 yaşında

Basın emekçilerinin ekonomik, sosyal ve sendikal haklarının kazanılması ve korunmasının yanı sıra, mesleki sorunlarının giderilmesi, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların kaldırılması için mücadele eden Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 60 yaşında.Konuyla ilgili olarak bir bildiri yayınlayan TGS Yönetim

Türkiye Gazeteciler Sendikası 60 yaşında
Paylaş

Konuyla ilgili olarak bir bildiri yayınlayan TGS Yönetim Kurulu, işverenlerin ve siyasi iktidarların baskılarıyla kimi zaman zayıflatılmaya çalışılsa bile TGS’nin mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmediğine dikkat çekildi. “Ne 1950’li yılların sonlarındaki baskıcı dönemde Gazeteciler Sendikasının hükümetin talimatıyla kapatılması, ne 1990’lı yıllarda medya patronlarının sendikasızlaştırma operasyonları, ne de günümüzde Anadolu Ajansında siyasi iktidar eliyle yürütülen sendikasızlaştırma baskıları TGS’yi demokrasi ve sınıf mücadelesinden alıkoyabildi. TGS, ilkeli ve mücadeleci sendikal politikalarıyla hem bir sınıf örgütü olarak hem de bir meslek örgütü olarak, gazetecilik iş kolunda her zaman varlığını korudu ve var olmaya da devam edecektir” ifadelerinin yer aldığı bildiride, bir meslek örgütü olarak, hapisteki gazeteciler sorununa dikkati çekmek amacıyla basın ve ifade özgürlüğü kampanyasının ulusal ve uluslararası düzeyde etkili biçimde sürdürülmesine öncülük ettiği belirtildi.  

TGS İKTİDARIN HEDEFİNDE

TGS’nin bu ısrarlı ve ilkeli mücadelesinden dolayı, günümüzde tek parti iktidarının hedefi haline geldiğine değinilen bildiride şu ifadelere yer verildi: “Buna rağmen TGS’nin sendikal kadroları, olağan ve olağanüstü genel kurulları ve yetkili tüm organları, basın ve ifade özgürlüğü mücadelesinden asla taviz verilmeyeceğini defalarca ilan etti. TGS, bu yoldaki mücadelesini her türlü baskı ve tehdide rağmen yılmadan, cesaretle sürdürecektir.

Bir sınıf örgütü olarak TGS, emek hareketinin bütünleştirilmesi, çok sayıda işçi direnişindeki güçlerin birleştirilmesi, işçi sınıfının dayanışmasının yaygınlaştırılması, sendikal hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesi, sendikal örgütlenmenin önündeki yasal ve fiili engellerin kaldırılması amacıyla mücadeleci tüm emek örgütleriyle birlikte hareket etmektedir. İşçi sınıfının bir parçası olan basın emekçilerinin yasal ve meşru tek temsilcisi olan TGS, Türkiye İşçi Sınıfının ortak amaç ve çıkarları için verilen hak arama mücadelesinde de ön saflarda yer almaktadır.

İçinde bulunduğumuz zor koşullar; mesleki ve sendikal hakların teminat altına alınabilmesi için tüm basın emekçilerinin TGS çatısı altında güçlerini birleştirmesini ve dayanışmasını artırmasını zorunlu kılmaktadır.

İşçi sınıfının en hayati haklarından birisi olan kıdem tazminatı, gazeteciler açısından özel bir öneme sahiptir. Gazetecilerin kıdem tazminatı hakkının yitirilmemesi için TGS çatısı altında işçi sınıfıyla birlikte mücadele edilmesi şarttır. Kıdem tazminatı hakkıyla ilgili olumsuz herhangi bir yasal değişiklik girişimi karşısında, üyesi bulunduğumuz Türk-İş Konfederasyonu Genel Kurulunda alınan karar doğrultusunda hayata geçirilecek olan ‘GENEL GREV’ uygulamasına gazeteciler de TGS’nin çağrısı üzerine mutlak surette katılmaya hazırlanmalıdır.

TGS, kuruluşun 60’ıncı yıldönümünde, bir yandan mesleki ve sınıfsal mücadelesini sürdürmekte, diğer yandan yeni işyerlerinde örgütlenme faaliyetlerini hızla yaygınlaştırmaktadır. TGS, kısa süre içerisinde Evrensel, Hayat TV, Aydınlık, Ulusal Kanal ve BirGün gazetelerinde sendikal örgütlenmesini tamamlamış ve toplu sözleşme görüşmelerini başlatma aşamasına gelmiş olacaktır.”

ANADOLU AJANSI ÇALIŞANLARINA ÇAĞRI

TGS’nin halen örgütlü olduğu Anadolu Ajansı işyerlerinde hükümet güdümlü işveren baskısıyla sendikadan ayrılmış olan tüm üyelere yeniden TGS çatısı altına dönme çağrısının yapıldığı bildiride, Anadolu Ajansı çalışanlarının mevcut sendikal haklarının devamının tek teminatının TGS olduğuna dikkat çekildi. Bildiride ayrıca TGS’nin kuruluşunun 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle tüm basın emekçilerini, bir kez daha örgütlenme, TGS çatısı altında buluşma, sendikal hak ve basın özgürlüğü mücadelesine destek olma çağrısı yapıldı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDK’dan Billur Tuz'a boykot kampanyası

SONRAKİ HABER

Direnen işçiler buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...