01 Temmuz 2017 15:05

Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenler Malatya’da anıldı

2 Temmuz 1993'te gerçekleşen Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler için Malatya'da anma töreni düzenlendi.

Paylaş

2 Temmuz 1993’te  Pir Sultan Abdal anmak amacıyla Sivas’a gelen ve kaldıkları otel ateşe verilerek katledilen 33 yurttaş Malatya da anıldı. 

Bundan 24 yıl önce gerçekleşen, Türkiye tarihinin en kanlı katliamlarından biri olan ve33 kişinin ölümüyle sonuçlanan Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenler Malatya Emeksiz Meydanı’nda anıldı. Anmada açıklamada bulunan PSAKD Malatya Şube Başkanı Mehmet Topal2 Temmuz 1993 tarihinde tempolu ,alkışlar ve sevinç naraları eşliğinde saatlerce televizyonlarda canlı yayın verilerek bütün dünyanın gözleri önünde Madımak oteli ateşe verilerek  33  canın katledildiğine dikkat çekti. Anmaya CHP, HDP, EMEP, ÖDP, ESP ve HAZİRAN katılım gerçekleştirdi.

'İZLEYİCİ OLARAK KALAN DEVLET YETKİLİLERİ, KATLİAMI GERÇEKLEŞTİRENLER KADAR SUÇLUDUR'

Sivas’ta bilinçli ve oldukça organize bir katliam gerçekleştirildiğini söyleyen Topal, “Devlet güçleri ve onlara bağlı sivil güçler, hedefi açık bir  katliamı hep beraber el birliği ile gerçekleştirmişlerdir.Bu katliamın sorumluluğu  sadece fiili olarak katliamın içinde olanlar değil ,onlar kadar buna izleyici olarak kalan devlet görevlileri de en az   katiller kadar suçludurlar. Bu katliamla insanlık tarihine utanç  sayfalarından birini  daha ekleyen Türkiye ne yazık Madımak  katliamıyla yüzleşmedi. Arkasındaki karanlık güçler,siyasi sorumluları  ve organizatörleri adaletin karşısına çıkarılmadı” dedi.

'SİVAS KATLİAMI’NI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ'

Katliamın üzerinden tam 24 yıl geçtiğini söyleyen Topal, “Bu katliamda ‘’ Olayı bu kadar büyütmek yanlış.  Bir futbol maçında da bu kadar insan ölebilirdi. Çok şükür, otel dışındaki halkımız bu yangından zarar görmemiştir ‘’ diyen dönemin başbakanı  ile ,Madımak davasının firari sanıklarıyla ilgili verilen zaman aşımı kararını ‘’Hayırlı  , uğurlu olsun şeklinde  değerlendiren ,Sivas katillerinin isimlerini Madımak Oteli’ndeki  anı panosuna yazdırarak acılarımızla adeta dalga geçen katliamı unutturmak için Madımak  adını kaldırıp İl Özel İdaresi   Bilim ve Kültür Merkezi  şeklinde tabela astıran mevcut iktidar arasında hiçbir fark yoktur. Hatta bu katliamın katillerini savunmaya soyunan ve daha sonraki dönemlerde mevcut iktidar tarafında milletvekilliğiyle ödüllendirildiğini de unutmayacağız.Bizler bir tek alevi kalsak bile  Sivas katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız” şeklinde konuştu.

Anma sonunda yarın Sivas’ta gerçekleştirilecek olan mitinge katılım sağlanacağı açıklanarak, araçların Malatya PSAKD Şubesi önünden saat:05:00’da kalkacağı bilgisi verildi. (Malatya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ya Cumhuriyet davası daveti

SONRAKİ HABER

Dilipak yine ‘Adalet Yürüyüşü’nü hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...