01 Temmuz 2017 13:08

Elektrikte indirim yurttaşa yansıtılmıyor

EMO Yönetim Kurulu'na göre TETAŞ elektrik dağıtım şirketlerine yaptığı indirim sonucu şirketlerin 6 aylık maliyeti 187,5 milyon lira düştü.

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu yazılı açıklama yaparak, TETAŞ'ın elektrik dağıtım şirketlerine yaptığı indirimin, hanelere yansıtılmadığı belirtti. Açıklamada, TETAŞ'ın şirketlere kayıp ve kaçak, enerji için yaptığı satıştaki fiyatı  16 kuruştan 15, 65 kuruşa indirdiğinin altı çizilerek, “TETAŞ’ın yaptığı indirim bu kez hiçbir kaleme yansıtılmayarak dağıtım şirketlerine bırakıldı. TETAŞ’ın yaklaşık olarak yıllık 100 milyar kilovat saat satış yaptığı düşünüldüğünde; 6 aylık dönemde dağıtım şirketlerinin satın alırken ödedikleri enerji bedeli 187,5 milyon lira düşmesine rağmen kullanıcıların tarifelerine yansıtılmamış oldu” denildi.

EMO Yönetim Kurulu açıklamasında,  18 Haziran’da TBMM’de kabul edilen Üretim Reform Paketi sanayiciler için uygulanan TRT payı kaldırıldığını ancak hanelerden alınan TRT payının devam ettiği hatırlatarak, “Hem sanayicilerin hem de dağıtım şirketlerinin taleplerini yerine getiren iktidar, konut kullanıcılarının TRT payı ödemesini devam ettirerek yükü yurttaşların sırtında bırakmış oluyor” dedi.

TRT'YE KAYNAK VAR, HİZMET YOK!

Üretim Reform Paketi ile cep telefonları, bilgisayar vb. cihazların alda tablet, televizyon alıcıları ile taşıtlardaki radyo ve televizyon alıcı cihazları için TRT’ye gelir aktarmak üzere bandrol uygulaması yasal hale getirilmişti. EMO açıklamasında yeni gelen uygulama da eleştirilerek, “Bakanlar Kurulu kararıyla zaten 1 yıldır uygulamada olan düzenleme nedeniyle EMO’nun ithalat değerleri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre Temmuz 2016-Mayıs 2017 döneminde yalnızca cep telefonları ve bilgisayarlar üzerinden TRT’ye 610 milyon lira kaynak aktarımı yapılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, TRT'nin AKP iktidarının vesayeti altında yayıncılık yaptığı belirtilerek, “Yurttaşların pek çok kalemde TRT’ye para ödedikleri, hem de elektrik faturaları üzerinden TRT’ye kaynak aktardıkları, siyasal iktidar vesayeti altındaki kurumdan kamusal yayıncılık haklarını da alamadıkları bir düzen işlemektedir” denildi. Açıklamada, elektrik enerjisinin kamusal bir hizmet olduğuna dikkat çekilerek, “günü birlik siyasal çıkarlardan ve siyasetçi-yandaş ilişkisinden uzak bir anlayışla yönetilmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.(Ankara/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de 2 Temmuz yürüyüşüne yasaklama!

SONRAKİ HABER

Trakya’da buruk buğday hasadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...