01 Temmuz 2017 12:58

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan YPG ve Katar açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: YPG'nin içinde olduğu hiçbir operasyonda yer almayız.

Paylaş

Cumurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sınır güvenliği için bölgede yeni bir operasyon yapılıp yapılmayacağına ilişkin "Sınır güvenliği anlamında gerekli tedbirler her zaman alınır" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, AKP Genel Merkezi'nden çıkarken, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin YPG'ye yönelik Afrin'de attığı adımları daha ileriye taşımasının söz konusu olup olmadığı sorulan Kalın, “Biz kendi ulusal güvenliğimizi ve sınırlarımızı koruma noktasında gerekli bütün tedbirleri alırız. Bugüne kadar aldığımız gibi. Türkiye'ye yönelik Suriye'den veya bir başka ülkeden gelebilecek herhangi bir tehdit, DEAŞ'tan olabilir, PKK'dan olabilir, YPG'den olabilir, hangi terör örgütünden olursa olsun Türkiye bunlara gerekli cevabı misliyle anında verir" dedi. 

 {{321712}}

‘YPG'NİN İÇİNDE OLDUĞU HİÇBİR OPERASYONDA YER ALMAYIZ’

Türkiye'nin Rakka operasyonu konusundaki tavrında bir değişiklik olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şunları söyledi: 

“ABD'nin Rakka operasyonu bağlamında ya da DEAŞ terörüyle mücadele bağlamında YPG'ye verdiği desteği kabul etmemiz mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da açık bir şekilde ifade etti. PYD/YPG'nin içinde olduğu hiçbir harekat ve operasyonda biz yer almayız. Bu pozisyonumuzda en ufak değişiklik söz konusu değil. Bu, Rakka operasyonu devam ederken de böyle Rakka operasyonu bittikten sonra da böyledir. Bu tür destekler, PKK terör örgütüne verilmiş bir destektir. Terörle mücadelede çifte standart uygulanması kabul edilemez. Gözetip, kolladığınız o terör örgütleri yarın gelir sizi de vururlar. Türkiye gibi NATO müttefiki ve terörle mücadelede en ön safta yer alan bir ülke olarak bizim böyle bir çifte standardı kabul etmemiz mümkün değil"

İbrahim Kalın, ayrıca bölgede yeni bir operasyon yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine "Sınır güvenliği anlamında gerekli tedbirler her zaman alınır" dedi. 

Katar kriziyle ilgili açıklamalarda bulunan Kalın, Türk askerinin üsteki varlığının amacının, Katar dahil bölgenin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. Kalın, "Bizim bu tür girişimlerimiz daha önce de oldu. NATO kapsamında yurt dışında askerlerimiz var. Bölgede başka ülkelerin de askeri üsleri var. Bizim buradaki bütün amacımız, bütün bölgenin güvenliğini sağlamak. Özellikle terörizmle mücadelede iş birliğini daha da artırmak. Bu yöndeki çabalarımız da devam edecek. Katar'la birkaç gün içerisinde 13 maddeyle ilgili cevaplarını Kuveyt üzerinden iletecekler. Biz de o süreci takip edeceğiz. Burada özellikle Katar vatandaşlarının günlük hayatını etkileyecek düzeyde yaptırımların uygulanmasını biz doğru bulmuyoruz. O yüzden de Türkiye olarak gerekli desteği verdik, özellikle gıda noktasında orada insanların bir yokluk içinde olmaması için. Biz, bu konuyu da farklı aktörlerle görüşmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

Katar kriziyle ilgili çözüme yakın olunup olunmadığı sorulan İbrahim Kalın, "Netice alınabileceğine dair bazı emareler var. Gerek Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dün Sayın Trump'la yaptığı görüşmeden edindiğimiz genel intiba bu gerekse Avrupa liderlerinin yaptığı açıklamalar, Körfez'de Kuveyt Emiri'nin girişimleri. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde olumlu bir yönde adım atılması için gayretlerimizin devam etmesi gerektiği konusunda biz de hemfikiriz" diye yanıt verdi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP: Bu hamle, IŞİD ile mücadeleyi baltalamak demektir

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de 2 Temmuz yürüyüşüne yasaklama!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...