01 Temmuz 2017 12:05

Hayvan hakları savunucuları sokakta: Tasarıyı istemiyoruz

Hayvan hakkı savunucuları Türkiye'nin dört bir yanında sokağa çıktı, hayvanlara katliam getirecek yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti.

Paylaş

Hayvan Hakkı Savunucuları, özellikle sokak hayvanların yaşam haklarını tehlikeye sokacak 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun bazı maddelerinin değiştirilmesi ile ilgili hazırlanan yasa tasarısını Türkiye’nin dört bir köşesinde eş zamanlı olarak protesto etti.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA EŞ ZAMANLI PROTESTO

Protesto düzenlenen yerlerden bir tanesi de Kadıköy İskele Meydanı idi. Saat 13:00’te Türkiye’nin bir çok yerinde düzenlenen eylem sosyal medya üzerinden canlı yayınlarla izlendi. Yasa tasarısının geri çekilerek, sivil toplum kuruluşları, barolar, meslek örgütleri gibi konunun tarafı kurumlarca yeniden müzakere edilmesini talep eden hayvan hakkı savunucuları, “Katliam yasa tasarısını istemiyoruz” şeklinde pankart açtı. Alkış, slogan ve ıslıkların yükseldiği eylem sırasında, “Katliam Yasa Tasarısı İstemiyoruz”, “Hayvan deneyi cinayettir” sloganları atıldı. 

‘ŞEHİRLERDEKİ BÜTÜN HAYVANLAR YOK EDİLECEK’

Basın açıklamasını Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonfed) Başkan yardımcısı Şebnem Aslan ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği üyesi Burak Özgüner okudu. Yasa tasarısı maddelerinde değinen Şebnem Aslan “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılması için Orman Su İşleri Bakanlığı’nca hazırlanan, özellikle sokak hayvanları için ‘sürgün’ ve ‘ölüm’ içeren yasa tasarısı, katliamlara sebep olmadan çekilmeli ve yeniden hazırlanmalıdır” dedi. Yasa tasarısının sokak hayvanlarının okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanı gibi alanlara bırakılması yönünde bir hüküm içerdiğini belirten Aslan, “Nüfusun yoğun olmadığı, bu alanların bulunmadığı alanlar nerede var soruyoruz. Bu ‘şehirlerdeki bütün hayvanlar yok edilecek’ anlamına gelmektedir” dedi.

‘İŞKENCELİ DENEYLERİN ÖNÜ AÇILMIŞTIR’

Hayvan üretim yerleri ve bakım evlerindeki hayvanların satışına yönelik tasarı maddesine ilişkin Aslan, “Biz sokak hayvanlarımızı bedava bile sahiplendiremezken, hayvanları nasıl satacaklar” diye sordu. Tasarı içerisinde yer alan “Üretim çiftlikleri ve belediye bakımevlerinde bulunan sahipsiz hayvanların katalogdan satışı yapılabilir” hükmü için ise Aslan şöyle konuştu: Sahipsiz hayvanlar üzerinde deney yapılamaz. Bunun için barınaklardaki sahipsiz hayvanları satış adı altında sahipli konuma getirilip işkenceli deneylere yollanmasının önü açılmıştır”.

‘BELEDİYELERE YAPTIRIM GELMİYOR’

Sahipsiz hayvanlara karşı kötü muamelenin büyük ölçüde belediyeler tarafından yapıldığını savunan Aslan, tasarının belediyeler için yasal bir yaptırım getirilmediğini vurguladı. Hayvanlara zülüm ve işkenceye verilen cezaların yeterli olmadığının altını çizen Aslan, “Hepsi idari para cezasına çevrilecektir. Dolayısıyla Bakanlığın ‘Hayvana eziyete hapis cezası getiriyoruz” açıklaması doğru bir açıklama değildir” dedi.

‘HİÇBİR HAYVAN KADERİNE TERK EDİLEMEZ’

Yeryüzüne Özgürlük Derneği üyesi Burak Özgüner ise hayvan parkları ve sirk gibi yerlere değinerek “21. yüzyıl gibi etiğin gelişliği bir çağda hayvanlarının eğlence unsuru olarak kullanılması ve topluma bu şekilde tanıtılması ahlaken kabul edilebilir değildir. Hayvanların esaret altında tutulduğu tesislerin kademeli olarak kapatılması ve tüm hayvanların özgürce yaşaması esas alınmalıdır. Hiçbir hayvan kaderine terk edilemez” dedi. 

 {{86521}}

MANİSA: KATLİAM YASA TASARISINI İSTEMİYORUZ

Manisa Hayvan Hakları Dayanışma Grubu üyeleri de Merkez Şehzadeler ilçesindeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda “Katliam Yasa Tasarısını İstemiyoruz” pankartını açtı. Burada konuşan Emel Önal, mevcut tasarının hayvanlar için ölüm ve sürgün getirdiğini, tasarının yasalaşması halinde hayvan katliamlarının artacağını söyledi. Önal, yasa tasarısının toplumun görüşünün alınarak tekrar düzenlenmesi gerektiğini savundu. 

EDİRNE: HAYVANLARI CİDDİ TEHLİKELER BEKLİYOR

Edirne Doğayı Hayvanları Koruma Derneği (EDHAYKO) üyeleri de Saraçlar Caddesi’nde bir araya geldi. Ellerinde, “Ölüm ve sürgün yasasına hayır” yazılı pankartları taşıdılar. Grup adına konuşan Yağmur Islattı, yeni tasarının hayvanların katledilmesine neden olacağını savundu. Islattı, şöyle dedi: “Mevcut yasada tüm belediyelerin kısırlaştırma ve bakım merkezi kurması hükmü varken, değişiklik tasarısının 8’inci maddesinde, nüfusu 100 binden az olan 970 ilçe belediyesinde kısırlaştırma merkezi kurulmasına gerek görülmemiştir. Bu durumda, kısırlaştırma merkezi olmayan belediyelerce, kısırlaştırılmadan şehir çevreleri, çöplük ve yaban hayatına atılan sahipsiz hayvanlar, oralarda yazın susuzluktan kışın da korunaksız olarak soğuk ve kara mahkum olarak acı içinde can verecek. Tasarının 3’üncü maddesinde, 'Bakım evlerindeki sahiplendirilemeyen hayvanlar, okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanı gibi toplumun yoğun olarak kullandığı yerler hariç alındığı ortama bırakılır' hükmü ile hayvanlar dar gelirli ve fakir insanların oturduğu kenar mahallelere ve şehir dışlarına atılacaktır. Oralarda hayvan sayısı artınca, vatandaş ve zaten öldürmeye hazır olan belediyeler tarafından zehirleme ve katliamlar başlayacaktır."

EDHAYKO Başkanı Nurhan Kalender de, “Yasanın bazı maddeleri değişsin istiyoruz ama bazı maddeler de ciddi şekilde hayvanlara zarar verecek maddeler. Tasarının Meclis’ten geçmesi halinde hayvanları ciddi tehlikeler bekliyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kanalizasyon çalışması sırasında göçük: 1 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Nilüfer’de açık havada sinema keyfi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...