30 Haziran 2017 18:25

Uygur ve Akın, Amerikan Film Akademisine davet edildi

Cast Direktörü Harika Uygur ve Yönetmen Fatih Akın, Amerikan Film Akademisi üyeliğine davet edildi.

Paylaş

Düzenlediği Oscar Ödülleri ile bilinen ve bünyesinde dünya sinemacılarını barındıran Amerikan Film Akademisi, Türkiye’den cast direktörlüğü yapan Harika Uygur’u ve yönetmen Fatih Akın’ı akademi üyeliğine davet etti. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den Nuri Bilge Ceylan ve Gökhan Tiryaki’nin de üye olduğu Amerikan Film Akademisi, bu yıl Uygur’la birlikte Fatih Akın, Guy Ritchie, Brillante Mendoza, Kim Ki-duk, Russo Kardeşler gibi ünlü yönetmenlerin yanı sıra, Naomie Harris, Monica Belluci, Kristen Stewart, Franco Nero gibi farklı kuşaklardan oyuncuları da davet etti.

HARİKA UYGUR

Üç Maymun, Mustang, Nokta, Sarmaşık, Araf gibi uluslararası alanda da başarı göstermiş pek çok yerli yapımın cast direktörlüğünü yapan Harika Uygur, G.O.R.A., Neredesin Firuze, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü, Uzun Hikaye, Silsile, Tatlı Biber Diyarım gibi yapımlarda da oyuncu seçimi görevini üstlendi.

FATİH AKIN

1995 yılında ilk kısa filmi Sensin - Du bist es!’i yönetti ve bu filmle Hamburg Uluslararası Kısa Film Festivali’nde izleyici ödülünü aldı. Pek çok ödül kazanan ‘Getürkt’ isimli ikinci kısa filmini 1996 yılında yönetti. İlk uzun metraj denemesi olan Kurz und Schmerzlos’u (Kısa ve Acısız) 1998 yılında çekti.

Fatih Akın, başrollerinde Meltem Cumbul, Güven Kıraç, Sibel Kekilli ve Birol Ünel’in yer aldığı Duvara Karşı (Gegen Die Wand) isimli projesiyle Metin Erksan’ın Susuz Yaz’ından 40 yıl sonra Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü kazanan Türk yönetmen oldu.

2005 yılında Kebab Connection isimli bir filmin senaristliğini, diğer kişilerle beraber, üstlendi. 

2005 yılında Cannes Film Festivali’nde Salma Hayek, Javier Bardem ve Emir Kusturica ile birlikte jüride yer aldı. “Yaşamın Kıyısında” filmi, Ekim 2007’de Türkiye’de gösterime girdi.

Fatih Akın 2004 yılında Duvara Karşı Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü kazandı. 2007’de Yaşamın Kıyısında’nda ile Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanan Akın, son olarak 2014’de Douglas Sirk Ödülü kazanmıştı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Af Örgütü Sur için acil eylem çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Trump kadın gazeteciyi hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...