30 Haziran 2017 18:06

Af Örgütü Sur için acil eylem çağrısı yaptı

Uluslararası Af Örgütü, yıkımın sürdüğü Sur ilçesi için acil eylem çağrısında bulunarak, yıkıma karşı imza kampanyası başlatıldı. 

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, “Kentsel dönüşüm” adı altında yıkımın sürdüğü Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa ve Lalebey mahalleleri için acil eylem çağrısında bulundu. “Yüzlerce Sur sakini zorla tahliye edilme riski altında” başlığıyla yapılan çağrıda, mahallelilerin evlerinden zorla çıkarılması için uzun süre elektrik ve suların kesildiği ve mahalle sakinleriyle samimi bir istişare süreci gerçekleşmediği, yeterli tazminat bedeli ödenmediği vurgulandı.

Uluslararası Af Örgütü’nün görüştüğü Sur sakinleri kentsel yenileme projesine dair kendileri ile samimi bir istişare yapılmadığını, alternatif barınma imkanları sunulmadığını ve kayıpları için yeterli tazminat bedelleri ödenmediğini bildirdi. Mahallelerdeki tüm sakinler, önlerindeki belirsiz gelecekten dolayı derin bir endişe duyduklarını ifade etti. Sakinler güçlü dayanışma ilişkileri kurdukları ve aile köklerinin dayandığı Sur’dan ayrılmak istemediklerini, ayrıca geçimlerini sürdürebilmelerinin Sur içindeki yaşamlarına bağlı olduğunu söylediler.

Af Örgütü, yetkililere de şu çağrıyı yaptı: “Sur sakinleri ile tahliye dışındaki tüm alternatifler ve yeniden yerleştirme olasılıkları ile uluslararası insan hakları hukukuyla uyumlu olan yeterli alternatif barınma imkanları hakkında samimi bir istişare süreci gerçekleşene kadar tüm zorla tahliyeleri durdurmaya, hemen elektrik ve su kesintilerine son vermeye, kiracıları da kapsayacak şekilde tüm Sur sakinlerine yaşadıkları zarar ve kayıplar için gerçek değerinde yeterli tazminatı sunmaya çağırıyoruz.” Çağrıda, başlatılan imza kampanyası için katılımcıların kampanyayı imzalamaları ve taleplerinin yer aldığı mektuplarını “Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Vekaletler Cad. No:1 Bakanliklar / Ankara, Turkey, Fax: + 90 312 418 04 06, Email: [email protected] adresine göndermeleri istendi. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Adalet Nöbeti’nde konuşma yapan kadın tutuklandı

SONRAKİ HABER

Uygur ve Akın, Amerikan Film Akademisine davet edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...