12 Temmuz 2012 08:08

Sendikalaşarak kazandık

Ben 2004 yılından itibaren soğutucu sektöründe faaliyet gösteren firmada çalışmaktayım. Önceden S.F.A soğutma olan firmada mesai bol, maaş asgari ücret çalışılıyordu. Maaşlar 2007 yılından itibaren aksamaya 3-4 ay sonra 1 maaş içeride olmak kaydıyla 2 ayda bir ödenmekteydi.Bir müddet sonra 450 kadar imza toplanarak fabr

Sendikalaşarak kazandık
Paylaş
S.F.A Soğutma Fabrikası’ndan bir işçi

Ben 2004 yılından itibaren soğutucu sektöründe faaliyet gösteren firmada çalışmaktayım. Önceden S.F.A soğutma olan firmada mesai bol, maaş asgari ücret çalışılıyordu. Maaşlar 2007 yılından itibaren aksamaya 3-4 ay sonra 1 maaş içeride olmak kaydıyla 2 ayda bir ödenmekteydi.
Bir müddet sonra 450 kadar imza toplanarak fabrikaya sendika girmesi için uğraşıldı. Fabrika yönetimi engellemek ve yıldırmak için 20 kadar arkadaşı toplu işten çıkarttı. Buna rağmen vazgeçmeyerek Türk Metal Sendikası ile görüşüldü. Çıkarılan arkadaşlar için davalar açıldı. 2008 yılında sendika fabrikada faaliyete geçti. Çıkarılan arkadaşların büyük kısmı davaları kazanarak işe geri döndüler. Bu sırada fabrikanın Yunanistan Menşeli bir firma olan “Frigoglass”tarafından yüzde 99’u satın alındı. İşçi hakları korundu. İlk toplu iş sözleşmesinde asgari ücretin biraz fazlası ile anlaşıldı. Üç ayda bir alınan ikramiyeler maaşlara bölündü. Maaş ödemeleri ayın 10’u olmak kaydıyla düzene girdi. Daha sonraki aylarda, işçi sayısı kadrolu olarak 250 kişi olarak sabitlendi. Her sezon 3 aylık, 6 aylık olmak kaydıyla “sözleşmeli” işçi alarak işler yürütülüyor.
Sözün kısası kötü sendika sendikasız çalışmaktan iyidir.
 
*Silivri

ÖNCEKİ HABER

Çünkü biz kadınız…

SONRAKİ HABER

Tek başına mücadeleyle ilerlenecek yol yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...