30 Haziran 2017 13:25

Sulak araziye yapı ruhsat ısrarı

İzmir Aliağa'da bin 200 dönümlük sulak arazi için 'Sulak alan olmadığına' dair rapor hazırlandığı ortaya çıktı.

Paylaş

Çaltılıdere’de sulak arazi üzerinde yapılmak istenen Tekne Yat İmalat Sanayi Bölgesi projesinin altında AKP Narlıdere İlçe Başkanı Aslan Bilgi çıktı. Valiliğin isteği üzerine konunun uzmanı olmayan kişilere rapor hazırlatıldı. 

İzmir’in Aliağa ilçesi Çaltılıdere Köyü’nde bin 200 dönümlük sulak arazide yapılmak istenen Tekne Yat İmalat Sanayi Bölgesinin “Sulak alan olmadığına” dair rapor hazırlandığı ortaya çıktı. Bölge halkının tepkileri ve talepleri ile İzmir Valiliği Bilim Komisyonunun çoğunluk kararına rağmen Valilik bölgeye, “Sulak alan” statüsü vermemekte ısrar etti. Defalarca komisyona sunulan proje her seferinde geri döndü. Ancak komisyondan geri dönen proje ile ilgili daha sonra İzmir Valiliği’nin talebi ile inceleme raporu hazırlandı.

KUŞLAR VE BALIKLARIN EKONOMİK DEĞERİ YOK!

Bölgenin “Sulak alan” ilan edilmesi beklenirken, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Çaklı ve Prof. Dr. Ali Kara, Prof. Dr. Celalettin Aydın, Doç. Dr. Özgür Altan tarafından bölgenin “Sulak alan olmadığı” yönünde rapor hazırlandığı ortaya çıktı. 

Hazırlanan raporda, bölgeye dair ilginç tespitlere yer verildi. Raporda, Çaltıdere Hacıahmet Koyu’nun “Başta balıklar ve su kuşları olmak üzere ekolojik ve ticari değeri yüksek bitki ve hayvan çeşitliliği ile bir çok tür için yaşama ortamı olma özelliğini yitirdi, sulak alan olmadığı kanaatine varıldığı” savunuldu. Ancak aynı raporda denizde gelgitlerin olduğu suyun çekilmesi ile birlikte çiftçilerin bölgede tarım yaptıklarına da yer verilirken, kuşların ve diğer canlıların yuva yapması, yine denizdeki canlı yaşamı da “Ekonomik değeri olmadığı” gerekçesi ile görmezden gelindi. 

PROJENİN ALTINDAN AKP’Lİ BAŞKAN ÇIKTI

Yine projeyi yakından takip eden AKP Narlıdere İlçe Başkanı Aslan Bilgi’nin proje ile yakinen alakadar olmasının altında da Bilgi’nin başkanı olduğu 20 üyeli İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) olduğu iddia edildi. Henüz projeye dair tartışmaların devam ettiği bir dönemde Bilgi Milli Emlak ile Çaltıdere Yat Kooperatifi arasında ön izin sözleşmesi yapıldığını açıklarken, internet üzerinden satışlara da başladı.

TALİMATLA RAPOR HAZIRLADILAR!

Doğa Derneği yöneticisi ve İl Sulak Alan Komisyonu üyesi Göker Yarkın, 3 yıldır projenin sürekli aynı haliyle İzmir Valiliği Bilim Komisyonuna getirildiğini söyledi. AKP’li Bilgin’in projede ısrarcı olmasını anlayamadıklarını ve araştırmalarında Bilgin’in 20 üyeli Tekne Kooperatifi Başkanı olduğunu gördüklerini belirten Yarkın, projedeki ısrarın nedeninin de böylece açığa çıktığını söyledi. Bilgin’in projenin görüşülmesi için sürekli Valiliğe baskı yaptırdığını belirten Yarkın, komisyonun 15 üyesinin oy çokluğu ile projeyi reddetmesine rağmen Valilik tarafından bölgenin “Sulak alan” ilan edildiğini söyledi. Yarkın, bölgenin sulak alan olduğunda ısrar eden Devlet Su İşleri Bölge Müdürü’nün de “sürgün” edildiğini savundu. 
Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan raporun skandal olduğunu belirten Yarkın, raporun bilimsel alt yapısının olmadığını söyledi. Raporda ismi geçen akademisyenlerin konuya dair uzmanlıkları olmadığını savunan Yarkın, raporun talimatla hazırlandığının konunun uzmanlarının raporu incelemesi ile ortaya çıktığının altını çizdi. 

RAPOR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Kent Stratejileri Merkezi’nden Ali Rıza Avcan da, raporun gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, imzası bulunan akademisyenlerin ikna edilmesi ile rapor hazırlatıldığını savundu. Üniversitenin konuyla asıl ilgisi olan Deniz Biyolojisi ve İçsular Biyolojisi ismiyle iki anabilim dalı ve oralarda görev yapan başka öğretim üyeleri olduğunu belirten Avcan, raporun yanı sıra bölgenin internet üzerinden satışa sunulmasının da hukuksuzluk olduğunu dile getirdi. (İzmir/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Uygur ve Akın Amerikan Film Akademisi üyeliğine davet edildi

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’la görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...