30 Haziran 2017 08:04

İşitme Engelliler Olimpiyat ateşi Lozan’dan Samsun’a geliyor

İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları için geri sayım başlarken, olimpiyat meşalesi 3 Temmuz'da Lozan'dan Samsun'a doğru yola çıkıyor.

Paylaş

23’üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nın (Deaflympics 2017) olimpiyat ateşi Lozan’dan Samsun’a doğru yola çıkıyor.

18-30 Temmuz tarihleri arasındaki turnuvanın meşalesi  3 Temmuz Pazartesi günü Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi’nin (ICSD) İsviçre’nin Lozan kentindeki merkezinden teslim alınacak.

Samsun’un meşaleye gururla ev sahipliği yapacağını kaydeden Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Türk spor tarihinin en büyük organizasyonunun başlamasına artık sayılı günler kaldı. Bu büyük heyecan öncesinde Olimpiyat meşalesi Lozan'dan Samsun'a doğru yola çıkıyor. Samsun Deaflympics 2017, Türkiye’nin organizasyon konusundaki yetkinliğiyle akıllarda kalacak. Olimpiyat meşalemiz de Deaflympics tarihinin en güzel meşalesi olarak hatırlanacak” dedi.

MEŞALEYE ANADOLU DOKUNUŞU

Deaflympics 2017 için özel olarak tasarlanan meşaleye, Anadolu toprağını simgeleyen motiflerle geleneksel bir dokunuş katıldığı belirtildi. Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi’nin Avrupa, Afrika, Amerika ve Asya konfederasyonlarını simgeleyen dört rengi meşale üzerinde birleşiyor ve oyunların tüm dünyayı bir araya getirişini simgeliyor. Ayrıca organizasyonun her alanında kullanılan, geleneksel Türk lalesinin yer aldığı Deaflympics 2017 logosu meşalenin üzerinde yer alıyor.

Samsun Deaflympics 2017 Genel Koordinatörlüğü’nden yola çıkacak heyet, 3 Temmuz’da meşaleyi İsviçre’de teslim alıp Samsun’a getirecek. Meşale törenine Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi (ICSD) Başkanı Dr. Valery Rukhledev, Samsun Deaflympics 2017 Genel Koordinatörü Serkan Baltacı, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kihtir ve Deaflympics 2017 Elçisi Taha Akgül katılacak.

MEŞALENİN TARİHİ

14 Temmuz 2004’te, Avustralya Federasyon Meydanı'nda işitme engelli sporcular, yetkililer, personel ve gönüllülerin de katılımıyla düzenlenen törende, Deaflympics meşalesi ilk defa görücüye çıktı. Melbourne 2005, Tayvan 2009 ve Sofya 2013'te yanan Deaflympics meşalesi, 18-30 Temmuz arasında Samsun’da yanacak.

CİNSİYETÇİ MASKOT TEPKİ ÇEKMİŞTİ

23’üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nın ‘Çakır’ maskotu cinsiyetçi şekilde tasarlanmasıyla tepki çekmişti. . Kentin yöresel erkek kıyafetlerini giyen maskotun kasketindeki 8 köşenin “vatanseverlik, yiğitlik, mertlik, cömertlik, delikanlılık, alçakgönüllülük, dürüstlük ve misafirperverlik özelliklerini taşıdığı” belirtilmişti. Maskotun ayakkabılarının ise yöreye özgü ‘yumurta topuk’ modelinden esinlenerek hazırlandığı vurgulanmıştı. Maskotun erkek olması kadar maskotun simgelediği belirtilen özelliklerin de erkek egemen kültürü yansıtması tepki çekmişti. (SPOR SERVİSİ)


OSMAN EMRE’NİN OLİMPİYAT SEVİNCİ

Bursa Yenişehirli işitme engelli karateci Osman Emre Kula, 18 Temmuz’da Samsun’da başlayacak 23’üncü İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’na (Deaflympics) katılacak olmanın sevincini yaşardığını söyledi.

LİSE ÖĞRENCİSİ

Yenişehir Endüstri Meslek Lisesi Otomotiv Mekanikerliği 11’inci sınıf öğrencisi olan Osman Emre Kula, karateye 2014 yılında Karate Milli Takım Antrenörü Cemil Çakır’ın yönlendirmesiyle başladığını belirtti. Osman Emre Kula, son olarak Samsun’da İşitme Engelliler Türkiye Karate Şampiyonası’nda + 84 Kiloda Türkiye Şampiyonu olarak Milli Takıma seçildiğini vurguladı.

Yenişehir İlçe Spor Müdürü Ahmet Kaya, “Osman Emre Kula Milli takıma seçilerek Olimpiyatlarda Türkiye’mizi temsil etme hakkı kazandı ve ilçemizin gururu oldu” dedi. (Bursa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Tabancayla vurulan çocuklar psikolojik destek alıyor  

SONRAKİ HABER

İstanbul'da toplu ulaşım ücretlerine zam geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...