30 Haziran 2017 07:30

Alanya'daki orman yangını kontrol altına alındı

Antalya Alanya'daki orman yangını yerleşim alanlarına kadar vardı. Yangın Gece geç saatlerde kontrol altına alındı. Söndürme çalışmaları sürüyor.

Paylaş

ntalya'nın Alanya İlçesi'nde sabah saatlerinde başlayan orman yangını, 10 hektarlık alanda etkili oldu. Yangına karadan ve havadan müdahale sürerken sıcak hava ve rüzgar, müdahaleyi güçleştirdi. Yangına müdahale eden 1 arazöz ve işçilerin alevlerin ortasında kaldığı ve telsiz bağlantısının kesildiği belirtildi, çevredeki 15 ev ise tahliye edildi. Valilik akşam saatlerinde yangının kontrol altına alındığını belirtti.

Alanya merkeze yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Sapadere Kanyonu Cinaliler mevkiinde bugün saat 10.00 sıralarında bilinmeyen nedenle orman yangını çıktı. Sıcak hava ve rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangına karadan ve havadan müdahaleye başlandı. 1 amfibik uçak ve 4 helikopter havadan alevlere müdahale ederken, 32 arazöz, 3 dozer ve işçiler de bölgeye hareket etti. Çevre ilçelerden de itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüklerine bağlı ekipler destek için yangın noktasına yönlendirildi.

ŞİDDETLİ RÜZGAR ÇALIŞMALARI ETKİLEDİ

Toros Dağları'nın zirvesindeki yangının 10 hektarlık bir alanda etkili olduğu belirtilirken, şiddetli rüzgar karadan yangına müdahale edilmesini olumsuz etkiledi. Uçak ve helikopterler aralıksız yangın bölgesine sorti yaparak havadan su bıraktı.

EVLERE YAKLAŞTI

Yangın bölgedeki yerleşim yerlerine 100 metre kadar yaklaşırken, burada oturanlar yangının büyümesi ihtimaline karşılık tahliye edildi. Yangın noktasına jandarma ekipleri de sevk edilirken, bölgeye ulaşımı sağlayan karayolu güvenlik amacıyla kapatıldı.

Yangına müdahale için olay yerine giden bir arazözün alevlerin içinde kaldı. Alevlerin ortasında kalan ekiple telsiz bağlantısının kesildiği, ekiplerin bölgeye ulaşmaya çalıştığı kaydedildi. Yangının hızla büyümesi nedeniyle tedbir amaçlı çevredeki 15 ev boşaltıldı. Yangının kontrol altına alınmaya çalışıldığı ancak rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilediği belirtildi.

KARA EKİPLERİ AŞAĞI ÇEKİLDİ

Alanya Sapadere Kanyonu yakınlarında başlayıp sıcak hava ve rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Sapadere'nin zirve kısımlarındaki ormanlık alanda başlayan yangın dağın eteklerine kadar yayıldı. Zirvede yangına müdahale eden kara ekipleri ise şiddetlenen yangından dolayı aşağı çekildi. Kara ekipleri yangının çevreye yayılmasını engellemek amacıyla müdahaleyi sürdürüyor.

YARALANAN 1 İŞÇİ HASTANEYE SEVK EDİLDİ

Zirvede ise bir arazözün yangın içerisinde kalarak kullanılmaz hale geldiği ve 1 işçinin yaralanarak hastaneye sevk edildiği belirtildi. Arazözün yandığı bölgeye ise 4 ambulans sevk edildi. Yangına iş makineleri de müdahale etti. Yangın söndürme çalışmaları yoğunlukla havadan devam ederken, jandarma ekipleri bölgeye giden yollarda sivillerin geçişine izin vermiyor.

'KAÇIN TALİMATI GELDİ'

Alanya Belediyesi söndürme ekibinde görevli Ali Rıza Uyar, "Bize 2 saat önce yangın ihbarı geldi. Buraya geldik. Yangın son derece büyüdü ve bize 'kaçın' talimatı geldi. Bizim yapacağımız bir şey kalmadı. Yukarıda bir arazöz kalmış. Doğru mu, yanlış mı bilemiyoruz. Sonra biz aşağı tarafa kaçtık ve bize 'bekleyin' talimatı verdiler. Şu an burada hazır olarak bekliyoruz. Tahminen 20 hektar alan yangından etkilendi" dedi.

GAZİPAŞA SINIRINA DAYANDI

Yangının etkili olduğu Sapadere Mahallesi'nde 5 ev tamamen yandı, 15 ev yangından zarar gördü, 20 ev de jandarma tarafından boşaltıldı. Yangın Fakırcalı Mahallesi'ni de aşıp Gazipaşa'nın Yeniköy Mahallesi sınırına kadar geldi. Yangının yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda etkili olduğu belirtildi. Bölgede yangının devam ettiği, sıcak esen rüzgarın da etkisiyle yer yer yangının yayıldığı görüldü. Sapadere bölgesinde ekipler yerleşim yerlerinin bulunduğu bölgedeki yangını kontrol altına alırken, yüksek kesimlerde yangının devam ettiği kaydedildi.

'HERKES KORKU İÇİNDE'

Sapadere Mahalle Muhtarı Hasan Ünal, "Yangın saat 10.30 sıralarında başladı. Çok kısa sürede ormanlık alandan yerleşim alanına indi. Ekipler müdahale etti ama yetersiz kalıyor. Sıcak hava ve rüzgar var. Şu an Gazipaşa'ya kadar yangın yayıldı. Bizim mahallemizde 5 ev kül oldu. 15 ev yangından zarar gördü, birçok evi de jandarma boşalttı. Çalışmalar devam ediyor. Korkuyoruz, herkes korku içinde. Evlerimize çıkamadığımız için korku içinde aşağıda bekliyoruz" dedi.

GAZİPAŞA'YI KÜL VE BULUT KAPLADI

Alanya Sapadere Kanyonu mevkiinde çıkan orman yangının etkileri komşu ilçe Gazipaşa'da da hissedildi. Yangın nedeniyle yayılan kızıl bulutlar Gazipaşa semalarını kapladı. Bulutlarla birlikte küller de ilçeye yayıldı. Market işletmecisi Yüksel Bulut, "Alanya'da çıkan yangının etkilerini bizler havanın öğle saatlerinde kapanıp kül olarak üzerimize yağmasıyla hissettik" dedi.

ORMAN GENEL MÜDÜRÜ ÜZMEZ: MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Alanya'da çıkan orman yangınıyla ilgili açıklama yapan Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, yangının saat 10.00 sıralarında başladığını belirtirken, ekiplerin 10.15'te yangına müdahaleye başladığını söyledi. Yangına, 4 uçak, 8 helikopter, 45 arazöz, 6 dozer, 30 mühendis, 200 orman işçisinin mücadele ettiğini anlatan Üzmez, "Yaklaşık 12.30 civarında etrafını çevirdik. Ancak 13.00 civarında, saatte 55 kilometreyle ters bir rüzgar anafor oluşturdu, etrafındaki bir itfaiyemizi yakarak, bir işçimizi yakarak o bölgede yangın tekrar patladı. Yaralı işçimizin sağlık durumu iyi. Yaralı başka arkadaşımız yok. Rüzgar halen devam ediyor. Türkiye'nin bütün ekiplerini buraya sevk ettik. Türkiye çok sıcak, mevsim normallerinin üzerinde. Bugün 13'üncü yangına müdahale ediyor. Birçok yerde yangınlarımız var. Mücadele devam ediyor. Antalya'daki yangında can veya mal güvenliği açısından bir risk yok" dedi.

'KAÇIN TALİMATI YOK, ARKADAŞLARIMIZ YANMA PAHASINA ÇALIŞIYOR'

Yangının yerleşim yerlerine ulaşması riskini bertaraf ettiklerini ve yangını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden İsmail Üzmez, hava kararmadan bunu başarmaya çalışacaklarını vurguladı. Alanya'daki yangınla ilgili basında çıkan orman işçilerine 'kaçın' talimatı verildiğiyle ilgili haberlere de tepki gösteren İsmail Üzmez, "Bizim arkadaşlarımız yanma pahasına kaçmamıştır. Bunu da düzeltmem gerekiyor. Vatandaşımızın burnu kanamasın, canına, malına zarar gelmemesi için çalışıyoruz" diye konuştu.

'BÜTÜN GÜCÜMÜZLE MÜDAHALE EDİYORUZ'

Bölgenin açık alan olduğunu ve rüzgarın her şeyi etkileyebileceğine işaret eden İsmail Üzmez, şöyle dedi:

"Yanıcı materyal çok. Rüzgar, nem bunları etkileyecek. Rüzgar 50 kilometre/saat, nem yüzde 19'larda. Önlemler alıyoruz. Can siperane çalışmalarımız devam ediyor. Cana ve mala zarar gelmemesi için önlemimiz var. 3 köyün önünde herhangi bir ev, bağ, bahçe yanmasın, herhangi bir insana zarar gelmemesi için tedbir aldık. Bu yangını yavaş yavaş kontrol altına alma çalışmalarımız sürüyor. Sonuçta açık alan, bir anafor yangını başka bir alana taşıyabilir. Sabaha kadar ekiplerimiz çalışacak. 2 hafta çok sıcak mevsim normallerini çok üzerinde. Vatandaşlarımız ormana, bağa, bahçeye yakın yerde ateş yakmasın. Yanan ateşin yüzde 90'ı insan kaynaklı. Bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. İnsanımızın da bu konuda tedbirli olması lazım. Bugün sabah 10'da yakılan bir ateşe biz bütün gücümüzle müdahale ediyoruz."

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez vatandaştan ormanlık alanda gördükleri duman veya yangını derhal Alo 177 Orman Yangın Hattı'na bildirmesini de isterken, "Bizim gözümüz, kulağımız olurlarsa daha başarılı oluruz" dedi.

VALİ KARALOĞLU: DEVLETİN TÜM İMKANLARI SEFERBER EDİLDİ

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da Alanya'daki yangının zor bir yangın olduğunu söyledi. Rüzgarın çok olması, kolay yanan kızılçam cinsi ağaçların yanması ve havanın kurak olmasının yangını zorlaştırdığını aktaran Vali Karaloğlu, devletin tüm imkanlarının söndürme çalışmaları için seferber edildiğini anlattı. Yangın bölgesinde 20'ye yakın evin tedbir amacıyla boşaltıldığını kaydeden Vali Karaloğlu, can kaybı ve yaralanma olmadığını belirtti.

SAPADERE’DEKİ YANGIN KISMEN KONTROL ALTINDA

Alanya’da sabah saatlerinde Sapadere Kanyonu’nda çıkan rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan yangın, yoğun çaba sonucu kısmen kontrol altına alındı. Ancak rüzgarın da etkisiyle yön değiştiren alevler, Fakırcalar ve Başköy mahalleleriyle Gazipaşa'nın Yeniköy Mahallesi'ne de sıçradı. Karadan ve havadan müdahalenin sürdüğü yangında alevlerin ortasında kalan arazöz, otomobil ve motosiklet kül oldu, tamamen yanan ev sayısı ise 10'a çıktı.

HAVADAN MÜDAHALE DURDU

Yangın Alanya'nın Sapadere, Fakırcalar ve Başköy mahalleleriyle Gazipaşa'nın Yeniköy Mahallesi'nin dağlık alanlarındaki zirvelerde devam ederken, havanın kararmasıyla uçak ve helikopterle müdahale durduruldu. Kara ekiplerinin ise soğutma ve söndürme çalışmaları sürüyor.

Yangında komşususun evi kullanılmaz hale gelen Sapadere Köyü sakini Hamit Maç, “Sabah saat 10.00 gibi yangın başladı. Yangın fırtınanın etkisiyle ekiplerin tüm müdahalesine rağmen hızla ilerlemeye devam etti. Yangın komşumuzun evine kadar ulaştı. Alt kat tamamen, üst kat kısmen yandı. Evin önündeki bir araç ve motosiklet de yandı” dedi.

'SAPADERE’NİN YÜZDE ELLİSİ YANDI'

Sapadere Mahalle Muhtarı Hasan Ünal ise, “Havadan karadan her türlü müdahale etmemize rağmen fırtınanın etkisiyle çevre mahallelere doğru yoğunlaştı. Adeta ciğerimiz yanıyor. Sapadere’nin yüzde 50’si yanmış durumda. Acil müdahale edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

'6 KİŞİ YARALANDI'

Yangın bölgesine gelerek çalışmalar hakkında bilgi alan Alanya Belediye Başkanı MHP’li Adem Murat Yücel, gazetecileri şu açıklamayı yaptı:

“Sapadere bölgesinde kanyonun doğu tarafından başlayan yangın, Gazipaşa’nın Yeniköy Mahallesi’ne kadar olan 20 kilometrelik bir alana yayıldı. Bölgemiz ve ülkemiz için çok üzücü bir olay oldu. Yetkililerden aldığımız bilgi doğrultusunda 6 kişi yaralanmış. Her şeyden önemlisi bizi sevindiren olay bir can kaybı olmaması. Bir mahalle de tamamen boşaltıldı. Orada 10’a yakın ev zarar gördü. Bütün evlerde ufak tefek zararlar var. Diğer mahallerde yayılan yangın yerleşim yerlerinden uzakta ama, yanan bizim canımız, kanımız olan ormanlarımız. Aynı bölgede 30 yıl önce de aynı şekilde yangın çıktı. 30 yıl geçtikten sonra aynı bölge aynı olayların yaşanmasından bizlerin de yetkililer olarak bir ders çıkarması gerekiyor.”

VALİLİK: YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Antalya Valiliği, Alanya'nın Sapadere, Fakırcalar ve Başköy mahalleleriyle Gazipaşa'nın Yeniköy Mahallesi'nde etkili olan yangınla ilgili açıklama yaptı. Yangının kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“İlimizde çıkan orman yangınları kontrol altına alındı. Alanya'daki orman yangınını söndürme çalışmaları esnasında biri şoför, 4 itfaiye eri hafif şekilde yaralanmış ve tedavileri yapılmıştır.” (DHA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

SMA hastası Zeynep bebek ilaç beklerken yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Tabancayla vurulan çocuklar psikolojik destek alıyor  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa