30 Haziran 2017 02:27

Trump'ın seyahat yasağı yürürlüğe girdi

ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Müslüman ülkeye yönelik tartışmalı seyahat yasağı yürürlüğe girdi.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump'ın nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan altı ülkenin vatandaşları ve tüm mültecilere yönelik getirdiği tartışmalı seyahat kısıtlamaları yürürlüğe girdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, yeni kurallarla, ABD'de aile yakınları ve iş ilişkileri olmayan İran, Libya, Suriye, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşları ile tüm mültecilere vize verilmeyebilecek ve girişleri kısıtlanabilecek.

Trump yönetiminden seyahat yasağı için Yüksek Mahkeme'ye başvuru
Büyükanne ve babalar, halalar, teyzeler, amcalar, dayılar ve yeğenler "gerçek" aile yakını sayılmıyor.

Yüksek Mahkeme, Başkan Trump'ın 6 ülkenin vatandaşlarına yönelik seyahat yasağının "kısmen" yürürlüğe girmesine izin vermişti.

Mahkeme, yasağın ABD'de "gerçek" bir yakını ya da "bağlantısı" bulunmayan kişiler için de geçerli olabileceğini duyurmuştu.

Başkan Trump, "Ulusal güvenliğimiz için açık bir zafer" diyerek mahkemenin kararını tebrik etmişti.

Trump'ın 27 Ocak'ta imzaladığı başkanlık kararnamesi, nüfusunun çoğu Müslüman 7 ülkenin (Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen) vatandaşlarına 90 gün, mültecilere ise 120 gün ABD'ye giriş yasağı getirmişti.

FEDERAL MAHKEMELER REDDETMİŞTİ

Havaalanlarında protesto gösterileri düzenlemesine yol açan kararname, "ayrımcı" olduğu gerekçesiyle federal temyiz mahkemeleri tarafından reddedilmişti.

Başkan Trump bunun üzerine 6 Mart'ta ikinci bir kararname imzalamış, Irak vatandaşları ile Yeşil Kart sahiplerini yasak kapsamı dışına çıkarmıştı.

Trump ayrıca, ABD'nin göçmen programını da 120 gün boyunca askıya almış ve Suriye vatandaşlarının ülkeye girişini 'süresiz' durdurmuştu.

Beyaz Saray da bu ay, yasağın derhal yeniden yürürlüğe girmesi için ABD Yüksek Mahkemesi'ne iki başvuru yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

 {{324772}}

ÖNCEKİ HABER

Çaldığım tüm kapılar yüzüme kapandı

SONRAKİ HABER

BM’den ‘Han Şeyhun'daki saldırıda sarin kullanıldı’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...