29 Haziran 2017 11:48

Çevre Bakanlığı verileri Sur’daki yıkımla örtüşmüyor 

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Sur’da yapılan yıkıma ilişkin verilerini kendi verileriyle çürüttü.

Paylaş

Sur’da Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde başlayan yıkım devam ederken, kurum temsilcileri yaptığı açıklamalarla yıkımın durdurulması gerektiğini belirtiyor. Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Aralık 2015’te tarihi Suriçi bölgesinin 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş kullanılan ağır silahlar ve patlayıcılar sebebiyle ağır tahribatlar oluşmuştur. 20 binin üzerinde bir nüfus göç etmek zorunda kalmış, tarihi kentte onlarca tescilli ve tescil değeri taşıyan yapı zarar görmüştür. Geride kalan 1,5 yıllık süreçte hükümetin Sur’da izlediği politika ve yöntemler telafisi neredeyse imkansız bir yıkımı yaratmıştır” ifadeleri yer aldı. 

‘YÜZDE 25’LİK RAKAM YIKIM POLİTİKASININ SONUCU’

Yakın dönemde konuya ilişkin hükümet kanadından son değerlendirme olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıklamalarının hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi: “Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yaptığı açıklamada Sur’daki tescilli yapıların yüzde 5-7’sinin çatışmalardan kaynaklı hasar gördüğünü aktarılmıştır. Oysa yakın dönemde Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi SAMER’in hazırladığı Sur raporunda 595 tescilli yapıdan  89’unun tamamen yıkıldığı (yüzde 15), 36’sının kısmen yıkıldığı, 48 yapının da hasarlı olduğu tespiti aktarılmıştır. Toplamda 173 yapının, yani tescilli yapıların yüzde 30’unun hasarlı veya yıkılmış olduğu belirtilmektedir. Açıklamada aktarılan  yüzde 5-7’nin üzerine eklenen yüzde 25’lik dilim bize göstermektedir ki Sur’daki tahribat esas olarak yürütülen yıkım politikalarının bir sonucudur. Yine daha önce yetkililer tarafından yapılan açıklamalardaki ‘Sur’u tarihi dokusuna uygun inşa ediyoruz’ ifadesi de gerçeği yansıtmamaktadır” 

‘BU KÜLTÜREL VE TARİHİ KIRIMA DUR DİYELİM’

Yine Suriçi bölgesine ‘Kentsel Sit Alanı’ tescil değerini veren sokak dokusu, revize edilen Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KAİP) hatırlatıldığı açıklamada,KAİP'e göre avlu sınırı korunmalıyken yeni planlarda yer yer avluların küçültüldüğü, korunması gereken avlulardaki ağaç, havuz ve kuyular gibi, dokunun önemli ögelerinin ortadan kaldırıldığı, eski Diyarbakır evlerinde Avlu giriş kapısı üstünde markiz bulunurken yeni evlerde yapılmadığı, eski evlerde killi toprak olan dam döşemesi, KAİP'e göre ya aynı malzeme olmalı ya da uygun bir malzeme kullanılmalıyken, yeni yapılarda damın döşemesi betonarme yapıldığı ve üstü bazalt ile kaplandığı belirtildi.

‘GELİN BİRLİKTE SESİMİZİ YÜKSELTELİM’

Açıklamada şöyle denildi: “Bu analizler ışığında Sur’da çok başarılı işler yapıldığını savunan ve bundan sonraki süreçte bu çalışmaları billboardlarda kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade eden yetkililere cevabımızdır; gelin siz bugüne kadar  yaptıklarınızı billboardlara taşıyın, biz de yıktığınız Suriçi’nin fotoğraflarını taşıyalım ve sonraki süreç için takdiri kamuoyuna bırakalım. Sur için bir şeyler yapmak isteyen herkese çağrımızdır. Gelin birlikte sesimizi yükseltelim. Bu kültürel, tarihi ve sosyal kırıma dur diyelim” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP: Adalet Yürüyüşü'ne uygun bir zamanda katılacağız

SONRAKİ HABER

Galatasaray, Maicon'u KAP'a bildirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...