29 Haziran 2017 10:34

İnşaatı başlayan santrallere lisans verilmeyecek

Danıştay, inşaatı başlamış olan hukuk dışı termik santrallere lisans verilmesi kararını iptal etti.

Paylaş

Volkan PEKAL
ADANA

Lisansları iptal edildiği halde inşaatlarına başlanmış olan termik santral projelerine yeniden lisans vermeyi sağlayan yönetmelik Danıştay 13’ücü daire tarafından iptal edildi. Elektrik Piyasası Kanununun geçini 14. maddesinin 1,2,3 ve 4. fıkralarına dayanarak 2013’te yürürlüğe giren “Elektrik Piyasasında İnşaatına Başlanmış Olan Tesislere Yeni Üretim Lisansı Verilmesi Hakkında Yönetmelik” kaynağı olan 1,2,3 ve 4’üncü fıkralar 2014’te AYM tarafından iptal edildiği için mahkeme tarafından iptal edildi. 

HÜKÜMET TERMİKÇİLERİN LEHİNE DÜZENLEMELER YAPMIŞTI

2011 yılında Adana Barosu, Adana Tabip Odası, İskenderun, Antakya ve Mersin’den çevre örgütlerinin 8 termik santralin lisansının iptali için davalar açtı. Açılan davalarda Danıştay, lisanslar verilirken bölgede yapılacak termik santrallerin ve diğer işletmelerin çevrede yaratacağı toplam (Kümülatif) etki dikkate alınmadan yapıldığı yönünde örnek teşkil edecek kararlar verdi. 

Mersin, Adana, Hatay arasında yapılmak istenen 40 termik santral projesine karşı verilen hukuk mücadelesinde elde edilen kazanımlar hükümetin çıkardığı yönetmelik ve kanunlarda yapılan değişikliklerle boşa düşürülmeye çalışıldı.  

Elektrik Piyasası Kanununun Geçici 14. maddesi ve "Elektrik Piyasasında İnşaatına Başlanmış Olan Tesislere Yeni Üretim Lisansı Verilmesi Hakkında Yönetmelik" çıkarıldı. Böylece "kümülatif etkiye dayanan termik santral lisans iptal davalarında mahkeme kararıyla lisans iptal edilse dahi, inşaatına başlanmış olan termik santrallere yeniden lisans verilebilecekti. Ancak Anayasa Mahkemesi tarafından Elektrik Piyasası Kanununun geçici 14. maddesinin iptal etmesinden sonra, söz konusu yönetmeliğin iptali için Adana Barosu ve bir çok çevre derneklerinin dava Danıştay 13. Dairesinin 3 Mart 2017’de verdiği  karar iptalle sonuçlandı. 

ÖNCEKİ HABER

Kadın cinayetinde savunma: Karımı çok seviyordum Hakim Bey

SONRAKİ HABER

Başbakan Yardımcılarından Afrin'e saldırı mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...