29 Haziran 2017 08:49

Yılmaz Güney'in adı Paris'te bir parka veriliyor

Türkiye ve dünya sinemasına damga vuran Yılmaz Güney'in adı sürgünde öldüğü Paris'teki bir parka verilecek.

Paylaş

Yıldız EREN
Paris

Türkiye sinemasının önde gelen figürlerinden Yılmaz Güney’in adı Paris’in 10. bölgesindeki bir parka verilecek.

27 Mart’ta Paris Anaşehir Belediyesinin genel oturumuna sunulan öneri, oy çoğunluğuyla kabul gördü ve Yılmaz Güney adının bir bahçeye verilmesi kararı alındı.

SEMBOLİK ANLAMI BÜYÜK

Paris’in 10 bölgesinde Türkiyeli göçmenlerin yoğun yaşadığı, çalıştığı bir mahaledeki bu  parka Yılmaz Güney adının verilmesinin sembolik bir önemi var. Çünkü bu bölge 12 Eylül cuntasının kıyımına uğrayan ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan Türk ve Kürtlere kucak açan bir mahalle. Bölge, restoranları, dükkanları ve eskiden tekstil atölyeleriyle Paris’te yaşayan Türkiyeli topluluğun mutlak uğrak yeri olan bir yerleşim alanı.

Yılmaz Güney adının yaşatılması bu açıdan  önem taşırken, ayrıca belediye yönetimi dayanışma ve  kardeşlik vurgusu da yapıyor. Açıklamada, “Şu anda baskıya uğrayan, işinden atılan, üniversitelilerle, düşünürlerle, cezaevlerinde bulunan demokrasi ve barış savunucularıyla dayanışma amacını da taşıyor bu karar” denildi.

SEVİNÇLE KARŞILANDI

Türkiye sinemasında toplumsal içerikli filmler kuşağının önde gelenlerinden Yilmaz Güney adının bir parka verilmesi, Paris ve çevresinde yaşayan 100 bini aşkın Türkiyeli arasında da heyecan ve sevinçle karşılandı.

Bu bölgede faaliyet sürdüren Paris Kürt Enstitüsü, Acort, Ahmet Kaya Kültür Merkezi ve Espace Universel kuruluşu, belediyenin bu kararını paylaşıp, Türk ve Kürtlerin buna sahip çıkması için  çalışmalar yürüttü.

AÇILIŞ YARIN

Parkın açılışı yarın Paris Anaşehir Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Bölge Belediyesinin Başkanı Remi Feraud, Kürt Enstitüsü başkanı Kendal Nezan ve belediyenin diğer yetkililerinin katıldığı bir törenle yapılacak. Açılış töreninden sonra parkın hemen yanındaki Espace Universel’de Güney’in hayatının önemli dönemlerini anlatan bir resim sergisi açılacak. Paris’te yaşayan Türk ressam ve Güney’in mücadele arkadaşı İsmail Yıldırım, göçü anlatan üç tablosuyla sergiye destek verdi. Bahçeye plaketin konulmasından sonra  Yılmaz Güney’in eserleri ve sineması üzerine sohbetler yapılacak.

Yılmaz Güney, 'Yol' filmiyle 1982'de Cannes'da 'Altın Palmiye' ödülünü kazanmıştı. 9 Eylül 1984'te sürgünde yaşadığı Paris'te hayatını kaybeden Güney, Komünarların mezarlığı Père Lachaise'e gömülmüştü.

MESUT KARA: SİNEMANIN AKIŞINI DEĞİŞTİREN ADAM

ÖNCEKİ HABER

Yazısı yayınlanmayan Lütfü Oflaz Star’dan ayrıldı

SONRAKİ HABER

Metin Feyzioğlu, 'yeni parti' iddiasını yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...