29 Haziran 2017 06:36

Almanya, Erdoğan’ın konuşma talebine izin vermeyecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya'da konuşma yapmak için resmi talepte bulunurken Alman yetkililer buna sıcak bakmıyor.

Paylaş

Almanya’da 7-8 Temmuz’da gerçekleştirilecek G20 Zirvesi’ne katılmak üzere Hamburg kentine gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kapalı salon toplantısı yapma talebini resmi olarak Almanya’ya bildirdi. Talebe olumsuz yanıt geldi.

Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel daha önce böylesine bir toplantıya için vermeyeceklerini mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’ya açık olarak ifade ettiğini söyledi. Gabriel, “Türkiye’ye böyle bir toplantının yapılmasının mümkün olmadığını bildireceğiz. Bu konuda hukuki engeller var ve bunu değiştirmemiz mümkün değil. Bir hafta önce görüştüğümüz Türk mevkidaşıma bunun iyi bir fikir olmadığını açık olarak söyledim” dedi.

‘HÜKÜMET GÖRÜŞ BİRLİĞİ İÇİNDE’

Almanya daha önce kapalı salon toplantısına için verilmeyeceğini ifade etmesine rağmen Türkiye, bugün Alman Dışişleri Bakanlığına başvuruda bulunmuştu.

Erdoğan’ın toplantısına izin verilmeyeceğini söyleyen Gabriel, bu konuda hükümetin görüş birliği içinde olduğunu, bir plan hazırladığını ve bunu uygulayacağını da belirterek, gelecekte AB dışından gelecek devlet adamlarının bu türden toplantılar yapmasını engelleyeceklerini belirtti.
Gabriel yaptığı açıklamada, bu kararın sadece Türkiye için değil, AB üyesi olmayan bütün ülkelerin liderleri için geçerli olduğunu dile getirdi. Başbakan Angela Merkel’in de bu düşünceyi doğru bulduğunu umduğu ifade etti.

Haberde, Erdoğan’ın toplantısına izin vermeme konusunda bugün Merkel ve Gabriel arasında bir görüşmenin yapıldığı, Merkel’in de aynı görüşte olduğu yazıldı.

BÜTÜN PARTİLER ‘İZİN VERMEYİN’ DİYOR

Öte yandan Almanya Parlamentosundaki bütün partiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Almanya’da kapalı salon toplantısı yaptırılmamasını istiyor.
SPD Genel Başkanı ve Başbakan Adayı Martin Schulz daha önce Erdoğan’a toplantı yaptırılmaması gerektiğini söylemişti.
Sol Parti Meclis Grubu Eşbaşkanı Sahra Wagenknecht de yaptığı açıklamada, Başbakan Merkel’e Erdoğan’a miting yaptırmama çağrısında bulundu.

Erdoğan taraftarları geçtiğimiz hafta Dortmund, Oberhausen, Düsseldorf ve Köln’deki kapalı  spor salonlarına toplantı için başvurmuştu. Ancak hiç bir salon olumlu yanıt vermemişti.

16 Nisan referandumu öncesinde bir çok AKP’li bakanın Almanya’da toplantıları iptal edilmişti. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sıcak hava rekoru 1993'te 48.8 ile Mardin'de kırıldı

SONRAKİ HABER

Çoğulcu Toplum Partisi kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...