29 Haziran 2017 03:37

Doktorlar kalp ve beyin cerrahı olmaktan kaçınıyor

Son 10 yılda Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda ilk 100’e giren doktorlar kalp ve damar, beyin, doğum gibi yüksek riskli cerrahi branşlardan kaçınıyor.

Paylaş

Son Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) ilk 100'e giren hiçbir hekim, kalp ve damar cerrahisini tercih etmedi. Yüksek puan alan doktorlar uzmanlık eğitimi için radyoloji, göz, cilt, fizik tedavi ve rehabilitasyon, kulak-burun-boğaz ve çocuk hastalıkları uzmanlığı gibi branşlara yöneliyor.

Hürriyet'ten Mesude Erşan'ın haberine göre, Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, düşük gelir, adaletsiz performans dağılımı, yoğun nöbetler, yüksek riskli hastaların bakımı, malpraktis korkusu ve hekime şiddet olaylarının bu tercihlerde etkili olduğu görüşünde.

PERFORMANS SİSTEMİ HAKSIZLIK YARATIYOR

Uzman hekimlere göre Sağlık Bakanlığı'nın hastaneleri ile üniversite hastanelerinde uygulanan performans sistemi cerrahi branşlar, özellikle de kalp cerrahisinde çalışan hekimlere yönelik ciddi haksızlıklar yaratıyor. İki cerrah bir günde, bir ameliyathanede ardı sıra iki açık kalp ameliyatı (konjenital, aort cerrahisi, kalp yetmezliği ameliyatları, kompleks riskli ameliyatlar hariç) yapabileceği örneğini veren Prof. Dr. Akar, şunları söyledi:

"Cerrah düşük riskli bir hasta için dahi, operasyon öncesi dahil ortalama 9-10 gün mesai harcıyor. Kaldı ki kalp cerrahisi ameliyatları birden fazla cerrah, perfüzyonist ve anestezistten oluşan bir ekiple yapılıyor. Biz ay boyunca her gün açık kalp ameliyatı yapsak dahi hastane performans ortalamasını geçemiyoruz. Üstelik kalp cerrahisi dışındaki özellikle dahili branşlar mesai sonrası çalışabiliyor ve ek performans ödemesi alabiliyor."

İLAVE ÜCRET ALINAMAYACAKLAR LİSTESİNDE

Kalp ve damar cerrahisi işlemleri SUT'un ilave ücret alınamayacaklar listesinde yer alıyor. Prof. Dr. Akar, "Artık ülkemizde sadece özel hastanelerin hizmet verdiği hiçbir il kalmadı. Her ilimizde Sağlık Bakanlığı'nın veya üniversite hastanesi açıldı. Dolayısıyla günümüzde halen ‘ilave ücret alınamayacak sağlık hizmetleri' listesinde kalp ve damar cerrahisinin tek başına kalması branşlar arasında eşitlik ilkesini bozuyor ve hekimlerin çalışma barışını etkiliyor" diyor.

53 BİN KİŞİYE 1 UZMAN

Türkiye'de toplam bin 460 kalp damar cerrahisi uzmanı var. Yani 53 bin kişiye bir kalp damar cerrahisi uzmanı düşüyor. Yaklaşık 300 asistan halen eğitimlerini tamamlıyor. 52 ilde, 274 hastanede aktif kalp merkezi mevcut. 2017 yılı sonuna kadar merkez sayısının 310 olması bekleniyor. 2015 verilerine göre, yılda toplam 76 bin 19 açık kalp ameliyatı yapıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe'de öldürülmüş bir kişi  bulundu

SONRAKİ HABER

Prof. Aziz Sancar: Evrim gerçektir, güneş balçıkla sıvanmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...