28 Haziran 2017 23:08

İsveç’te yaşayan Süryanilerden arazi gasbına tepki

Mardin'de Süryanilere ait arazilerin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine tepkiler sürüyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Mardin'de Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır ve mezarlığın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesi yurt dışında yaşayan Süryanilerin de tepkisi çekti. Süryani Soykırım Araştırmaları Merkezi (Seyfo Center) Başkanı Sabri Atman, kararı ‘gasp’ olarak niteledi. 

Evrensel'e konuşan ve bugün AKP hükümetinin sürdürdüğü politikanın aslında geçmişten gelen bir devlet politikasının devamı olduğunu vurgulayan Atman, Süryani, Ermeni ve diğer azınlık halkların topraklarının gasbedilmesinin yeni olmadığına dikkat çekti. Son gasbın da “bütün ilerici, demokrat çevrelere yönelik katmerli bir baskı uygulandığı ve aralarında gazetecilerin de olduğu binlerce insanın hapishanelere doldurulduğu bir dönemde” uygulamaya konduğuna dikkat çeken Atman, Süryaniler olarak hem Türkiye’de hem yurt dışında bu duruma karşı mücadele edeceklerini söyledi. 

‘BİNLERCE YILLIK TOPRAKLARIMIZ’

Hükümetin el koyduğu arazi ve malların gerçek sahiplerinin binlerce yıldan beri bu topraklarda yaşayan Asuri-Süryaniler olduğunu hatırlatan Sabri Atman, kimi arazilere sadece Türkiye devleti tarafından değil bölgedeki aşiretler tarafından da zaman zaman el konduğunu belirterek, yaşananları “1915’in son mermileri” olarak nitelendirdi. 
Atman, “Amaç Süryani izlerinin bu bölgeden tümden silinmesi ve bu halkın tümden asimilasyona uğratılmasıdır” diyerek, “Yargının haktan ve hukuktan yana işlemediği böylesi bir dönemde Birleşmiş Milletlerin bölgenin yerli halkı olan Süryani halkını koruma altına alması gerektiği artık yüksek sesle dile getirilmelidir” ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

Mardin’in Büyükşehir olmasından sonra kurulan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır, mezarlık gibi mülkleri kamu kurumlarına devretti. Hazine’ye tescili yapılan Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkların bir kısmının tahsisinin ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapıldığı ortaya çıktı.

Bölgedeki en önemli Süryani kurumlarından Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, yaptığı açıklamada, “Valiliğe yaptığımız itirazlardan bu arazilerin, kiliselerin ve manastırlar ile mezarlıkların kendi malımız olduğunu ve vakfa verilmesini istedik ama bir sonuç alamadık. Bu arada kadastro çalışmaları yapılırken çoğundan haberimiz olmadı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile de görüştük, onlar da böyle bir şey ile ilk kez karşılaştıklarını ve bize dosya hazırlayıp kendilerine göndermemizi istediler. Devir kararının iptali için idare mahkemesine karşı dava açmaya hazırlanıyoruz. Tapuların iptali için ise asliye hukuk mahkemelerine davalar açtık ve yeni davalar açmaya devam edeceğiz” demişti. 

ÖNCEKİ HABER

Sömürü ve savaş zirvesine karşı halklara dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Maltepe'de öldürülmüş bir kişi  bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...