28 Haziran 2017 22:38

Kamu işçisi enflasyonun altında zammı kabul etmiyor

Temmuz başında açıklanacak enflasyon oranını bekleyen yaklaşık 200 bin işçi, enflasyonun üzerinde zam bekliyor. 

Paylaş

160 bini Türk-İş üyesi olmak üzere toplam 200 bin işçi adına yürütülen sözleşme görüşmelerinde, işçilerin iki yıllık ücret zamları hükümet ile Türk-İş arasında imzalanacak çerçeve sözleşmeyle belirleniyor. Ardından da işkollarındaki sendikalarla sözsleşmeler imzalanıyor. 

2017 için yüzde 18, 2018 için de enflasyon artı 4 puan zam talep eden Türk-İş, sözleşmenin bayram öncesinde imzalanmasını istemişti. Ancak anlaşma sağlanamadı. Hükümet ilk önce bu yıl için ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay için ise yüzde 3 zam önerdi. Türk-İş’in başbakan ile görüşmesinden sonra ise sadece ikinci altı ayda için yüzde 1 artırılarak öneri yüzde 6 artı 4’e çıkarıldı. 5 aylık enflasyonun yüzde 6.18 olarak açıklanırken, Türk-İş, hükümetin enflasyonun altında kalan önerisini kabul etmedi. Hükümet, 2018 yılı için ise ilk altı ay yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 4 zam önerdi. 

Bu arada hükümet ile Türk-İş arasında imzalanacak olan sözleşme, 1 Ağustos’ta başlayacak memur toplusözleşmesi için de belirleyici olacak. Yaklaşık 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisinin maaş zammı için ağustos ayında hükümet ile memur konfederasyonları masaya oturacak. Memur ve memur emeklilerinin bu yılın ilk altı ayı için aldıkları yüzde 3 zam, 6.18’e ulaşan 5 aylık enflasyonun altında kalmıştı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Deri işçisinin gözü temmuz zammında

SONRAKİ HABER

Canlı hayvan, kırmızı et ve hububatta gümrük vergileri düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...