29 Haziran 2017 00:14

Aygün Alüminyum işçisi komik zamma isyan etti

Aygün Alüminyum patronu zammı bayrama getirdi, işçilere tek tek açıkladı. İşçilerden patronunun bu uygulamasına tepki yağdı.

Paylaş

Aygün Alüminyum patronu, işçi ücretlerine 11 lirayla 50 lira arasında değişen komik miktarlarda zam yaptı. İşçilerin tepkisini engellemek isteyen patron, zammı bayram tatilinden hemen önce işçileri tek tek çağırarak açıkladı. Patron tüm oyunlarına karşın işçilerin tepkisini engelleyemedi. Zammı öğrenen işçiler “Bizimle dalga geçiyorlar” diyerek bazı bölümlerde makineleri kapatıp bekledi, bazıları tümden fabrikayı terk etti. Bayram öncesi başlayan tepkiler, bayram sonrasında da devam etti. Fabrikanın bir bölümü iş başı yapmadı. 

BAZI BÖLÜMLER İŞ DURDURDU

400 kadar işçinin bulunduğu fabrikada, işçilerin büyük bir bölümü asgari ücretle çalışıyor. Kalifiye işçiler ve operatörler ise 1600-1800 lira arasında ücret alıyor. Geçinebilmek için sürekli fazla mesai yapmak zorunda kalan işçiler, yapılan zamlar beklentilerinin çok altında kaldı. “Ocak ayından beri zam bekliyoruz” diyen Aygün Alüminyum işçileri şöyle devam etti: “Yapılan zam çok komik. Bu bizimle dalga geçmektir. Yapılan zam bırakın biraz rahatlamayı Ocak ayından beri temel tüketim mallarına yapılan zamları bile karşılamıyor. Doğal olarak moralimiz bozulunca çalışma isteğimizde kalmayınca makinleler durdu. Bazı arkadaşlarda işi bırakarak fabrikadan ayrıldılar. Arife günü de işçilerin büyük bir bölümü işe gelmedi.” 

Ocak ayından beri bekledikleri zammın Ramazan Bayramı tatili öncesine denk getirilmesinin tesadüf olmadığını dile getiren işçiler, “Fabrikada uzun süre zam meselesi tartışılıyordu. Patronun kendisi de yapılan zammın komik olduğu bildiğinden bir tepki bekliyordu. Onun işçin bayram tatili öncesi açıkladılar. Ama bu iş burada bitmez” dedi. İşçiler bu zammı kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

DAHA ÖRGÜTLÜ BİR MÜCADELEYLE...

Fabrika sürekli büyüyüp yeni projeler alırken işçilerin çalışma ve yaşam koşulları sürekli kötüleştiğini anlatan işçiler “Bu zam kabul edilir bir durum değil. Zam öncesi sürekli fabrikada konuşuluyor, taleplerimiz yöneticilere iletiyorduk. Ama bir hazırlığımız da yoktu. Zamlar açıklanınca herkes kafasına göre hareket etti. Ama şimdi daha örgütlü hareket ederek hakkımızı alacağız” diye konuştu. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksek Mahkemeyi protesto eden helikoptere saldırı!

SONRAKİ HABER

Deri işçisinin gözü temmuz zammında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...