28 Haziran 2017 17:06

Star Gazetesi’nin tütün haberine tepki

Star Gazetesi’nin 'Terörün yeni finans kaynağı' başlığıyla tütün üreticilerini hedef gösterdiği haberine tepki geldi.

Paylaş

Star Gazetesi’nin tütün üretip, satarak geçimini sürdüren emekçileri hedef gösteren haberine tepki yağdı. Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları Platformu  Demokrasi Parkında konuya ilişkin kitlesel basın açıklaması yaptı. Emek Partisi (EMEP) Adıyaman İl Örgütü ve Çelikhanlılar Derneği’nden de tepki geldi. 

Star Gazetesi “Terörün yeni finans kaynağı” başlığı altında yayımladığı manşet haberinde “Türkiye, Bonzai başta olmak üzere gençleri zehirleyen uyuşturucuya karşı açtığı topyekün savaşı tüm şiddetiyle devam ederken, bir yandan da onun kadar öldürücü olmasa da çok daha yaygın bir tehlikenin tehdidi altındı: Kaçak açık tütün! Terör örgütü PKK’nın finans kaynağı olarak kullandığı uyuşturucu ve sigaranın ardından ‘kaçak açık tütün’ ticareti de yaptığı ve örgütün bu yolla korkunç gelir rakamlarına ulaştığı ortaya çıktı” ifadelerine yer verdi. Bu haber tütün emekçileri tarafından tepkiyle karşılanırken, kurumlardan da tepki açıklamaları yapıldı.

EMEP: SERMAYENİN EMEKÇİLER ÜZERİNDEKİ OYUNUDUR

Tütünün emperyalist sigara firmaları ve sermaye tarafından her fırsatta ekarde edilmeye çalışıldığına vurgu yapan EMEP Adıyaman İl Yöneticisi Serhad Buğdaycı konuya ilişkin açıklama yaptı. Buğdayçı açıklamasında şunları söyledi: “Adıyaman merkez başta olmak üzere 9 ilçenin neredeyse tamamının tek geçim kaynağı olan tütün ve tütün üreticileri bugün hükümet tarafından tehdit oluşturmakta, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tütün ile ilgili yaptığı açıklamada ‘Açık kıyılmış tütün bunun altını çiziyorum. Bu başımıza yeni bir dert olarak çıkmaktadır. 346 bin 250 kilogramlık bir yakalama yapmışız. Demek ki potansiyeli yükseltmişler. Orada bir alan ve pazar kurmuşlar. Biz, onların bulunduğu yerlere bir set çekeceğiz. Özellikle uyuşturucu ile mücadelede muhakkak kanuna, hukukun temel ilkelerine ihtiyaç var’ demişti. Yaklaşık 4 ay önce yapılan bu açıklama sonrası bugün havuz medyasından Star gazetesinin yapmış olduğu manşet haber ile tütün üreticilerine yönelik bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Yıllardır bin bir emek ve zorlukla üretimi yapılan tütün bugün görüyoruz ki uyuşturucu kategorisine koyma çabasının yanında örgüt finansörlüğü ile bağdaştırılmaya çalışılıyor. Uluslararası Emperyalist, sermayedar güçlerin yıllardır üretim yapan emekçilerin üzerinde oynadığı kirli oyunlarından başka bir şey değildir. Bu durumu kabul etmiyor ve kınıyoruz.” 

‘YÖRE İNSANI VE TÜTÜN ÜRETİCİLERİNİ ÜZDÜ’

Merkezi İstanbul’da Çelikhanlılar Derneği Başkan Yardımcısı ve Gazeteci Abdulkerim Sonkaya yaptığı açıklamada, “Gazetede çıkan bu haber yöre insanlarını ve eli nasırlı tütün üreticilerimizi derinden üzdüğü gibi gerçek dışı bu sanal haber ile tarafsızlık ilkesine de gölge düşürmüştür. Temennimiz o ki başta milletvekillerimiz olmak üzere siyasi parti temsilcilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, belediye başkanlarımızın ve basın camiasının konu ile ilgili tepkisini geciktirmeden ortaya koymaları kaçınılmaz olmuştur. Anlaşılan o ki, bu yayınlarla ve oyunlarla AKP hükümetini bitirme ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı kendilerini seven ve destekleyen insanlara karşı itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Tütün tarlalarına inmeden, yöre insanların çektiği çileyi görmeden, onların çocuklarının okul masrafını karşılamak ve onları devletine milletine hayırlı bir evlat yetiştirmek için çedktiği çile ve ızdırabı bilmeden, yöre halkının ne denli devletine ve milletine sadakat gösterdiğini anlamayıp masa başında haber yapıyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi.

'STAR GAZETESİ'NDEN YAPTIĞI HATAYI DÜZELTMESİNİ BEKLİYORUZ'

Star Gazetesi’nin “Terörün yeni finans kaynağı” manşetine karşı Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları Platformu  Demokrasi Parkında konuya ilişkin kitlesel basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada platform adına Mahmut Çelik şunları söyledi: “Şurası çok iyi bilinmelidir ki tütün sadece ilimizin değil bölgemizde bulunan pek çok ilin geçim kaynağıdır. Böyle sorumsuz bir davranışın bir an önce telafi edilmesi sorumluluk sahibi basın kuruluşlarının önceliği olmalıdır. Bizlerde malum basın kuruluşunun derhal bu hatasını düzeltmesini bekliyoruz." (Adıyaman/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İHD: Roboski’ye adalet, failler yargılansın

SONRAKİ HABER

Ankara’da ücret alamayan işçiler vinci işgal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...