28 Haziran 2017 12:17

Eğitim Sen: Mülakat yetmez, sözleşmeli atamadan vazgeçilmeli

Öğretmen atamalarında mülakat kaldırıldı ancak sözleşmeli öğretmenlik devam ediyor.

Paylaş

Eğitim Sen öğretmen atamalarında mülakat sınavının kaldırılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, öğretmen istihdamında güvencesiz çalışma biçimi olan sözleşmeli öğretmen istihdamının devam ettirilmesini ise ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdi.

Türkiye’de mülakat sınavına dayalı tüm uygulamaların ‘Siyasal kadrolaşma’nın önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğu belirtilen açıklamada, aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidarın dünya görüşüne uygun olanların sürekli başarılı olurken, iktidarın dünya görüşüne yakın olmayanların taraflı ve kasıtlı değerlendirmeler üzerinden elendiği kaydedildi. 

‘TEMEL SORUN SADECE MÜLAKAT DEĞİL’

“Öğretmen atamalarında temel sorun, toplumun her kesimi tarafından ‘siyasi torpil’ ve ‘kayırmacılık’ olarak algılanan mülakat sınavı ile sınırlı değildir.” denilen Eğitim Sen açıklamasında “Siyasi iktidarın bir süredir kamu istihdamında benimsemiş olduğu güvencesiz/sözleşmeli istihdam uygulamalarının yaygınlaşması, ‘Güvenlik soruşturması’ adı altında yapılan siyasi fişlemeler, özellikle farklı kimlik ve mezheplere yönelik olarak benimsenen ayrımcı tutumların sürdürülmesi halinde yapılacak atamaların öncekilerden farklı olması beklenemez.” ifadelerine yer verildi. Eğitim Sen, sözleşmeli öğretmenlik gibi güvencesizliğe dayanan istihdam biçiminin sürdürülmesinin ne öğrencilere, ne de eğitim sistemine bir faydasının olmadığını vurguladı. 

100 ÖĞRETMENDEN SADECE 18’İ ATANDI

Açıklamada 2003-2016 yılları arasında KPSS’ye giren ve ataması yapılan öğretmen sayı ve oranları da paylaşıldı. 15 yılda KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 18’inin atamasının yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, geriye kalanların ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakıldığı ifade edildi.

Açıklamada, MEB’de yaşanan hukuksuz ihraçlar sonucunda 33 bin 128 öğretmenin kamu görevinden ihraç edilmesi ve öğrencilerinden koparılmasının, öğretmen açıklarını daha da arttırdığı belirtildi ve haksızlığa uğrayan öğretmenlerin yeniden öğrencileri ile buluşmasının sağlanması gerektiği 
vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

'Hep erkekler mi öldürecek' diyen Özata'ya müebbet istendi

SONRAKİ HABER

İki kadını katleden 6 kişiye ağırlaştırılmış müebbet istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...