28 Haziran 2017 10:44

Müze izin verdi, Roma sütununu evinin önüne yerleştirdi

Antalya'da Mustafa Aydemir'in, 2 bin yıllık Roma sütunlarını, 1994'te Antalya Müzesi’nden izin alarak evinin önüne yerleştirdiği ortaya çıktı.

Paylaş

Efes Antik Kenti’nde yaşanan yemekli organizasyon skandalından sonra bir skandal da Antalya’da yaşandı. Antalya’da bir vatandaşın 2 bin yıllık sütunları 1994 yılında Antalya Müzesi Müdürü'nün izniyle yeni taşındığı binanın önüne yerleştirdi. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram ise "Sütunlar ilgili vatandaşımız tarafından bugüne kadar çok iyi korunmuştur" dedi. Konuyla ilgili şikayetçi olan Ertekin Kaya da mücadelesinden vazgeçmeyeceğini söyledi. 

Su Altı Araştırmacısı Mustafa Aydemir, Antalya Kaleiçi'nde otururken evinin önünde bulunan Roma dönemine ait 2 bin yıllık granit sütunları, 1994 yılında Antalya Müzesi Müdürü'nün izniyle Muratpaşa ilçesi Şirinyalı Mahallesi'nde taşındığı 3 katlı binanın girişine götürüp yerleştirdi. Binaya da 'Sütunlu Konak' adı verildi.

Emekli Sanat Tarihi Öğretmeni 66 yaşındaki Ertekin Kaya ise sosyal medya hesabında "2000 yıllık sütunları yürütüp süs eşyası yapmışlar. Bu kadarına pes" yazısıyla birlikte sütunların fotoğraflarını paylaştı. Daha sonra o dönem Antalya Müzesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığına durumu bildiren Kaya, bu girişimlerinden sonuç alamadı. Eserleri taşıyan Mustafa Aydemir ise Kaya'ya paylaşımları nedeniyle hakaret ve tazminat davası açtı. 2 yıldır yargılanan Ertekin Kaya, beraat etti.

'SÜTUNLAR ÇOK İYİ KORUNMUŞ'

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, taşınma işinin 1994 yılında gerçekleştiğini söyledi. O yıllarda resmi kurumların bu taşınma işlemine izin verdiğini belirten Karabayram, Kültür ve Turizm Bakanlığının vatandaşın şikayetiyle ilgili gerekli çalışmaları yaptığını aktardı. 

 {{324895}} 

Karabayram, “Bakanımız Nabi Avcı bu tür konulara çok büyük önem vermektedir. Tarihi eserlerin gelecek nesillere taşınmasına yönelik kesin bir talimatı var. Sütunlar ilgili vatandaşımız tarafından bugüne kadar çok iyi korunmuştur. Bakanlığımıza bağlı ekipler de dönem dönem sütunlara yönelik denetimler yapmaktadır" dedi.

RESTORANIN İÇİNDE DE VAR

Cemil Karabayram, 1994 yılında alınan bazı kararların yanlış uygulamalarının günümüzde dönem dönem ortaya çıktığını anlattı. 2005 yılından sonra eserlerin taşınmasına yönelik izin verilmediğini belirten Karabayram, “Eserin tanıtımı açısından çıkan haber güzel olmuştur" diye konuştu. Cemil Karabayram, Kaleiçi'nde bir restoranın içinde kalan Roma dönemine ait sütunları da gazetecilere gösterdi. Karabayram, eserlerin korunması için her türlü çabayı gösterdiklerini aktardı.

ŞİKAYET EDEN ÖĞRETMEN: MÜCADELEMİ SÜRDÜRECEĞİM

Konuyu şikayet eden emekli sanat tarihi öğretmeni 66 yaşındaki Ertekin Kaya, sütunların ait olduğu yere taşınması için mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Antalya caddelerinde yürürken tesadüfen bu tarihi eserleri gördüğünü belirten Kaya, araştırması sonucu eserlerin Roma dönemine ait olduğunu ve Kaleiçi'nden Şirinyalı Mahallesi'ndeki binanın önüne getirildiğini öğrendiğini söyledi. Eserlerin taşınmasına ses çıkarmayanlara kızdığını dile getiren Kaya, "Bu tür umursamazlıklar canımı sıkıyor. Peşine düştüm, Müze müdürlüğü ile görüştüm. Bu eserlerin yerinde durması gerekiyordu, ne işi var o eserlerin orada. Evinin kira değerini mi artıyorsun? O zaman başkaları da başka eserleri evine götürür. Bu örnek olur" dedi.

'MÜZE MÜDÜRÜ OLARAK SENİ DE RAHATSIZ ETMELİ'

Müze müdürünün kendisiyle inatlaştığını iddia eden Ertekin Kaya, şöyle devam etti: "Bu işe kendimi adadım. O sütunlar hak ettiği yere gidene kadar mücadelemi sürdüreceğim. Eserleri taşıyan kişinin benim hakkımda açtığı davaları sonradan gördüm. Mahkeme her iki davada beraat kararı verdi. Dava 2.5 yıl sürdü. Ben mahkemede İtalya'da bir Türk öğrencinin, sütunların üstüne çizmesinden sonra aldığı cezayı örnek gösterdim. Bu sütunlarla ilgilenmek benim için çok önemli."

Ertekin Kaya, sütunların taşıyan kişinin babasının malı olmadığını, 80 milyonun hakkı olduğunu kaydetti. Kaya şunları söyledi: "O sütunlar orada kalmayacak. Müze müdürü bana 'Sütunlar seni niye rahatsız ediyor' diyor. Müze müdürü olarak o eserler seni rahatsız etmeli. Bakanlığa kadar gideceğim. Bu sütunlar taşındıktan sonra müzeden izin alınmış. Bir tarihi eser taşınırken müze ara karar almak zorunda, o karar da ortada yok. Birileri sanata ve kültüre sahip çıkmalı." (Antalya/DHA) 

ÖNCEKİ HABER

Almanya, MİT’e karşı önlem arayışında

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı Trump'ın IŞİD özel temsilcisi Rakka'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...