28 Haziran 2017 10:30

Almanya, MİT’e karşı önlem arayışında

MİT’in AKP hükümetini eleştiren Alman milletvekillerini de izlediği ileri sürüldü. Alman siyasetçiler ülkedeki MİT ajanı ağının dağıtılmasını istiyor.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7-8 Temmuz’da Hamburg’da yapılacak G20 Zirvesi’nde ABD tarafından aranan 4 korumasını da yanında getirmek istemesi üzerine Almanya’da başlayan tartışmalara, bu kez Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) bazı Alman politikacıları takibe alması eklendi.

MİT’in başta Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkanı Michelle Müntefering olmak üzere bazı Alman milletvekillerini takibe aldığı ileri sürüldü. Federal Emniyet Teşkilatı (BKA), takip edilen milletvekilleriyle ayrı ayrı özel görüşme yaparak, dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu. Bu hususların başında “Türkiye’ye gitmemeleri” geldiği tahmin ediliyor.

HANGİ MİLLETVEKİLLERİ TAKİPTE?

Öte yandan Alman basınında daha çok  Michelle Müntefering’in adı öne çıkarılırken, Sol Parti Milletvekilleri Sevim Dağdelen, Andrej Hunko ve Alexander S. Neu’un da takip edilenler arasında yer aldığı tahmin ediliyor. Türkiye’de hükümet yanlısı basın bir süre önce AGİT gözlemcisi olarak 16 Nisan seçimlerini takip eden Hunko’yu açık şekilde hedef göstermişti.

İncirlik Üssü’nde bulunan Alman askerlerini ziyaret etmesi gereken vekiller arasında yer alan Neu da İstanbul’daki NATO Parlamenterler Meclisi’ndeki konuşması nedeniyle hedef haline getirilmişti.

Alman televizyon kanallarında Erdoğan’ı eleştiren Sevim Dağdelen de AKP yanlılarının hedefi haline gelmişti. Vekillere polis koruması verilmiş, Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyarılmıştı.

Ancak sosyal medya ve internet üzerinden hakaretler ve tehditler devam ediyor.

YÜCEL ÖZDEMİR: MİT'İN ALMANYA İCRAATLARI

EMNİYET, VEKİLLERİ UYARDI

Die Welt gazetesinin haberine göre, durumu değerlendiren Federal Emniyet Teşkilatı, geçen hafta yeniden milletvekilleriyle “güvenlik görüşmesi” yaparak “Yabancı istihbarat örgütlerinin muhtemel eylemleri” konusunda uyarılarda bulundu. BKA yetkilileri görüşmede yabancı istihbarat örgütlerinin milletvekillerine yönelik eylemlerinin ele alındığını doğruladı.

TÜRK VE ALMAN POLİSİ GÖRÜŞÜYOR

Gazetede yer alan habere göre Türk ve Alman emniyet birimlerin arasında görüşmeler de düzenli olarak yapılmaya başlandı. Görüşmeler geçen yıl, her iki ülke arasındaki gerilim nedeniyle sık sık iptal edilmişti.

Görüşmeler sırasında Alman tarafı Türkiye’den radikal dincilerin geçişine izin verilmemesini isterken, Türkiye tarafı ise Erdoğan karşıtlarına yönelik yaptırımların yapılmasını istiyor. Özellikle de Gülen Cemaati ve PKK sempatizanlarına yönelik adım atılması talep ediliyor.

FEDERAL SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Bu görüşmelere rağmen, Almanya, Türk istihbaratının Almanya’daki faaliyetlerinden rahatsız olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Darbe girişiminden sonra Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesinde görev yapan imamlara ajanlık görevi verildiği ortaya çıkmıştı.
En son MİT’ten para aldığı ileri sürülen bir kişinin Almanya’da Kürt kurumlarının yöneticilerine yönelik suikast hazırlığı içinde olduğu tespit edilmiş ve tutuklanmıştı.  

Federal Başsavcılık da harekete geçerek MİT’in Almanya’daki faaliyetleri hakkında soruşturma başlattı.

2010-2015 yılları arasında Türk istihbaratının Almanya’da casusluk faaliyetlerinde bulunduğu şüphesiyle dört ayrı soruşturma açılmıştı. Soruşturma kapsamında başını Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun başını çektiği grup tespit edilerek tutuklanmış ve Koblenz Eyalet Ceza Mahkemesi’nde yargılanmıştı. Yargılamanın sonunda istihbarat faaliyetleri sabitlenmiş, ancak Gergerlioğlu 70 bin avro kefaletle serbest bırakılmıştı.

DAĞDELEN: AJAN AĞI DAĞITILSIN

Evrensel’e konuşan Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen, Alman hükümetine Erdoğan’ın ülke içindeki “aktif ajan ağı”nın dağıtılması çağrısı yaptı. Dağdelen, “Alman parlamentosu üyelerinin Ankara’nın ajanları tarafından izlenmesi en yüksel anayasa kurumuna yapılmış bir saldırıdır. Bu nedenle Federal Hükümet acil olarak harekete geçerek ajan ağını dağıtmalıdır. Ankara için ajanlık yapanlar derhal sınır dışı edilmeli, Alman güvenlik birimleri iş birliğini derhal bitirmelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TRT’de sosyal medya avı

SONRAKİ HABER

Müze izin verdi, Roma sütununu evinin önüne yerleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...