28 Haziran 2017 08:19

Dışarıdaki gazetecilerden 'Gazetecilere özgürlük' çağrısı

Dışarıdaki gazeteciler, sansürün kaldırılışının yıl dönümü olan 24 Temmuz'daki Cumhuriyet davasına çağrı yaptı.

Paylaş

'Dışardaki Gazeteciler' 24 Temmuz sansürün kaldırılışının yıl dönümünde görülecek olan Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının davasına çağrı yapmak amacıyla sosyal medyada bir kampanya başlattı. #HaberinVarMı ve #GazetecilereÖzgürlük hashtag'i ile yapılan paylaşımlarda Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde görülecek davaya çağrı yapıldı. Gazeteciler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın tutuksuz yargılamanın esas olması gerektiğini savundukları konuşmalarını hatırlattı, “Biz de öyle düşünüyoruz. Gazetecilere özgürlük” dedi.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ İLE HATIRLATMA

Kampanya kapsamında hazırlanan videolarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın daha önce gazetecilerin tutuksuz yargılanması gerektiğine ilişkin söylediği sözler hatırlatıldı.

#HaberinVarMı ve #GazetecilereÖzgürlük hastage ile paylaşılan videoların ilkinde Cumhurbaşkanının “Bu gazetecidir, bu ne bilim bir siyasidir... Kim olursa olsun, yani bu insanların tutuksuz yargılanmaları mümkünken niçin illada bir tutuklu yargılanma süreci yapılıyor” sözleri hatırlatıldı. Yine Cumhurbaşkanının “Adeta kaçması söz konusu dahi edilemeyecek olan insanlarla alakalı bir tutukasuz yargılama mekanizmasını çalıştırmakta fayda olacağı inancımı daha önce zaten söyledim. Bu konudaki düşüncem yine aynıdır” sözlerini söylediği televizyon programından bir kesitin paylaşıldığı video gazeteciler “Biz de öyle düşünüyoruz” diyerek paylaştı.

AHMET ŞIK’A ÖZGÜRLÜK

Ahmet Şık’ın daha önce Gülen Cemaatine ilişkin yazdığı kitap nedeniyle tutuklandığını, Erdoğan’ın AKP grup toplantısında söylediği “Pensilvanya çetesi hakkında yazı yazdı diye her gün gazeteciler savcıya ifade veriyorlar. Pensilvanya şebekesi hakkında kitap yazma hazırlığı yaptı diye, bakın kitap yazdı diye değil, hazırlığını yaptı diye, insanlar mahkum ediliyor” sözlerinin hatırlatıldığı video ise #HaberinVarMı ve #GazetecilereÖzgürlük ile birlikte #AhmetŞıkaÖzgürlük hashtag'i ile paylaşıldı.

Şimdilerde içerde gazeteci olmadığını iddia eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da “İnşallah bütün yargılamalarda, tabii istisnalar hariç olmak üzere, yargılamaların tutuksuz yapılması esastır. Tutuksuz yargılamalar daha doğru bir yargılama ortaya koyabilir” sözlerinin hatırlatıldığı videolarda gazetecilere özgürlük talep edildi.

Yapılan kampanya başlar başlamaz TT’de 1. sıraya yükseldi.

CUMHURİYET DAVASI 24 TEMMUZ’DA

Cumhuriyet gazetesi yönetici, yazar ve avukatları hakkında “PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C’ye müzahir oldukları” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Mahkeme duruşma günü olarak 24-25-26-27 Temmuz tarihlerini belirlemişti.

161 GAZETECİ VE MEDYA ÇALIŞANI CEZAEVİNDE

Türkiye’de basın özgürlüğü açısından tablo karanlık. Türkiye Gazeteciler Sendikasının verilerine göre şu anda 161 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde bulunuyor.  

Gazetecilere dönük baskılar, saldırılar, sansür her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteciye haberleri nedeniyle dava açıldı, 157 yayın organı kapatıldı, 14 yayın yasağı kararı verildi, 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı, işini kaybeden gazeteci sayısı 10 bini aştı, pek çok yabancı gazeteci sınırdışı edildi, üç basın merkezine polis baskını yapıldı.
Yine Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 155. sırada yer alıyor. “Gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler” kategorisinde yer alan Türkiye’nin “kara liste” olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine ise sadace dört sıra kalıyor. Endeksle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’ye özel bir bölüm ayıran kuruluş, Türkiye’yi “en ürkütücü ülkelerden biri” olarak tanımlamıştı. Kuruluş ayrıca, Türkiye’yi “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştürdüğünü” vurgulamıştı. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Standart dışı plakalara dikkat

SONRAKİ HABER

Şair Kemal Özer anılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...