28 Haziran 2017 00:25

Kuşların kumlarını çalıyorlar

Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde, kuş fotoğrafları çeken, doğa fotoğrafçısı Ali Murtaza Doğan ve Özgür Kalay, yavru kuşlara sahip çıkıyor.

Paylaş

Halil İMREK
Osmaniye

Eski Kırmıtlı Belediye Başkanı ve Doğa Fotoğrafçısı Ali Murtaza Doğan, nesli tükenme tehlikesi altındaki kuşlar için uğraşıyor. Osmaniye’de tarihi kalıntıların bulunduğu bölgede Kastabala ve Karatepe antik kentleri var. Çevrede korunması gereken çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Kastabala doğal, tarihsel, kültürel bir zenginlik havzası... Bölgede aynı zamanda kuş cenneti de bulunuyor.

Kuş cenneti, Kastabala içerisinde bulunan nesli tehlike altında olan kuşların barındığı bir alan.  Yalı kuşu, çapkın, yedi tür balıkçı, birçok ötücü ve su kuşlarını barındıran bir bölge.

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından olan Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde Ali Murtaza Doğan’ın yaptığı gözlemlere göre yaz ve kış göçmenleri olarak toplam 236’e yakın kuş türü bulunuyor.  

Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde kuş gözlemleri ve fotoğraf çekimi yaptığını söyleyen Doğan, nehir yataklarında kum alımının yasak olmasına rağmen kum alındığını ve buralarda yuva yapan arı kuşuna zarar verdiklerini söyledi. Bayram öncesi (Arife günü) fotoğraf çekimi yaptığı esnada alanda kaçak kum alan bir vatandaş tarafından arı kuşuna ait yuvanın bozulduğunu ve beş arı kuşu yavrusunun yuvadan yere düştüğünü gördüğünü söyledi.

Tüyü bitmemiş beş yavruyu yerde gördüğünde çok üzüldüğünü ve onlara bir yuva yaptığını anlatan Doğan, “Türkiye’de üç yalıçapkını türünün yıl boyunca görülebileceği tek yer burası. Leylek, arı kuşu, arı şahini, kara çaylak, şahin ve su kuşları gibi yaz kış göçmenleri olmak üzere 236’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan bir bölge. Kaçak olarak kum alanlar 5 yavru arı kuşunun yuvasız kalmasına neden oldu. Zaman zaman bu tür olaylarla karşılaşıyoruz” dedi.

Kaçak kum alımı nedeni ile kuşların yuvalarının bozulmuş olduğunu fark ettiklerini kaydeden Doğan, “Bizler burada gezerken, bu yavrulara rastlamasaydık yavru kuşlar öleceklerdi. Arkadaşım ile birlikte bozulan yuvayı yeniden yaptık. Herkes bu doğa harikasının korunması konusunda daha dikkatli olmalı” diye konuştu.

Doğan bir gün sonra yaptıkları kuş yuvasını kontrol etmek için gittiklerinde arı kuşunun yavrularını yaptıkları yeni yuvada beslediğini gördüğünü ve çok mutlu olduğunu söyledi.  

ARI KUŞU…

Arı kuşu, arılar ve böceklerle beslenen göçmen bir kuştur. Yalı kuşlarının renkli bir akrabası olan kuşların 24 adet türü var. Doğu yarımkürede ılıman ve tropik alanlarda yaşarlar. Zayıf olan ayakları kısa yapılı, ön parmakları yapışıktır. Aşağıya doğru kıvrık olan gagası, uzun ve sivridir. Ana renkleri yeşildir. Gözlerinin üzerinde siyah çizgi, baş ve arka kısmında sarı, mavi veya kırmızı benekler vardır. Bazı yörelerde renkli olanlar gökkuşağı kuşu olarak anılır.  Yükseklerde uçar ve aşağılara dalış yapar. Birbirleriyle karşılıklı ötüşürler. 

KUMLARIN İÇİNE YUVA YAPIYOR

Orman kuşu olmasına rağmen, üreme dönemlerinde yerlere kovuklar açarlar. 

Genellikle su kıyılarında ve nehir yataklarında oyuklar açarak yuva yaparlar. Koloniler kurarak yaşarlar. Gökkuşağı arı kuşu toprakta tünel kazar. Kazdıkları tünel 60 cm sonrasında yatay olarak devam eder. Dişiler tünelin ucundaki odaya her sefer 2-8 adet beyaz yumurtalar bırakır. Yuvaların içini malzemelerle döşemezler ve temizlemezler. Yumurtaların etrafı pislik ve böcek parçalarıyla dolar. Erkek ve dişi tünelin kazılması, yavruların beslenmesi gibi tüm detaylarda birlikte çalışır. Geceleri de tünelde birlikte kalırlar. Çok küçük olan tünele yukarıdan dalışla girerler. Kuluçka süreleri 22 gün kadar sürer. Kuşlar yılda bir kez çiftleşirler. Yavrular yetişirken gruplar halinde yaşar. Büyüdükçe küçük gruplara ayrılırlar.

ÖNCEKİ HABER

'Bilin ki emperyalist canavarın karnında dostlarınız var'

SONRAKİ HABER

İzmir'de tatil dönüşü trafik yoğunluğu 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...