27 Haziran 2017 14:28

Esnaf: İstikrar varsa biz niye göremiyoruz?

İstikrar devam ediyor sözlerine karşılık Türkiye’de pek çok esnaf kepenk kapatmaya devam ediyor. Bu duruma Şişli esnafı cevap verdi.

Paylaş

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) verilerine göre, 2016 yılında 101 bin 614 esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. 14 milyonu aşkın nüfusu ile 199 bin 792 iş yeri bulunan ve resmi rakamlara toplam esnaf sayısı 190 bin 926 olan İstanbul’da, 2016 yılında 8 bin esnaf kapısına kilit vurdu. Uzmanlar, bu rakamın 2017 yılı sonuna kadar artmasını bekliyor. İstanbul’da kiraların en yüksek olduğu ilçelerden biri olan Şişli’de alım gücünün düşmesinden şikayetçi olan küçük ve orta ölçekli esnaf, ekonominin kötü gidişatından hükümeti sorumlu tuttu. 

‘DAYANACAK BİR HAFTAMIZ YOK’

Şişli’de “İşler nasıl?” sorusunu yönelttiğimiz esnaf, “İşler iyi olsa ne olacak? Kira, vergi, elektrik, su derken bize bir şey mi kalıyor?” yanıtını veriyor. Çoğu esnaf kameralara konuşmaktan çekinirken, kimisi ise kameraların kapanması ile “Zaten işlerimiz kötü. Siyasi nedenler ile insanlar kutuplaştırılmış durumda. İşler daha kötüye gidiyor. Olan müşterimizden de olmak istemiyoruz” sözleri ile sitem ediyor. Kimi dükkanlarda çalışan işçiler ile konuşmak istediğimiz de ise şu yanıtı alıyoruz: “Patron yok gelince kızabilir. Kısaca şunu belirtebilirim işlerimiz çok kötü işten çıkartılmaktan korkuyoruz. İş olsun ki biz de çalışabilelim.” 

RÖPORTAJ SIRASINDA KİRA İSTENDİ

40 yıllık ayakkabı imalatçısı olan Kamil Özbey (56),  artık ayakkabı imal etmediğini ve sadece esnaflık yaptığını belirtti. Konuşmamız sırasında kapısına gelen mal sahibi tarafından istenen  kiraya da birlikte tanıklık ettiğimiz Özbey, “Ben daha nasıl anlatayım kiram gecikmiş. Ben küçük işletmeciyim. Günde 3 bin, 4 bin lira ciro yapayım ki dükkanım dönsün ama günde 700 TL zor kazanıyorum. Bayram’da da istediğimizi bulamadık” diye konuştu. Yaşananların sorumlusu olarak hükümetin politikalarına işaret eden Özbey,  krizin bu şekilde devam etmesi halinde ise dükkanını kapatmayı düşündüğünü söyledi.

‘İYİ DİYENLER İYİ OLMADIĞININ FARKINDA’

Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi üzerinde Baharat ve Kuruyemişçi dükkanı olan Sedat Akyüz (36), işlerin günden güne daha da kötüye gittiğini söyledi. Daha önce insanların kilo ile alış veriş yaptığını belirten Akyüz, “Bugün insanlar kilo ile değil hatta bırakın gramı ‘bana 5 liralık, 3 liralık şundan bundan ver’ diyor” diyerek alım gücünün düştüğüne dikkat çekti. İnsanların ‘kemer sıktığını’ anlatan Akyüz, hükümetin ‘Ekonomi iyiye gidiyor’ söyleminin yanlış olduğunu, durumu iyimser göstermeye çalışanların dahi durumun iyi gitmediğinin farkında olduğunu söyledi. 

‘ŞİŞLİ’DE NEDEN İSTİKRAR YOK?’

20 yıllık saat ustası Fuat Yazıcı (45) ise, hükümetin “Ekonomide istikrar” sözünü eleştirerek, şunları söyledi: “İstikrar başka yere gelmiş olabilir, bilmiyorum. Fakat Şişli’ye o istikrar gelmedi. Şişli’de neden istikrar yok? Geldi ise biz neden göremiyoruz?” 

‘BOŞ UMUTLARA VERİLECEK PARA KALMADI’

25 yıldır milli piyango bileti satarak geçimini sağlayan Namık Sertçelik (56) de, iki çocuğunun üniversitede okuduğunu ve yaşanan krizden etkilendiğini ifade etti. Eskiden insanların ‘Bir umut’ deyip aldığı bunun bile artık lüks görüldüğünü anlatan Sertçelik, “İnsanların artık boş umutlara verecek değil 6 lirası, 3 kuruşu dahi kalmadı” diyerek tepki gösterdi. (İstanbul/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Konseyi’nden Gülmen ve Özakça için çağrı

SONRAKİ HABER

Sur’dan sonra Silopi’de de yıkıma onay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...