İma dahi edilmemiş sözlere 3 kez müebbet

Tutuklu gazeteciler Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın avukatı Veysel Ok, gazetecilerin darbe girişimine iştirakle suçlandığı davayı anlattı.

27 Haziran 2017 07:52
Paylaş

Fatih Polat’ın sunduğu 5 Dakikada'nın konuğu Ahmet ve Mehmet Altan'ın avukatı Veysel Ok’tu. Ok ile Ahmet Altan, Mehmet  Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da aralarında olduğu 17 tutuklu gazetecinin darbeye iştirakle yargılandığı davayı konuştuk. Veysel Ok davadaki gelişmeleri 5 Dakikada anlattı.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra çok sayıda basın kurumu kapatıldı. 170 tutuklu gazeteci var. Yaklaşık 10 aydır tutuklu olan Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler ve 11 aydır tutuklu olan Nazlı Ilıcak’ın da olduğu 17 ismin yargılandığı dava başladı. Davada, kaçma şüphesiyle tüm yargılananların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

‘HUKUKİ OLMADIĞI KADAR AHLAKİ DE DEĞİL’

Mehmet Altan’ın “Kaçma şüphesi denilerek tutukluluk itirazlarımız reddedildi, biz 1915’ten beri aynı yerde oturuyoruz” açıklamasına dair konuşan Veysel Ok “Biz duruşmadan önce tutukluluk haline 20’ye yakın itiraz yaptık. Ve hepsinde de tek cümleyle ‘Kaçma şüphesi’ var diye tutukluluk devam etti. Ama 10 ay sonra ilk defa hakim karşısına çıktık, ilk defa savunma yaptık. Yüzlerce sayfa savunmadan sonra, tek cümlelik bir kararla tutukluluğa devam kararı verildi. Bu kararın hukuki olmadığı kadar ahlaki olmadığını da düşünüyorum. Türkiye’nin önemli iki aydınının kaçma şüphesi fikri utanç verici bizim için”

SÖYLENMEYEN SÖZLER NEDENİYLE 3 KEZ MÜEBBET

Fatih Polat’ın, Ok’un duruşmadaki savunmasında “Dünya tarihinde hiç kimse söylemediği sözler nedeniyle darbeyle suçlanmamıştır” sözlerini hatırlatması üzerine Ok şöyle dedi: “Bu iddianamenin en önemli özelliği şu: Savcı söylenmemiş, ima dahi edilmemiş sözler üzerinden bir iddianame inşa edip 3 kez müebbet hapis istiyor. Tarihte insanlar söylediği sözler nedeniyle idam edilmiştir, yargılama geçirmiştir ama söylenmeyen sözler nedeniyle 3 kez müebbet istenmesine dikkat çekmek istemiştim. Savcı iddianamesinde Altan’ların olmayan bir niyeti değerlendirip hukuksuz bir iddianame hazırlıyor”

AHMET ALTAN’IN SAVUNMASI

Ahmet Altan’ın sert eleştiriler getirdiği savunmasına dair Ok “Ben kahramanları çok sevmiyorum. Ahmet Altan’a da bir avukat olarak bu savunmayı tavsiye etmediğimi söylemiştim. Ama kendisi bu savunmayı okudu duruşmada. Hepimiz etkilendik. Bu dönemdeki yargısal baskı ve tacizlerin toplu bir cevabı oldu bu savunma. Hukuki olduğu kadar politik de oldu. Hem iddianameye cevap oldu, hem de cezaevinde olan tüm gazetecilerin uğradığı yargısal tacize cevap oldu. Hatta belki de bir çok gazetecinin savunmasına da etki edecek” dedi.

HUKUK VARMIŞ GİBİ...

Davanın 19 Eylül’e ertelenmesiyle beraber yaşanacak süreci Avukat Ok şöyle anlattı: “Ahmet Altan’ın bir sözü var. ‘Hukuk varmış gibi davranın’ diye. Biz tüm bu dava sürecinde hukuk varmış gibi davranıyoruz. İtirazımızı yapacağız. Umutlu muyuz? Hayır, değiliz. Ama Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecimiz var. Mahkeme, Türkiye Hükümeti’nden savunma istedi ve bunun politik bir tutuklama olup olmadığını sordu. Bu Türkiye’de ilk defa oluyor. Bu anlamda umutluyuz. Hukukun bir yerde uyanacağı fikrindeyiz, Ahmet Altan’ın deyişiyle. Ve bunun çok uzun sürmeyeceği umudunu taşıyoruz.” (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bayramda Akçay'da 3 kilometrelik yol 45 dakika sürdü

SONRAKİ HABER

‘Türkiye'de 20 milyon evin 7 milyonu depreme dayanıksız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...