12 Temmuz 2012 04:40

Uçak krizi bilmeceye dönüştü

Başbakan, uçağın nasıl düşürüldüğüne dair "dış güçleri değil Genelkurmay'ı dinleyin" diyedursun Genelkurmay'ın yaptığı açıklama kafaları iyice karıştırdı. Açıklamada uçağın Suriye tarafından düşürüldüğüne bile şüpheyle yaklaşışıyor.Bugüne kada

Uçak krizi bilmeceye dönüştü
Paylaş

Bugüne kadar Başbakan, Dışişleri Bakanı, Genelkurmay tarafından defalarca "Suriye tarafından düşürülen uçak" diye bahsedilen uçağın üzerinde üzerinde petrol türevi herhangi bir madde bulunmadığı belirtilerek, “Organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır” denildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan dün il başkanları toplantısında basına açık konuşmasında “Uçağımıza yapılan saldırı öncesinde hiçbir uyarı yapılmamıştır. Şimdi bu parçalar çıkarıldıktan sonra bu bir füze vuruşu mudur yoksa bir uçaksavar mıdır, bunlar daha net yapılacak incelemelerden sonra ortaya çıkacaktır” dedi. Erdoğan, muhalefeti ve basının bir bölümünü uçağın Suriye hava sahasında vurulduğunu iddia etmekle suçladı ve saldırının uluslararası hava sahasında yapıldığını yineledi.

Erdoğan daha sonra Başbakanlık Konutu’nda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile görüştü.

Erdoğan-Özel görüşmesi bittikten kısa bir süre sonra Genelkurmay Başkanlığı resmi sitesine bir açıklama konuldu. Uçakla ilgili bilgilerin kamuoyu ile “tam bir şeffaflık” içinde paylaşıldığının ve bundan sonra da paylaşılacağının vurgulandığı açıklamada, son gelişmeler hakkında bilgi verildi. Uçağın “Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen RF-4” olarak tanımlandığı açıklamada şöyle denildi: “Arama ve kurtarma faaliyeti sırasında su yüzeyinden toplanan malzemeler, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığınca incelenmiş ve tanzim edilen rapora göre; malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca, Hv.K.K.lığı tarafından, elde mevcut parçalar ile halen deniz dibinde bulunan parçaların kamera görüntüleri üzerindeki teknik inceleme devam etmektedir.”

Daha önceki açıklamalarında, hatta dünkü açıklamanın Genelkurmay sitesinin açılış sayfasındaki duyurusunda ‘düşürülen uçak’ ifadesini kullanan Genelkurmay’ın bu kez ‘düşürüldüğü iddia edilen’ ifadesini kullanması, hepten kafaları karıştırdı. Açıklamadaki ‘mühimmat izine rastlanmadı’ ifadesi de uçağın düşürülmeyip, düştüğü iması olarak yorumlandı.

Rdikal'in haberine göre mevcut bulguları ve Genelkurmay Başkanlığı’nın son açıklamasını değerlendiren bazı askeri yetkililer, “Bu verilere bakarak ne (uçak düşürüldü) ne de (düşürülmedi, düştü) diyebilirsiniz. Uçak gövdesinin diğer parçalarını da bulmak gerek. Bulunan parçalarda olmayan iz, su altında olan parçalarda olabilir” görüşünü dile getirdiler.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dikili Kampı atölyelerle renkleniyor

SONRAKİ HABER

Bölge ağır ceza mahkemelerine savcı ve hakimler atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...