26 Haziran 2017 20:34

Çatlak atom santrallerine karşı 50 bin kişilik insan zinciri

Almanya, Belçika ve Hollandalı atom enerjisi karşıtları 90 kilometrelik insan zinciriyle çatlak atom santrallerinin kapatılmasını talep etti.

Paylaş

50 bin atom enerjisi karşıtı, Belçika’daki Tihange 2, Doel 3 atom santrallerinin kapatılması için Tihange şehrinden Almanya’nın Aachen ve Hollanda’nın Maastricht kentlerine uzanan bir protesto zinciri eylemi yaptı.

Belçika, Hollanda ve Almanya’ya çok yakın olan Lüttich ve Antwerp şehirlerindeki santraller, çatlak oldukları halde üretime devam ediyor.
’Tihange İnsan Zinciri’ adıyla yapılan eylemle atom santrallerinden yayılan radyoaktif ışınların, bu üç ülkedeki olumsuz sonuçlarına dikkat çekildi ve kapatılması talebi dile getirildi.

90 km uzunluğundaki insan zinciri için resmi olarak 33 bin kişi başvurdu. Ancak zincire katılanların sayısı 50 bini buldu. Atom santrallerinin çevresindeki zincirin tamamlanması içinse 60 bin kişiye ihtiyaç verdi. Eylemi düzenleyenler, zincir kapanmasa da beklenilenin üstünde insanın katılmasından dolayı sevinçli olduklarını belirtti.

70 ÇATLAKLI SANTRAL HALEN FAAL

Atom enerjisi karşıtları 2014’te yapılan kontrollerde Tihange’deki atom santralinin yüksek basınç kazanında 70 çatlak bulunmasına rağmen santralin çalışmasına izin verilmesini eleştiriyor.

Nuclearie Stop organizasyonu, ellerinde Tihange 2’deki çatlaklarla ilgili olarak 3219 kanıt olduğunu, yetkililerin bundan haberdar olduğunu ama sorumsuzca reaktörün çalıştırıldığını belirtiyor. 40 yıldan beri üretimde olan Doel’de ise güvenlik eksikliği nedeniyle bazı reaktörlerin kapatıldığı, 2016 ilkbaharında Doel’de üretimin gönüllü olarak geçici durdurulduğu belirtiliyor.  İnsan zincirine katılanlar, her iki atom santralinin ve üç ülkedeki diğer santrallerin  derhal kapatılmasını istiyor. ’Tihange İnsan Zinciri’ hareketi, her üç ülkede de çok sayıda aydın, sanatçı ve politikacı tarafından destekleniyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Profesör, kendisinden şikayetçi olan öğrencilere beddua etti

SONRAKİ HABER

Bolvadin'de ağılın çatısı çöktü: 520 hayvan öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...