26 Haziran 2017 15:44

Kuzu eti fiyatında büyük artış

Kuzu etinin kilogram fiyatları kol-but kısımları için 48-50 lira, pirzola kısmı ise 75-85 liraya kadar yükseldi.

Paylaş

Kasaplarda kuzu etinin kilogram fiyatları kol-but kısımları için 48-50 lira, pirzola kısmı ise 75-85 liraya kadar yükseldi. Piyasada ciddi kuzu sıkıntısı yaşandığı açıklandı.

Antalya Ticaret Borsası meclis üyesi ve kasap Adnan İngeç, yılın bu dönemlerinde düşmesi gereken kuzu eti fiyatlarında tam tersine ciddi bir yükseliş olduğunu açıkladı. Kuzu eti fiyatlarında yüzde 40- 50’ye varan artış yaşandığını belirten İngeç, şunları söyledi: “Kuzu etinde geçen yıl ekim- kasımdan beri bir hareket var. Normal şartlarda bu mevsimde kuzu fiyatları düşerdi. Ama bu yıl enteresan bir şey oldu ve tam tersine çok hızlı bir çıkış oldu. Benim tahminim şu; Güneydoğu’dan İran ve Suriye sınırlarından önceki yıllarda ciddi ölçüde kaçak mal giriyordu ve o malı İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler çekiyordu. Şimdi kaçak ürün girmediği ve içerideki ürün miktarıyla ilgili olarak da arz talep dengesinden kaynaklı bir fiyat artışı söz konusu. Tüketim çok ve perakende tezgahlarda kuzu fiyatlarının aşırı yükselmesi hem satıcı hem alıcıyı olumsuz etkiliyor.”

‘ARTIK LÜKSE GİRDİ’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, iki hafta önce kuzu fiyatlarıyla ilgili ‘ithalat yapılabileceği’ yönünde bir açıklamayla sopa gösterdiğini belirten İngeç, “Ama buna rağmen bir gelişme olmadı ve hatta karkas kilogram fiyatı 38 liradan 40 liraya yükseldi” dedi.

Kasapta kuzu eti kilogram fiyatının 45 liradan başladığını anlatan İngeç, “En değersiz tarafları kaburga, boynuz gibi. Kol ve but gibi kısımları 48- 50 TL civarında. En değerli kısmı pirzola ise 75- 85 lira. Kuzu etinin normalde bu dönemde 38 lira civarında olması gerekiyordu. Bu yıl anormal derece kuzu sıkıntısı var ve kuzu eti artık lükse girdi” diye konuştu.

Adnan İngeç, önümüzde Kurban Bayramı olduğuna da işaret ederek, “En büyük korkumuz Kurban Bayramı. Kurban Bayramı’ndan sonra fiyatlar daha da yükselecektir” yorumunu yaptı. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin vize ve seyahat yasağı yürürlüğe giriyor

SONRAKİ HABER

Nestle’de 3.5 milyar dolarlık satış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...