26 Haziran 2017 00:33

Osmaniye’nin Bayram Kömbesi

Bayram Kömbesi, Osmaniye yöresine ait geleneksel bir lezzet. Bayramda misafirlere çayın yanında mutlaka Bayram Kömbesi ikram edilir.

Paylaş

Halil İMREK
Osmaniye 

Bayram kömbesi, Osmaniye yöresine ait geleneksel bir lezzet. Özellikle Ramazan bayramında eve gelen misafirlere çayın yanında mutlaka bayram kömbesi ikram edilir.

Osmaniyede bayram yaklaşınca fırınlarda veya evlerde beşer onar kg. olarak  bu kömbe hazırlanır.

İçindeki baharatların o harika aromaları ve çöreğin 2-3 ay dayanabilme özelliği Kömbeye ilgiyi artırıyor.

Bayram kömbesi lezzetli ve günlerce ilk günkü tazeliğini korur. Bu kömbe mayalı olarak yapılıyor.

Osmaniye'de eskiden bayramdan günler önce mahalle fırınlarının önünde kömbe pişirtmek isteyen insanlar sıraya girer ve gece yarılarına kadar çalışırdı fırınlar. Bu gelenek hala da devam etmektedir. Ancak şimdi günlük olarak yapan fırınlar da var. Birde evde de yapılıyor.

ÇEŞİTLİ BAHARATLAR KATILIYOR 

Bayram Kömbesinin içine çeşitli baharlar katılıyor. Tarçın, karanfil, muskat, damla sakızı, yeni bahar, zencefil ve mahlep karışımından oluşuyor. Bunlar Kömbeye çok güzel bir aroma ve lezzet katıyor. Kömbenin üzerine serpilen susam ve çörek otu hariç bütün malzemeler hamur haline getiriliyor.

BAYRAMDA KÖMBE YETİŞTİREMİYORUZ

Çardak fırınında görüştüğümüz Kıymet Çardak, fırında dört kadının bayram kömbesi yaptığını söylüyor. Bayram öncesi siparişleri yetiştiremedikkerini belirtiyor. Kömbenin Osmaniye iline has olduğunu vurgulayan Kıymet Çardak, esas olarak içine konan malzemelerin ve hamurun ayarını tutturmanın önemli olduğunu söylüyor. Çardak, doğal maddeler kullandıklarını, glikoz vb katkı maddeleri içine koymadıklarını belirtiyor. Eskiden sadece fırınların bayramda kömbe çıkardığını on yıldan beri günlük olarak da bayram Kömbesinin yapıldığını hatırlatan Çardak, on yıl önce kömbenin günlük yapımını kendisinin başlattığını ifade etti.

BAYRAM KÖMBESİ YAPILIŞI    

MALZEMESİ: Un, yoğurt, süt, maya, şeker, tahin, kömbe kokusu, tarçın, susam, çörek otu, karanfil, yağ

YAPILIŞI: Büyük bir kabın içine un ince elekle elenir. Elenen unun içine şeker ve hazırlanan baharatlar konulup iyice karıştırılır. Daha sonra yoğurt, maya ve yağ ilave edilip ılık sütle yoğrulur.İyice yoğrulan hamurun mayalanması için üzeri kalın bezlerle sıkıca kapatılır. Bir gece bekletilen hamurun mayası geldiği zaman ekmek tahtasının üzerine yağlanır. Hamur yumurta büyüklüğünde alınır, yuvarlak şekil verilerek üzerine bastırılır. Şekil verilen hamurun üzerine susam atılır. Kömbeler tepsiye dizilerek fırında pişirilir.
 

 

ÖNCEKİ HABER

ABD: Katar'ın talepleri karşılaması zor

SONRAKİ HABER

Dersim'de ayılar, kutsal mekanı mesken tuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...