25 Haziran 2017 17:27

DİDF Festivali: Irkçılığa karşı birlikte güçlüyüz

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından Köln’de düzenlenen 'Irkçılığa Karşı Festival'e binlerce kişi katıldı. 

Paylaş

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Köln kentinde ırkçılığa karşı açık hava festivali düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı festivalde konuşan DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, Alman ve göçmen emekçileri ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve tek adam diktatörlüğüne karşı birleşmeye çağırdı.

‘IRKÇILAR EMEKÇİLERİ BÖLEREK GÜÇLENİYOR’

DİDF’in iki yılda bir gerçekleştirdiği festival bu yıl Köln’deki Tanzbrunnen alanında yapıldı. Almanya’nın değişik kentlerinden binlerce emekçinin, gencin katıldığı festivalde, birlik ve dayanışma mesajı öne çıktı.

Festivalde konuşan DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, Almanya’da yaşayan yerli ve göçmen emekçilerin zor bir dönemden geçtiğini, bir tarafta ırkçı ve yabancı düşmanı partilerin emekçileri bölme ve parçalama üzerinden güç topladığına, diğer taraftan ise Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler arasında kutuplaşmanın arttığına işaret etti.

Ekşi, “Farklı uluslardan bütün emekçiler olarak sorunlarımız aynı olmasına rağmen, son yıllarda sermaye ve onların sözcülüğünü yapan hükümetler, taleplerimiz için birleşmemizi, bir araya gelmemizi engellemek için bölüp parçalama politikalarını hızlandırdı. Seçim ve oy hesaplarını, farklılıklarımızı kışkırtmanın üzerinden yapıyorlar. Bölme politikaları sadece yerli-yabancı meselesi değildir. Aynı sorunu yaşayan işçiler-emekçiler birbirine karşı düşman olarak gösterilmekte; ırkçılık ve ayrımcılık her dönem sözde yeni bir çehreyle karşımıza çıkmakta” dedi.

IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELEDE GÖREV ALMA ÇAĞRISI

Ekşi festivale katılanlara çağrıda bulunarak “Hepinizi sendikalarda, semtlerdeki ırkçılığa karşı inisiyatiflerde, barış derneklerinde, taleplerimizi savunan partilerde ve federasyonumuzda örgütlenmeye, görev almaya çağırıyoruz” dedi.

Etkinliğe Türkiye’den katılan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan da “tek adam-tek parti” rejimi çerçevesinde Türkiye’de yaşanan gelişmelerin işçilerin, emekçilerin, Kürt halkının, Alevilerin ve diğer inançların üzerindeki baskıyı artırma yönünde olduğunu, ancak buna karşı güçlü bir direnişin sürdüğünü ifade etti. Doğan, EMEP olarak Türkiye’de emek ve demokrasi güçlerinin geniş bir ittifakından yana olduklarına, bütün güçlerin bu süreçte birleştirilmesinin kaçınılmaz göründüğüne dikkat etti. Ayrıca, Avrupa’dan uluslararası dayanışma beklediklerini de sözlerine ekledi.

SENDİKACILAR VE İŞÇİLER SAHNEDE

Festivalde işçilerin sorunları sahneye taşındı. IG Metall Sendikası Köln Başkanı Witich Rossmann ve IG Bau Yönetim Kurulu üyesi Carsten Burkhard, yaptıkları konuşmalarda Almanya’da işçilerin ve emekçilerin yaşam koşullarının önceki döneme göre kötüleştiğine dikkat çekerek taşeron işçiliğin, sendikasızlığın yaygınlaştırıldığına işaret ettiler. Burkhardt, bu alanlarda çok sayıda Türkiye kökenli işçinin, kadının çalıştığına dikkat çekerek örgütlenme çağrısında bulundu.

Köln yakınlarıdaki Kerpen’de taşeron firması Indotec’te çalışan ve sendikasızlaştırma baskısıyla karşı karşıya olan işçiler de festivalde söz alarak sorunlarını dile getirdiler. Indodec çalışanları adına sahneye çıkan iki işçi, patronların işyerinde sendikayı yok etmeye çalıştığını ancak buna karşı mücadelede kararlı olduklarını anlattılar.

Köln Belediyesi adına festivalde söz alan Susanne Dossbas da DİDF’in ırkçılığa karşı yaptığı festivale Köln olarak ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Dossbas, Köln’ün çok kültürlü bir kent olduğunu, ırkçılığa karşı yapılan büyük gösterilerle bunu kanıtladığını sözlerine ekledi.

Köln DİDF adına konuşan Doğuş Birdal ise yaşanan sorunları gençlik cephesinden değerlendirerek festivale katılan gençleri her yaz yaptıkları kampa davet etti. DİDF Gençlik Yaz Kampı bu yıl Berlin yakınlarında yapılacak.

FESTİVALİN KÜLTÜREL PROGRAMI BEĞENİ TOPLADI

Gece saat 22.00’ye kadar devam eden festivalin zengin kültürel programı büyük beğeni topladı. Köln, Berlin, Hamburg, Frankfurt, Bochum ve Hanau’da çalışmalar yapan kadın ve erbane korolarının bir araya gelmesiyle oluşturulan koronun söylediği türkülerle başlayan festivalde Köln’ün tanınmış müzisyenlerinden Rolly Brings, çocukları Steffan ve Benjamin Brings ile birlikte sahne aldı. Brings’in söylediği son parçanın sözlerini Şakir Bilgin Türkçe, Mehmet Şahin Kürtçe okudu. 

Ardından Köln Dance Academy’nin Anadolu’nun değişik yörelerinden sunduğu halk dansları beğeni topladı. Almanya’nın tanınmış politik stand-up gruplarından Comedy Rebell üyesi PU’nın yaptığı yarım saatlik programın ardından gençlerin büyük bir beğeniyle dinlediği rap sanatçısı AZAD çıktı. Bir saat boyunca sahnede kalan AZAD, gençleri her zaman olduğu gibi doyasıya eğlendirdi.

KARDEŞ TÜRKÜLER VE SELÇUK BALCI DA SAHNE ALDI

Festival Türkiye’den gelen Kardeş Türküler ve Selçuk Balcı’nın söylediği biribirinden güzel türkülerin ardından son buldu.

Festival alanında sendikalar, yazarlar, değişik örgütler ve inisiyatifler standlar açarak gün boyunca katılımcıları bilgilendirdiler. Ayrıca DIDF’in çalışmalarını anlatan bir fotoğraf sergisi de açıldı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sergide ‘Tez, antitez, sentez’

SONRAKİ HABER

Adana'da foseptik çukuruna düşen 4 kişi hayatını kaybetti.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa