25 Haziran 2017 13:47

1 ton yük taşıtıp, 10 lira veriyorlar

Mersin'de hamallar tonlarca yükü düşük ücret karşılığında taşıyorlar.

Paylaş

Mersin'in Akdeniz ilçesinde bulunan Toptancılar Kompleksi’ndeki hamallar, kasalara doldurulan yaş sebze ve meyveleri taşıyarak geçimini sağlıyor. Sağlık güvenceleri olmadığı halde tonlarca yükü düşük ücret karşılığında saatlerce çalışarak geçiren hamallar, yaşadıkları tüm sıkıntıları anlatarak, “Tek derdimiz eve ekmek götürmek “ dedi.

‘ÇOĞU ZAMAN ELİMİZ BOŞ EVE GİDİYORUZ’

Sabahın çok erken saatlerinde halde bulunan bir büfede bir araya gelen onlarca hamal, burada komisyoncular tarafından çağırılarak kamyon, TIR gibi araçlarda bulunan sebze ve meyveleri yükleme ya da boşaltmaya başlıyor. 26 yıldır hamallık yapan 4 çocuk babası Sırrı Turan (43), 1990 yılında Adıyaman’da yapılan Atatürk Barajı’ndan sonra köylerinin sular altında kalması nedeniyle Mersin’e gelerek hamallık yaptığını dile getirdi. Hamallığın zor olduğunu hatta kendilerini sakat bırakabilecek kadar zor olduğunu dile getiren Turan, “Sabah saat 03.00’te büfeye gelip oturuyoruz. Komisyoncular yük olursa burada bizleri çağırıyorlar. Bizler ton başı çalışıyoruz. Tonu 10 TL karşılığında taşıyoruz. Ama genelde işte olmuyor biz de burada oturup iş bekliyoruz. Çoğu zaman elimiz  boş eve gidiyoruz” dedi.

‘HER İŞ ZOR AMA HAMALLIK...’

Geldiği ilk yıllarda hamallığın daha zor olduğunu aktaran Turan, eski yıllarda komisyoncu dükkanlarının küçük olması nedeniyle yükleri dükkanların altında bulunan depolara kadar taşıdıklarını ve bunun da ciddi bir emek gerektirdiğini belirtti. Şimdilerde ise dükkanların genişlemesiyle en azından işlerinin biraz daha hafiflediğini ifade eden Turan, “Her iş zor ama hamallık daha bir zor. İleride felç kalabiliriz ama mecburuz bu saatten sonra yapabilecek herhangi bir iş yok. Eve ekmek götürmek için bu işi yapıyoruz. Benim istediğim tek bir şey var o da sigortalı düzenli bir iş bulmak. Eğer bir gün sakat kalırsam en azından ailem ortada kalmasın. Bana sigortalı iş lazım sigortalı olursam benim ailem sigortadan alacağım para ile geçinir” dedi.

‘NE AÇIM NE TOKUM’

Yaklaşık 17 yıldır hamallık yapmak zorunda olduğunu kaydeden 54 yaşındaki Mehmet Güzel, 8 çocuğuna bakmak zorunda olduğu için bu işi yaptığını kaydetti. Hamallık işinin belli bir saatinin olmadığını, bu nedenle hamallık yaparak biriktirdiği parayla kendisine küçük bir kamyonet aldığını belirten Güzel, bununla hem hamallık hem de taşımacılık yaptığını söyledi. Kendisinin de 1990’lı yıllarda Adıyaman’dan Mersin’e zorunlu olarak göç ettiğini ifade eden Güzel, “1990’lı yıllarda köyümde tütüncülük yapıyordum; ama köyümüze baraj yapıldı ondan sonra her şeyi bırakıp buralara geldik. Burada da yıllardır hamallık yapıyorum. İşin gerçeği ne açım ne de tokum. Bu iş sadece bizi süründürüyor” dedi.

‘İMKANIM OLSA KÖYÜME GERİ DÖNERİM’

Güzel, “Her gün hamallık işi olmuyordu ben de kendime küçük bir kamyonet aldım. Kamyonet aldıktan sonra da kazancım olmadı. Emin olun bir ton yükü taşımak onu yüklemek, boşaltmak ardından boş kasalarını toplamak ve aracın mazotunu doldurmak sadece 14 TL. Bu işten de bir şey kazanmıyorum” diye konuştu. (Mersin/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İşitme engelliler kadın basketbol takımı olimpiyatlarda

SONRAKİ HABER

Tren bileti yerine mikroçip

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...