25 Haziran 2017 13:25

Grevdeki Mutlu Akü işçilerinin bayramı: Yasak ve geçim derdi

Grevdeki Mutlu Akü ve Mutlu Plastik fabrikası işçileri bayramın ilk günü grev alanında.İşçiler grev yasağı, polis saldırısı ve geçim derdi kaygısında.

Paylaş

Uğur ZENGİN
Fırat TURGUT
İstanbul

Grevdeki Mutlu Akü ve Mutlu Plastik fabrikası işçileri bayramın ilk günü de grev yerindeydi. Grev çadırında oturmuş işçilerin, konuştukları ‘bayramlık’ şeyler değil. Hükümet baskısıyla imzalanan PETKİM sözleşmesi, ters kelepçeyle gözaltına alınan sendikacılar, grev yasakları, polis müdahalesi tartışılıyor. En büyük kaygıları da olası grev yasağı kararı olan Mutlu Akü işçileri, bayramı da bu kaygılarla geçiyor. İki işçi arasında geçen ‘grev yasağı’ sohbetinde şöyle cümleler kuruluyor: “Yasak kararında bakanların, cumhurbaşkanının imzası varmış. Biz muhalif sendika değiliz ki!” 

‘GREV FALAN UĞRAŞMIYORSUNUZ!’

PETKİM’de yaşanan gözaltılar da konuşulduktan sonra ardı ardına şu cümleler duyuluyor: “OHAL olmasaydı bunları yapabilir miydi?”, “Hani vatandaşı etkilemiyordu?”, “’Grev falan uğraşmıyorsunuz’ dedi ya”, “MEFAR’ın grevini ertelediler, işçiyi içeriye soktular.” Kurdukları cümleler hükümete olan tepkilerini ortaya koyuyor, grev yasağı söz konusuyla muhalif sendika olup olmamak ayrıntı kalıyor.

'BABA BU NE?'

Bayramı grev alanında çocuklarıyla geçiren işçiler de var. İşçiyle çocuğu arasında geçen diyalog, neden grevde geçirdiklerini ise bir özetliyor. Grev gözcüsünün giydiği önlüğü gösterip “Baba bu ne?” diyen çocuğa babası gülerek, “Ekmek paramızı bekliyor” diyor. Patron, bir yandan daha önce tuttuğu depoda aküleri şarj ederek piyasaya sürerken, işçiler bayram sonrası anlaşma ümit ediyor. 

'EKMEK OLMADAN BAYRAM OLSA NE OLUR'

Grev gözcülerinin ise grevde geçen ilk bayramları. Bir grev gözcüsü, bunu da not düş iyi bir anektod olur diyor: “Aş, ekmek için ailelerle bayramlaşmadan grevin başındayız. Ekmek olmazsa her gün bayram olsa ne olur?” Dünya devi Mutlu Akü’de çalışan 1 yıllık işçinin ücretini soruyorum, “1400 lira” diyor, “Biz de onun için buradayız ya.”

SÖZLEŞMEDEN BEKLENTİ

İşçilere sözleşmede yer alan 830 lira bayram harçlığı da grev gerekçesiyle verilmedi. 12 gündür grevde olan Mutlu Akü işçilerinin sözleşmeden beklentisi de bu nedenle en az 650 lira zam. Bu ücretin altına inilmemesi gerektiğine dikkat çeken bir işçi, şunları söylüyor: “Greve çıktıktan sonra 650’den aşağı inilmemeli. Bugün bittiğini düşünelim. 12 günlüğün gidiyor, sigortan, bayram harçlığın ikramiyenin bir kısmı gidiyor. 500 lirayla bitirsen ne olur bitirmesen ne olur? Ben yeni işçiyiz. Sana vereceği net 300-360 lira. 10 lira için greve çıkmış olacağız. En az brüt 650 lira olmalı zam. Patron 400 veriyor. Sendika 500+kıdem farkı istiyor. Şuan masada 400 ile 650 lira var. Bayram harçlığı gitti. 650 lira da yetmez. Sendika en başında 1100 lira ile masaya oturdu. 650 liraya kadar düştük. Bundan aşağı düşülmemeli. Mutluyum mutlusun mutlu diyor ya, biz mutlu değiliz. Burada taban ücret 2 bin lira olmalı.”

BAYRAMLAŞMA GREV ALANINDA YAPILDI

Bayramın ilk gününde Mutlu Akü ve Mutlu Plastik işçileri grev alanında bayramlaşıyorlar. Bayramlaşmaya katılan Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar şunları söylüyor: “Gemlik Gübre seneyi devriyesine geldi. Orada maalesef aminyum nitrat kullanımı dolayısıyla gübre satışlarını engelliyorlar. Aslında biz greve çıkmadık işveren bizi greve çıkardı. Burada biz üreten bir fabrikada greve çıktık. Grev bir araçtır. Bunu doğru kullanmamız lazım. Aliağa’da arkadaşlarımızı gece saat 3’te çıkardık. Amiral gemisi durumdaki bir işyerinde üretimin durması çok tehlikeli bir şey. Yüksek Hakem Kuruluna gitmeden ne yapmanız gerekiyorsa yapmalısınız. Yüksek Hakem Kurulu 20 gün geriye alındı. 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmeyen biri olarak, çalışanların hak ve menfaatlerini çok önemli benim için dedim ve masa iradesiyle bitirdik. Mutlu Akü’de de polis müdahale edilecek denildi. Üretimi yapılan ürünler dışarı çıkartılacakmış. Müdahale ettik. Bayramdan çok bu grev ne olacak sorusu var. Devlet müdahalesini soruyorlar. Benim bildiğim bir şey yok. Aracı doğru kullanmak lazım. Biz işyerimiz çalışsın daha büyük işler alsın istiyoruz. Güvenceli, güvenli, geçinebilir bir ücretin olması. Bir an önce kazanım sağlama sözü veriyorum. Arkadaşlar herkesi dinleyecek. Ama karar verici biziz.”

ÖNCEKİ HABER

Fatih Altaylı: Ekrem Dumanlı beni de aradı

SONRAKİ HABER

İşitme engelliler kadın basketbol takımı olimpiyatlarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...