25 Haziran 2017 08:52

Almanya’dan Erdoğan’ın korumalarına veto

Almanya, G20 Zirvesi'ne Erdoğan'ın Washington'da göstericilere saldıran korumalarının gelmesini istemiyor. Hamburg Polisi de 'Gözaltına alırız' dedi.

Paylaş

Almanya, Hamburg’daki G20 Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’da göstericilere saldıran korumalarının gelmesini istemiyor. Bu talebin Türkiye’ye iletildiği belirtilmesinin ardından Hamburg polis müdürü de "Şayet birisi üçüncü şahıslara karşı zor kullanacak olursa, gerçekten gözaltı dahil, tüm önlemleri alırız" açıklaması yaptı. 

ALMAN DIŞİŞLERİ AKP’Yİ UYARDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının Mayıs ayındaki Washington ziyareti sırasında protestoculara yaptığı saldırının yankıları sürüyor.

DW Türkçe’nin Welt am Sonntag gazetesinden aktardığı haberine göre, Washington’da protestoculara saldıran korumaların 7-8 Temmuz tarihlerinde Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenecek G20 Zirvesi için Almanya’ya gelmesi istenmiyor.

Gazete, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın ABD makamları tarafından haklarında yakalama kararı olan bu kişilerin Almanya’ya gelmemesi gerektiğini Türkiye tarafına net bir şekilde ilettiğini bildirdi.

Hamburg Polis Teşkilatı Sözcüsü Ulf Wundrack daha önce DW Türkçe’ye açıklamasında, “Washington’daki gibi Türk Cumhurbaşkanı’nın korumalarının göstericilere müdahale etmesi gibi sahneler Hamburg’da yaşanmayacak. Böyle bir şey olması halinde polis devreye girecek” demişti.

HAMBURG POLİS MÜDÜRÜ: GÖZALTI DAHİL TÜM ÖNLEMLERİ ALIRIZ

Bu açıklamaların üzerine Hamburg polisinden 26 Haziran'da G20 zirvesine katılacak yabancı devlet görevlilerinin korumalarına yönelik yeni bir açıklama geldi. Hamburg Polis Müdürü Ralf Martin Meyer, 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’ta yapılacak G20 zirvesinde korumaların kavgaya karışmaları ve göstericilere müdahale etmeleri durumunda gözaltı dahil tüm önlemleri alacaklarını söyledi.

Bild gazetesine konuya ilişkin açıklama yapan Meyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasındaki gibi korumaların kavgaya karışmalarına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Türk güvenlik birimleri ve diğer ülkelerin bu konuda uyarıldıklarını kaydeden Meyer, yeterli sayıda polis gücü bulunduğunu, zirve süresince böyle bir şey olmaması için dikkat edeceklerini söyledi. Herhangi bir durumda hemen müdahale edileceğine de belirten Meyer, “Böyle bir şeye müsaade etmeyeceğimizi bildirdik. Şayet birisi üçüncü şahıslara karşı zor kullanacak olursa, gerçekten gözaltı dahil, tüm önlemleri alırız. Çünkü bu adam yaralamadan başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

WASHINGTON’DA NE OLDU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump ile Washington’da bir araya gelmesi öncesi Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan göstericiler “Demirtaş’a özgürlük” pankartı ve Suriyeli Kürtlerin Demokratik Birlik Partisi (PYD) flaması açmıştı.
Aynı esnada bu grubun karşısında Erdoğan’ı karşılamak için de bir grup toplanmış ve Erdoğan lehine gösteri yapmıştı. İki grup arasında başlayan gerilim önce sözlü tartışmaya ardından da Erdoğan’ın korumalarının saldırısıyla tekmeli yumruklu kavgaya dönüşmüştü.

ABD'li yetkililer daha sonra arbedeye karışan dokuz Türkiyeli güvenlik görevlisi, üç Türkiyeli polis memuru ve iki Kanada vatandaşı hakkında yakalama kararı çıkartıldığını kamuoyuna duyurmuş, Washington DC Emniyet Müdürü Peter Newsham aranan 12 kişiye ABD yargısına teslim olma çağrısında bulunmuştu. Erdoğan karara tepki göstermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da öğretmenlere taciz iddiası: Müdür korunuyor mu?

SONRAKİ HABER

Köprüden atlayan 17 yaşındaki K.Ü. son anda kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...