25 Haziran 2017 01:17

Gerçek bayram için direniyorlar

Bayramı direnişte geçiren işçiler mücadelede kararlı. İşçiler 'Direnişimizi kazanırsak bizim için gerçek bayram olacak' diyor.

Paylaş

Uğur ZENGİN
 Muzaffer ÖZKURT
Fırat TURGUT
İstanbul

Toplusözleşme talepleri kabul edilmediği için greve çıkan Mutlu Akü ve Form Mukavva; Anayasal haklarını kullanarak sendikalaştıkları için işten atılan AKG Termoteknik, Diam Stant ve Orkide Yağ işçileri bayramı grev ve direnişle karşılıyor. En küçük taleplerinin uzlaşmaz ve sert bir tutumla karşılanmasına tepkili olan işçiler, mücadelelerini sürdürmekte kararlı. Bayramı buruk karşıladıklarını anlatan işçiler, “Haklarımızı alırsak, mücadelemizi kazanırsak bizim için gerçek bayram olacak” diyor. 

MUTLU AKÜ İŞÇİLERİ 12 GÜNDÜR GREVDE: İŞÇİLER HAK GASBINA DİRENİYOR

İstanbul Tuzla’da kurulu Mutlu Akü ve Mutlu Plastik fabrikasında çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi 600 işçi bayramı grevle karşılıyor. Mutlu Akü işçileri Petrol-İş ile patron arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlamaması üzerine 13 Haziran’da başlayan grev devam ediyor. Patronun düşük ücret ve hafta tatilini belirsiz hale getiren 4’lü vardiya sistemi dayatması nedeniyle greve çıkan işçiler, mücadelelerini sürdürmekte kararlı. 

MUTLU AKÜ PATRONU STOK ERİTİYOR

Mutlu Akü patronu, grev öncesinde kiraladığı depoda, akü stoğunu şarj ederek piyasaya sürüyor. “Ama bu nereye kadar?” diyen bir Mutlu Akü işçisi, “Mutlu Akü işçileri kararlı bir şekilde kapıda emeğinin karşılığını bekliyor. Patronun işçi hakkının gaspına yönelik taleplerini tanımıyor, buna karşı kararlılıkla direniyor” dedi. 

TALEPLERİMİZ KARŞILANMADAN FABRİKAYA GİRMEYİZ

Mutlu Akü işçilerinin arife günü, bayram, seyran demeden alın terinin bekçiliğini yaptıklarını söyleyen işçi, Mutlu Akü işçilerinin grevden umutlu olduğunu, mutlu dönmekte kararlı olduklarını söyledi. “Patron daha öncesinden kiraladığı depoda aküler şarj edip müşterilere iletiyor” diyen Mutlu Akü işçisi, “Ama bu nereye kadar? Üretim olmayan fabrikada patron bir yere kadar direnebilir” dedi. Mutlu Akü işçisi şöyle konuştu: “Biz işçiler ise birliğimizle beraberliğimizle çorbamızı yine kaynatırız. Taleplerimiz karşılanmadan fabrikaya girmeyiz. Hep dediğimiz gibi TİS sürecinde ‘İş ekmek yoksa barış da yok’ şiarıyla duruşumuzdan taviz vermeksizin alın terimize sahip çıkmakta kararlıyız.” Mutlu Akü işçileri olası bir grev yasağına karşı ne yapılması gerektiğine ilişkin de tartışma yürütüyor. 


ORKİDE YAĞ İŞÇİLERİ DİRENİYOR: DİRENİŞE DEVAM EDECEĞİZ, HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

İzmir’de ‘FETÖ’ operasyonu sonrası el konulan ve yönetimine kayyım atanan Orkide Yağ işçileri de mücadelelerini sürdürüyor. Kayyımın “İşten atma olmayacak” sözüne rağmen Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler, sendikalı olarak işe geri dönene kadar mücadele etmekte kararlı. İşten atılan işçilerden biri de 12 yıllık Orkide Yağ işçisi Müjgan Kayalı. 12 yıllık işçi olmasına karşın hep asgari ücretle çalıştığını anlatan Kayalı, hakları için Anayasal haklarını kullanarak sendikalı olduklarını ancak mağdur edildiklerini dile getirdi. “Mübarek gün bayrama mağdur olarak giriyoruz” diyen Kayalı, şöyle devam etti: “Bize küçülmeye gidiyoruz dediler ama asıl yasal haklarımızı aradığımız için, sendikalaştığımız için işten attılar. Direnişimize bayramdan sonra da devam edeceğiz. Bizi duymalarını ve işe geri almalarını istiyoruz. Biz oraya senelerimizi verdik. Hakkımızı istiyoruz.” 

Kendilerine yaşatılanların adil olmadığına işaret eden Kayalı, “Devlet bizi mağdur etmemeli. Biz devlete güvenerek yasal hakkımızı kullanmak istedik. İlk geldiğinde kayyım bizi topladı, işçi çıkışı olmayacak, mağdur olmayacaksınız dedi. Sonra da bizi ekmeğimizden etti. Kayyım hiçbir zaman bize destek olmadı” diye konuştu. İçeride çalışan işçilerin de korkutulduğunu, dışarıda bekleyen işçilerin yanına giden, selam veren destek olanların işten atılacağının söylendiğini aktaran Kayalı, kendisinin de arasında bulunduğu 5 kişiye de işten atıldıktan sonra tazminatlarının ödenmeyerek gözdağı verilmeye çalışıldığını aktardı. Direnişe devam edeceklerini ve haklarını arayacaklarını ifade eden Kayalı, dayanışma çağrısında bulundu. 


AKG DİRENİŞİ SÜRÜYOR: DAVAMIZ EKMEK DAVASI, KAZANACAĞIZ

İzmir Kemalpaşa’da Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan AKG Termoteknik işçilerinin derinişi, 26 Mayıs’tan bu yana sürüyor. Direnişteki işçilerden Dinçol Dinçer, haksız yere 28 kişinin Ramazan Bayramı öncesi işten atıldığını ifade eden Dinçer, “Her ne kadar bayramı buruk geçirecek olsak da  onurlu mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Davamız ekmek davası, haklıyız ve kazanacağız... Patronların kölesi olmamak İçin mücadelemizi bayramdan sonra da kapının önünde tüm hızımızla sürdürmeye devam edeceğiz Tüm Müslüman aleminin bayramını en içten dileklerimle kutlarım” dedi. 


DİAM STANT İŞÇİLERİ DİRENİŞTE: BAYRAM, İŞİMİZLE, SENDİKAMIZLA OLACAK

İstanbul Tuzla’da Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan 90’dan fazla Diam Stant işçisi de bayramı mücadeleyle karşılıyor. İşçilerin fabrika önündeki direnişleri devam ederken, fabrika içinde üretim kısmi olarak devam ediyor.

Atılan işçilerin geri alınması ve sendikanın tanınmasını talep eden işten atılan Diam Stant işçilerinden Cuma Gökçen, bayramı buruk geçirdiklerini ifade ederek, “O kadar insanı ekmeksiz aşsız bıraktılar. Biraz vicdan olsa yapmazlardı. Anayasal hakkımıza saygı duymadılar. Bakanlık onay verdiği şeyi kabul etmediler. İyi bir koşullarda bayrama girmeyi temenni ediyorduk” dedi. 

BAYRAM ÖNCESİ ÜCRETİN YARISI YATIRILDI

İşten atılan 15 işçinin geri alınması talebiyle 8 Haziran’da  üretimi durduran işçilerin hesabına 700 liranın yatırıldığını söyleyen Gökçen, “5 yıllık da olana da 2 yıllık olana da aynı para verildi. Ücretimizin yarısı yatırılmış. Bu paraya kirayı mı vereyim, mutfağa bir şey mi alayım? Birilerinden borç alabilirsem kirayı ödeyeceğim. Bayramda çocuklarıma bir şey alamadım çok üzülüyorum. İşimizi geri versinler, sendikamıza evet desinler. Bayram böyle olacak.”


FORM MUKAVVA 33 GÜNDÜR GREVDE: BAYRAMI FABRİKA ÖNÜNDE GEÇİRECEĞİZ

İzmir’de bulunan ve Selüloz-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Form Mukavva işçilerinin grevi 33. gününde. Ortaya ücretin 1500 lira olduğu, işçilerin büyük kısmının asgari ücretle çalıştığı fabrikada işçiler seyyanen 425 lira zam istiyor. Patron ise 175 lira artış dayatıyor. Bugünkü şartlarda patronun verdiği zamla geçinmenin çok zor olduğuna dikkat çeken İşyeri Temsilcisi Mehmet Ali Atak, “Bayramı grevde karşılamak çalışan işçiler için güzel bir şey değil. Bayramdan önce bitsin, bayramı işimize getirelim isterdik. Ama uzlaşma olmadığı için bayramı fabrika önünde geçireceğiz. Bizim için gerçek bayram bu değil. İşveren yanaşmadığı için buruk bayram oldu. Haklarımızı alırsak, mücadelemizi kazanırsak bizim için gerçek bayram olacak” dedi. Atak, grevin başarısı için destek ve dayanışma çağrısında bulundu. 
 

ÖNCEKİ HABER

CIPOML: İşçi sınıfı ve halklar kaderini kendi eline almalı

SONRAKİ HABER

Dinozorlar hayatta olsaydı dünya neye benzeyecekti?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa