24 Haziran 2017 15:00

‘Hasta mahpus Hacı İsa Sezek’in serbest bırakılsın’

Galatasaray Meydanı'ndaki F Oturumunda 80 yaşındaki hasta mahpus Hacı İsa Sezek'in serbest bırakılması talep edildi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği "F Oturumu”nun 274’üncüsünü Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdi. “Tecrit öldürür F Tipi Hapishaneler kapatılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” pankartlarının açıldığı eylemde, “OHAL işkencesine son”, “Haci İsa Sezek serbest bırakılsın” ve “İnsan haklarıyla insandır” sloganları atıldı. Bu haftaki eylemde Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Prostat hastası ve 80 yaşında tutuklu olan Hacı İsa Sezek'in durumuna dikkat çekildi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Muharrem Kurşun, işlerine geri dönmek için açlık grevine giren Akademisyen Nuriye Gülmen ile Öğretmen Semih Özakça'nın durumuna dikkat çekerek, "Nuriye ve Semih'e destek olmak için Tekirdağ Cezaevinde de mahpuslar açlık grevi başlattı" dedi.

'MAHPUSLAR ZULME BOYUN EĞMEYE ZORLANMAKTADIR'

Hazırlanan basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına okuyan Hatice Onaran, KHK'ler ve keyfi uygulamalarla muhalif her türlü sesin baskı, tehdit, polis şiddeti ile susturulmaya çalışıldığını söyledi. OHAL'in cezaevi yansımalarına değinen

Onaran, "Devletin cezasızlık politikasının bir sonucu olarak hapishanelerde idarenin ve gardiyanların keyfi uygulamaları had safhaya ulaşmıştır. Bir çok kötü muamele ve işkence yönetim OHAL koşulları ile hapishanelerin olağan uygulamaları haline gelmiştir. Bu insanlık dışı muamelelere karşı çıkan mahpuslar disiplin cezaları ve yeni soruşturmalarla baskı ve zulme boyun eğmeye zorlanmaktadır" dedi.

Onaran daha sonra 10 Aralık 2016'da gözaltına alınan ve 25 günlük gözaltı sürecinden sonra tutuklanan Hacı İsa Sezek isimli yurttaşın durumuna değindi.

80 YAŞINDA PROSTAT HASTASI SEZEK'İN SERBEST TALEP EDİLDİ

Onaran, "80 yaşında ve prostat hastası olan Hacı İsa Sezek, yaşından kaynaklı hastalıklarının yanında 90’lı yıllarda gördüğü işkencelerden kaynaklı hastalıkları da bulunduğu için gözaltında tutulduğu sürede bir çok kez rahatsızlanmıştır. 25 günlük gözaltı süresinin sonunda gizli tanık ifadesine dayanılarak çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmış ve Siirt E Tipi Hapishanesine gönderilmiştir. Yaşına ve hastalıklarına bakılmaksızın 25 gün gözaltında tutulması ve tutuklanması yetmezmiş gibi yakın zamanda tutuklu bulunduğu Siirt E Tipi Hapishanesinden Bafra T Tipi Hapishanesini sürgün edilmiştir. Genç ve sağlıklı mahpuslar için dahi yıpratıcı olan sürgünler 80 yaşında ve hasta birisi için tam anlamıyla bir işkencedir" dedi.

Onaran, Hacı İsa Sezek'in serbest bırakılmasını talep etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Yüzbinlerce kamu emekçisi bayrama buruk giriyor’

SONRAKİ HABER

Tutuklu Gazeteci Tunca Öğreten'den mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...